Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onherkenbaar Oranje afgetroefd door Italië

Francis Grondhuis
KNVB Media
7 september, 22:30

Nathan Aké legt het af in duel met Nicolò Zaniolo. - Foto: KNVB Media

Geen schijn van kans. Het tweede duel van het Nederlands elftal in de Nations League is maandagavond op een teleurstelling uitgelopen. Oranje kwam tegen Italië geen moment in zijn ritme en stond na afloop terecht met lege handen: 0-1.

Het magere optreden tegen de squadra azzurra stond in schril contrast met de zelfverzekerde manier waarop Oranje drie dagen eerder de Polen aan de kant zette. Vrijdag kwam de achterhoede onder leiding van captain Virgil van Dijk geen moment in problemen. Tegen de Italianen leek alle vertrouwen plotsklaps verdwenen. Dat was zeker niet alleen aan de defensieve krachten te wijten. De middenvelders bleven onzichtbaar en voorin viel er weinig eer te behalen. Nergens op het veld slaagde de ploeg erin druk op de beweeglijke Italianen te zetten.

Basisplaats Van de Beek

Eén wijziging had interim-bondscoach Dwight Lodeweges in petto in zijn basisopstelling. Steven Bergwijn, afgelopen vrijdag nog matchwinner tegen Polen (1-0), moest aan de aftrap plaatsmaken voor Donny van de Beek. Binnen de lijnen posteerde de kersverse Mancunian zich op het middenveld, waardoor Georginio Wijnaldum de rechterzone voorin voor zijn rekening nam.

De twee middenvelders met diepgang kregen echter maar weinig gelegenheid om de ruimtes in te duiken. Oranje werd door de Italianen veelal op eigen helft teruggedrongen en moest zich concentreren op de verdedigende arbeid. Eenmaal in balbezit werd het meteen fel op de huid gezeten, waardoor de opbouw al in een vroeg stadium stokte. Pas na 32 minuten kon er een kans worden genoteerd voor de Oranje-equipe toen Wijnaldum goed wegdraaide van zijn verdediger en op de rand van het zestienmetergebied uithaalde. Overigens zonder keeper Donnarumma echt te verontrusten.

Ook Frenkie de Jong kreeg Oranje niet aan de praat.

Goal in blessuretijd

Oranje had simpelweg weinig in te brengen in die eerste 45 minuten en kwam met name aan de rechterkant in de problemen. Zoals te zien was bij de openingstreffer in de extra tijd van de eerste helft. Daar kreeg Immobile alle gelegenheid de bal perfect op het hoofd van de inkomende Barella te lepelen: 0-1. Die tussenstand was meer dan terecht, nadat eerder Barella, Zaniolo, Immobile en Insigne het doel van Oranje-keeper Jasper Cillessen al op de korrel namen.

Na rust veranderde er nauwelijks iets aan het spelbeeld. Waar Oranje in voorgaande duels nog wel eens een achterstand in het tweede bedrijf kon ombuigen, bleef het ditmaal machteloos achter het soepel spelende Italiaanse collectief aanhobbelen. Even leek de ploeg van Lodeweges op te leven na een scherpe actie van Van de Beek die zijn inzet net door Donnarumma over de lat zag worden getikt. Sneller omschakelen, iets meer opportunisme en strijdlust. Het moest Oranje over het dode punt helpen.

De spectaculaire omhaal van Memphis in de slotfase trof geen doel.

Worstelen

Het bleek ijdele hoop. Het Nederlands elftal bleef worstelen. Met zichzelf en met de Italianen die er keer op keer gevaarlijk uitkwamen. Insigne, Immobile en Kean kregen hun kansen, maar verzuimden de trekker definitief over te halen. Met invaller Luuk de Jong aan het aanvalsfront zette Oranje in de slotfase nog enige druk, op zoek naar de gelijkmaker. Meer dan enkele corners, lichte chaos in het Italiaanse strafschopgebied en een halve omhaal van Memphis leverde dat echter niet meer op.

Daarmee was de eerste nederlaag in deze nieuwe editie van de UEFA Nations League een feit en nam Italië de koppositie in Groep 1 van League A over. En ja, dit alles zonder de steun van de Oranjefans. Het coronaverhaal is bekend, maar went nooit. Laten we hopen dat we bij de volgende afspraak, op woensdag 7 oktober, onze fans weer mogen verwelkomen in de Johan Cruijff ArenA. Dan treft Oranje in een oefeninterland Mexico.

Reacties Reacties Virgil van Dijk, Marten de Roon en Dwight Lodeweges blikken terug op de nederlaag tegen Italië.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het UEFA Nations League-duel Nederland - Italië.

Nederland - Polen 1-0 Nederland - Polen 1-0 Soeverein Oranje klopt Polen bij start Nations League.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen