Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Soeverein Oranje klopt Polen bij start Nations League

Francis Grondhuis
KNVB Media
4 september 2020, 22:30
3:31

Steven Bergwijn dankt Hans Hateboer voor een perfecte assist bij de winnende treffer. - Foto: KNVB Media

Met een verdiende 1-0 zege op Polen heeft het Nederlands elftal het interlandvoetbal hervat. In Amsterdam bleek de coronabreak en coachwissel weinig effect te hebben gehad op het elan van Oranje. Steven Bergwijn was met zijn eerste interlandtreffer de matchwinner van Oranjes openingsduel in de UEFA Nations League.

19 november 2019, Amsterdam. In de uitverkochte Johan Cruijff ArenA sluit Oranje de kwalificatiereeks voor EURO 2020 af met een soepele 5-0 zege op Estland. De AZ-jonkies Stengs en Boadu debuteren, Ronald Koeman is de bondscoach, Memphis Depay heeft nog geen weet van het kruisbandleed dat hem te wachten staat en de Oranjefans genieten van een heerlijke voetbalavond. Coronapandemie? Nooit van gehoord.

4 september 2020, Amsterdam. Hoe anders ziet onze voetbalwereld er krap tien maanden later uit. Het EK is uitgesteld, Koeman heeft 'Zeist' ingeruild voor zijn droomclub FC Barcelona en UEFA staat niet toe dat er publiek wordt toegelaten bij de start van de tweede editie van de Nations League. De ArenA blijft akelig leeg. Vanavond tegen Polen, en over drie dagen tegen Italië eveneens.

De Johan Cruijff ArenA bleef deze avond leeg.

Blij om te voetballen

Het is een kwestie van aanpassen aan de realiteit. Of zoals Georginio Wijnaldum in aanloop naar het treffen met de Polen opmerkte: "Supporters bepalen de sfeer in een wedstrijd, Het is heel jammer dat ze er nu niet zijn. Aan de andere kant hebben we een paar maanden helemaal niet kunnen voetballen. Als het dan toch weer kan, ook al is het nog even zonder supporters, dan zijn we daar toch blij mee."

Het basisteam van Oranje voor het duel met Polen. 

Dus zong het Oranjelegioen het Wilhelmus mee via de stadionschermen en zag het thuis voor de buis hoe interim-bondscoach Dwight Lodeweges de puzzel van de opstelling had opgelost. En dan met name de achterhoede. Met De Ligt, Blind, Dumfries en De Vrij waren vier verdedigers afwezig. Lodeweges posteerde daarom Van Dijk en Veltman in het centrum, met Hateboer en Aké op de flanken. Voor de rest veranderde er weinig. De herstart van het interlandvoetbal zou wat Oranje betreft vooral een vervolg op de sinds 2018 ingeslagen weg moeten worden.

Volop spirit

Die spirit van de voorbije 2,5 jaar zat er zeker nog in. Oranje probeerde met dynamisch combinatievoetbal en 'hoge' vleugels het Poolse blok te doorbreken. In de eerste helft lukte dat tweemaal formidabel. In de 21e minuut zette Bergwijn de lopende Promes vrij voor de keeper, maar die schoot voorlangs. Frenkie de Jong was op slag van rust dicht bij de openingstreffer toen hij - na een steekpass van Depay - uit de draai op de paal schoot. Ook kregen Aké, Van Dijk en Depay wat kansjes, terwijl Cillessen aan de andere kant zijn vuisten paraat had op een goed schot van Piatek.

Gescoord werd er echter niet in die eerste helft. De goals werden bewaard voor deel twee. Althans, de enige goal. Nadat Depay in de 58e minuut de bal niet langs de boomlange keeper Szczęsny kreeg gewipt, was Bergwijn drie minuten later wel succesvol. Vrij voor de goal kon hij simpelweg niet missen nadat Hateboer de bal vanaf de achterlijn perfect had teruggelegd. Bergwijn tekende daarmee voor zijn eerste interlandtreffer, terwijl Hateboer op typische wijze zijn aanvallende kracht etaleerde en goed anticipeerde op de opening van Frenkie de Jong.    

Steven Bergwijn viert zijn eerste treffer voor het Nederlands elftal. 

Tevreden

Van de Polen, die zonder Bayern-vedette Lewandowski aantraden, had Oranje weinig meer te duchten, op een paar corners in de slotfase na. Qua verdedigende organisatie had de ploeg alles onder controle en dat was een groot compliment waard. Aanvallend maakte Oranje ook de dienst uit, al bleef het aantal uitgespeelde kansen iets aan de lage kant. Maar al met al was de tevredenheid in het Oranjekamp groot. Thuiswinst, drie punten, goede intenties en een prima partij gezien alle omstandigheden. Maandag wacht Italië dat deze avond in Florence tegen Bosnië-Herzegovina op 1-1 bleef steken.

'Professionele overwinning' 'Professionele overwinning' Reacties van Memphis Depay, Hans Hateboer, Virgil van Dijk en Dwight Lodeweges.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het UEFA Nations Leagueduel Nederland - Polen.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen