Het WK van Oranje zit erop na strafschoppen tegen Argentinië

Mathieu Hilgersom
9 december 2022, 23:00

Oranje treurt na de beslissende strafschop van Argentinië. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal is uitgeschakeld op het WK in Qatar. De ploeg van Louis van Gaal dwong vrijdagavond dankzij twee treffers van Wout Weghorst op prachtige wijze een verlenging af na een 2-0 achterstand, maar boog uiteindelijk het hoofd na strafschoppen. De Argentijnen wonnen de penaltyserie met 4-3.

Van Gaal koos ten opzichte van de achtste finale voor de snelheid van Steven Bergwijn in de spits naast Memphis Depay. Dit ging ten koste van Davy Klaassen, omdat Cody Gakpo een linie terugschoof. Marten de Roon kreeg opnieuw de voorkeur centraal naast Frenkie de Jong.

De teams gingen het veld op met de wetenschap dat Kroatië de tegenstander in de halve finale zou worden. De finalist van vier jaar geleden versloeg eerder op de dag verrassend titelfavoriet Brazilië. Het leverde op de tribune van het Lusail Stadium een groot feest op, met name bij de Argentijnen die veruit in de meerderheid waren.

De basiself van Oranje tegen Argentinië.

Fysiek spel

Gesteund door het gezang van de tienduizenden fans op de tribune nam Argentinië vanaf de aftrap het initiatief. Daarbij schuwde de ploeg van Lionel Scolini het fysieke spel niet. Af en toe lag de wedstrijd kort stil na een ferme duw of een net even te harde sliding. Voor rust deelde Antonio Mateu Lohoz al vier gele kaarten uit, waaronder twee voor geïrriteerde Oranjespelers (Jurrïen Timber en wisselspeler Wout Weghorst).

Halverwege de eerste helft liet Lionel Messi, de man over wie de afgelopen week zo'n beetje elke analyse ging, zich voor het eerst zien. De held van de Argentijnen was voor het eerst verlost van zijn balagers en probeerde het van afstand. Hij produceerde echter niet meer dan een afzwaaier. Het was een waarschuwing voor Oranje dat het Messi geen millimeter ruimte kon geven.

Messi leidt de 1-0 in

Dit bevestigde de steraanvaller tien minuten later door op zijn karakteristieke wijze tussen de linies door te dartelen. Met een prachtige steekpass bediende hij Nahuel Molina die zich met een knappe loopactie ontdeed van Daley Blind. De vleugelspeler punterde de bal vervolgens langs de uitgekomen Andries Noppert: 1-0. Een flinke tegenvaller voor Oranje dat nog niet eerder dit toernooi op achterstand had gestaan.

De enige Nederlandse mogelijkheid in de eerste helft kwam op naam van Bergwijn. Zijn inzet belandde precies in de loop van Gakpo, maar die had daar geen moment rekening mee gehouden. Wanneer hij zijn been had uitgestoken, had Nederland zomaar eens als eerste op voorsprong kunnen komen.

Teleurstelling bij Cody Gakpo, vlak na de 1-0.

Van Gaal wisselt

Van Gaal anticipeerde in de rust op de achterstand. De bondscoach haalde De Roon en Bergwijn naar de kant en bracht daarvoor in de plaats Teun Koopmeiners en Steven Berghuis. Het spelbeeld veranderde direct. Nederland had de bal en zocht naar ruimte in de defensie van de Argentijnen die steeds meer naar achteren gingen lopen.

Gevaar leverde het echter niet op. De eerste kans was zelfs voor Argentinië. Messi mocht net buiten 'de zestien' aanleggen voor een vrije trap. De bal ging net over de lat.

Penalty Messi

Na ruim een uur begon Van Gaal aan 'plan B', waarbij hij het 5-3-2 losliet en overstapte op 4-3-3. Blind ging naar de kant en pinchhitter Luuk de Jong kwam voor het eerst dit WK binnen de lijnen.

De opdracht in deze formatie werd echter bijna onmogelijk toen na ruim een uur Argentinië de marge vergrootte. Marcos Acuña struikelde over het been van Denzel Dumfries, waarna de bal op de stip ging. Messi mocht aanleggen en gaf Noppert geen schijn van kans: 2-0.

Jurriën Timber in duel met Lionel Messi.

Aansluitingstreffer

Met Weghorst in de ploeg voor Memphis had Oranje nog ruim een kwartier om de schade te herstellen. Hoge ballen waren het devies. Dit leverde direct een goal op. Berghuis zette voor en Weghorst kopte fraai binnen: 2-1.

Berghuis was daarna zelf heel dicht bij de 2-2. Luuk de Jong kopte terug en de Ajacied schoot de bal van dichtbij hard in het zijnet. De Argentijnen bleven in de slotfase met moeite overeind, mede dankzij snoeihard spel. Vooral de sliding van Leandro Paredes was ver over de grens. Het leidde tot geïrriteerde en boze reacties bij Oranje. In totaal deelde Lohoz vijftien gele kaarten uit: acht voor Argentinië en zeven voor Nederland.

Wout Weghorst bracht met een rake kopbal de spanning terug in de wedstrijd.

Toch 2-2!

Omdat de wedstrijd zo vaak stil had gelegen, kreeg Nederland maar liefst tien minuten blessuretijd voor een slotoffensief. Met lange ballen hoog voor de pot, moest de verlenging worden afgedwongen.

In de allerlaatste minuut mocht Koopmeiners nog één keer aanleggen voor een vrije trap vanaf een gevaarlijke plek. Waar iedereen rekende op een schot ineens koos hij voor een briljant passje voorbij de muur. En daar stond Weghorst, weer hij! De aanvaller schoof de bal voorbij Damian Martinez en dompelde Argentinië in rouw: 2-2! Bijna direct daarna was de wedstrijd afgelopen.

Wat een moment! Wout Weghorst schoot Nederland na een geniale vrije trap van Teun Koopmeiners naar de verlenging.

Verlenging

In de eerste helft van de verlenging moest Nederland oppassen toen Nicolas Otamendi net niet bij de vrije trap van Messi kon. Het bracht de hoop terug bij de Argentijnse fans. Dit was te horen aan het gezang dat even weg was geweest na die enorme dreun die Weghorst had uitgedeeld.

In de tweede deel van de verlenging kreeg Nederland zijn grootste kans via Luuk de Jong. De aanvaller raakte de bal echter niet lekker op de wreef na een vrije trap van Berghuis. Oranje, met Noa Lang voor Gakpo, kwam aan de andere kant goed weg bij twee pogingen van Lautaro Martinez en Enzo Fernandez. De laatste raakte vlak voor het einde van de verlenging zelfs nog de paal.

Strafschoppen

Strafschoppen moesten de beslissing brengen en daarin was Argentinië helaas te sterk. Damian Martinez stopte de eerste strafschoppen van Van Dijk en Berghuis. Aan de andere kant schoten de Zuid-Amerikanen de penalty's (op Fernandez na) overtuigend binnen. Namens Nederland deden Koopmeiners, Weghorst en Luuk de Jong hetzelfde.

De vijfde penalty van de Argentijnen was beslissend. Lautaro Martinez schoot de bal voorbij Noppert en daarmee de Zuid-Amerikanen naar halve finale.

Flinke teleurstelling bij Oranje tijdens de penaltyreeks.

Einde WK

En zo kwam eerder dan gehoopt het WK voor het Nederlands elftal ten einde. Waar de reis had moeten eindigen op zondag 18 december, werd de kwartfinale het eindpunt. Het betekende tevens de laatste wedstrijd van Van Gaal als bondscoach. Ronald Koeman neemt na dit toernooi de taken van hem over, op weg naar kwalificatie voor het EK en de finale van de Nations League.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Louis van Gaal: 'We hebben het hele jaar op penalty's geoefend' Louis van Gaal: 'We hebben het hele jaar op penalty's geoefend' Lees de reacties na afloop.