Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

CP-team

CP-team

Het CP-voetbal is ontstaan in 1984. Sindsdien heeft het Nederlandse team regelmatig successen geboekt. De Paralympische titels in 1988, 1992 en 1996 zijn de absolute hoogtepunten.

In Seoul, Barcelona en Atlanta was Nederland met overmacht de beste. Achtereenvolgens België (4-0), Portugal (3-2) en Rusland (3-1) waren de tegenstanders in de finale. De jaren daarna presteerde het Nederlandse team, mede door de opkomst van landen als Oekraïne, Rusland en Brazilië, minder tijdens de Paralympische Spelen. In 2000 werd Oranje achtste, vier jaar later behaalde een nieuwe jonge generatie de zesde plaats.

Daarna volgden vijfde plaatsen in 2008 en 2012. Tijdens de voorlopig laatste deelname van het CP-team aan de Paralympische Spelen (Rio de Janeiro 2016) eindigde Oranje als vierde. Gastland Brazilië was in de troostfinale met 3-1 te sterk.

De selectie van het CP-team voorafgaand aan de Paralympische Spelen in 2012.

WK's en EK's

Ook op WK's en EK's heeft het Nederlandse CP-team een rijke historie. In 1990 werd Oranje voor het eerst Wereldkampioen. De ploeg won alle duels met grote cijfers, waaronder de finale met 5-0 van Ierland. Een jaar later werd Nederland ook Europees kampioen door Engeland met 3-0 te verslaan.

In 1994 volgde een nieuwe wereldtitel. Opnieuw was Oranje veel beter dan de rest. De ploeg incasseerde geen enkele tegentreffer en won uiteindelijk de eindstrijd met 2-0 van Ierland. Tijdens het EK een jaar later in Engeland was de opkomst van Rusland voor het eerst zichtbaar. Nederland bleef twee keer op 0-0 steken tegen de Russen, maar nam uiteindelijk in de finale de strafschoppen het beste.

Nederlagen tegen Spanje en Brazilië luidde uiteindelijk de vijfde plaats in op het WK van 1998. Op het EK in 1999 reikte Oranje wel tot de finale, maar verloor het met 4-2 van Oekraïne. In 2002 en 2006 werd brons gehaald op het EK. Op de WK's in 2003 en 2007 kwam Oranje niet verder dan de zevende en de vijfde plaats. In 2010 bleef Nederland op het EK steken op de vierde plaats.

WK in eigen land

In 2011 vond het WK CP-voetbal plaats in Nederland. Assen, Emmen en Hoogeveen waren de speelsteden. De wedstrijden vonden plaats in een unieke sfeer. Tijdens de openingswedstrijd tegen Brazilië zaten er maar liefst 8.000 toeschouwers op de tribune. Oekräine schakelde het gastland uit in de kwartfinale. Uiteindelijk werd Nederland knap vijfde.

Het CP-team viert de vijfde plaats tijdens het WK in eigen land.

Op het EK in Portugal in 2014 haalde Oranje twee keer hard uit. Denemarken en Finland werden met maar liefst 14-0 verslagen. Nederland behaalde uiteindelijk de finale, maar was daarin kansloos tegen het sterke Oekraïne: 3-0.

Een jaar later eindigde Oranje als vierde op het WK. De laatste twee duels legden de verschillen in het CP-voetbal pijnlijk bloot. In de halve finale was Rusland met maar liefst 6-0 te sterk. Brazilië won vervolgens de troostfinale met dezelfde cijfers van Nederland.