Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje viert terugkeer fans met 2-0 zege op Letland

Francis Grondhuis
KNVB Media
27 maart, 19:45

Oranje viert de eerste treffer van Steven Berghuis. - Foto: KNVB Media

Eindelijk. Daar zaten ze weer, die vrolijk uitgedoste Oranjesupporters. In het stadion, juichend voor het Nederlands elftal dat met 2-0 zegevierde tegen Letland. Een mooie avond voor het publiek én voor Oranje dat zich met een gretig optreden revancheerde voor een valse start in de WK-kwalificatie.

Met een beker lauw bier en een broodje kroket in een stadion naar Oranje kijken. Wat moet dat een heerlijk gevoel zijn geweest voor die 5.000 bofkonten die zaterdagavond in diverse 'bubbels' verspreid over de eerste ring van de Johan Cruijff ArenA zaten. Jazeker, zij waren onderdeel van het Fieldlab onderzoek dat deze interland als testevenement had aangewezen. Moesten zich dus laten testen en zich aan timeslots en instructies houden.

Voor het eerst sinds november 2019 waren er weer Oranjefans bij een interland van het Nederlands elftal.

Zingen, feesten, juichen

Ongetwijfeld allemaal minder spontaan dan op 19 november 2019 toen het Nederlands elftal in een propvolle ArenA tegen Estland (5-0) voor het laatst fysiek gesteund werd door het Oranjelegioen, maar wat was het genieten. Bovenal voor de supporters in het stadion. Toeleven naar de wedstrijd, uitdossen in het oranje, samen zingen, juichen en feesten. Thuis voor de buis hoorden de miljoenen tv-kijkers weer echte spontane stadiongeluiden in plaats van het surrogaat van de geluidsband. Wat hebben we het gemist in de - nog altijd voortdurende - coronatijden.  

Om allerlei redenen was Nederland - Letland in alle bespiegelingen vooraf ook een interland met veel bijzondere kanten. Allereerst natuurlijk het publiek dat weer welkom was. Ook het Qatar-statement ("Football Supports Change") dat spelers en staf tijdens het spelen van de volksliederen afgaven over de belabberde situatie van arbeidsmigranten in het beoogde eindpunt van deze WK-kwalificatie. En wat te denken van scheidsrechter Stéphanie Frappart, de eerste vrouw in de 116-jarige historie van Oranje die een interland leidde.

De Française Stéphanie Frappart, de eerste vrouw die een wedstrijd van de Oranjemannen leidde.

Revanche

Je zou bijna vergeten dat het Nederlands elftal ook nog een heel klinische opdracht had uit te voeren, namelijk winnen van Letland en als het even kon met zoveel mogelijk goals. Direct na de struikelpartij drie dagen eerder in Turkije hintten de spelers al op revanche. "We zullen hier een reactie op moeten geven", sprak aanvoerder Georginio Wijnaldum na het 4-2 verlies in de openingswedstrijd van de WK-kwalificatie.

Steven Berghuis: blij met zijn eerste Oranjetreffer.

Die belofte kwam Oranje dubbel en dwars na. Meteen vanaf het eerste fluitsignaal maakten de internationals een gretige indruk. Zij legden veel energie in de wedstrijd, met directe passing, vele positiewisselingen en ook een dosis opportunisme. Met als resultaat dat er zich veel gevaarlijke en kansrijke situaties in het Letse strafschopgebied voordeden. Botte pech was er voor Davy Klaassen en Luuk de Jong die beiden van dichtbij keihard tegen de lat kopten. Steven Berghuis had wel succes toen hij in de 32e minuut de bal fraai met links buiten bereik van de Letse keeper Ozols krulde: 1-0. Het was voor de 29-jarige stylist zijn eerste treffer in 23 Oranje-optredens.

Kansen talrijk

Dat het in die eerste 45 minuten bij 1-0 bleef, mocht een wonder heten. De kansen waren talrijk voor Nederland dat geen kind had aan de nummer 136 van de FIFA-ranking. Datzelfde beeld deed zich in de tweede helft voor. Hoewel Owen Wijndal kort na rust net op tijd was om het gevaar van de plots doorgebroken Kamess met een strakke tackle te verijdelen. En Tim Krul in de slotfase een schot van Cigaņiks goed blokkeerde. Maar daar bleef het dan wel bij qua Letse dadendrang.

Op de andere helft speelde Oranje zich keer op keer in kansrijke positie. Het duurde echter tot de 69e minuut voordat Luuk de Jong de tweede treffer op het scorebord zette. De spits, die net als Klaassen en Denzel Dumfries dit keer een basisplaats had bedongen, kopte uit een corner van Memphis Depay snoeihard raak: 2-0. Een mooie beloning voor De Jong die met zijn lengte en kopkracht een factor van belang was in dit kwalificatieduel.

Luuk de Jong bekroonde zijn sterke wedstrijd met het tweede doelpunt van de avond.

Dank aan de fans

Klaassen, Berghuis, Wijnaldum, Depay, invallers Ryan Babel en Donny van de Beek; allen namen nog het Letse doel onder vuur, maar misten net de precisie. Of het geluk. Het was misschien jammer dat er niet meer goals vielen te noteren, maar belangrijker was simpelweg de 2-0 zege. Daarmee stopte Oranje de eerste drie punten van de kwalificatierace naar de WK-eindronde in de tas. Met een uitgebreide zwaaironde dankte de ploeg de fans in de ArenA. Ook dat was de grote winst van de avond. Spelen voor publiek. Laten we hopen dat dat snel weer voor mogelijk is voor veel meer Oranjefans.

Dinsdag volgt alweer het derde duel van de WK-kwalificatie. Dan neemt Nederland het op tegen Gibraltar dat na twee gespeelde wedstrijden nog puntloos is. Gibraltar verloor van Noorwegen (0-3) en Montenegro (4-1). In het Victoria Stadium wordt dinsdag om 20.45 uur afgetrapt. Het is de eerste keer in de historie dat beide landen elkaar treffen. 

Reacties Oranje Reacties Oranje Georginio Wijnaldum: 'Geweldig om weer voor publiek te spelen.' Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Letland.

Fieldlab Fieldlab Fieldlab Evenementen is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector in samenwerking met de overheid.

Kwalificatie WK 2022

Hoe staat Oranje ervoor in de kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar?

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen