Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 zet Polen ruim aan de kant: 5-2

Francis Grondhuis
KNVB Media
8 maart 2020, 17:15

Het basisteam van Vrouwen onder 19 voor het treffen met Polen. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands vrouwenelftal onder 19 jaar heeft in La Manga genoeg vertrouwen getankt voor het EK-kwalificatietoernooi dat volgende maand in Oldenzaal en Vriezenveen plaatsvindt. Op de slotdag van de interlandweek in het Spaanse sportoord werd Polen met 5-2 te kijk gezet.

Een ruime overwinning die toch wel een paar kanttekeningen opleverden. Zoals vanzelfsprekend de twee tegentreffers. "Die mogen niet vallen", vond coach Jessica Torny. "Dat is wel echt een aandachtspunt voor ons, want daarin ze we kwetsbaar. Een ploeg als IJsland die scherp op de counter speelt, kan daar van profiteren. Daarom ben ik heel blij met dit soort wedstrijden waarin dingetjes bloot komen te liggen."

Samen met Roemenië en Schotland vormt IJsland volgende maand tijdens de Eliteronde de concurrentie in de strijd om een EK-ticket. Landen die op fysiek vlak de beuk erin gooien, maar beduidend minder voetballend vermogen hebben dan deze Oranje-generatie.

Programma Eliteronde Programma Eliteronde De beslissende ronde (Eliteronde) van de EK-kwalificatie voor Vrouwen onder 19 vindt van 8 tot en met 14 april plaats in Oldenzaal en Vriezenveen.

Snelle goals

Ook tegen Polen lieten de Oranje-talenten onder 19 jaar bij vlagen weer verfijnd positiespel zien. Met twee snelle goals van Ella Peddemors en Kirsten van de Westeringh tot gevolg. Na rust, met een 2-1 stand op het bord, zorgden diezelfde Van de Westeringh en Chasity Grant binnen vier minuten voor een ruime marge. Polen deed nog wat terug voordat Jill Baijings in de slotfase de 5-2 aantekende.

Aanvaller van origine Ella Peddemors speelde tegen Polen op het middenveld.

Torny experimenteerde enigszins door flankaanvaller Peddemors op het middenveld te posteren en zo meer diepgang te creëren. Onder 19 drong Polen echter zover terug dat de ruimtes in aanvallend opzicht klein werden. "Polen, dat zeker een positieve spelopvatting had en echt wilde voetballen, kwam er niet meer vanaf", zag Torny. Desondanks haalde Onder 19 daar te weinig uitgespeelde kansen uit. "Dat is een andere kanttekening wat onze ploeg betreft. Het uitspelen via die laatste goede eindpass is nog niet goed genoeg en moet naar een hoger niveau."

Vastigheden

De oefenwedstrijden deze week tegen achtereenvolgens Denemarken (2-1), Verenigde Staten (1-2) en Polen (5-2) waren een ideale gelegenheid om zaken uit te proberen qua samenstelling van het team. Daardoor ontbrak het soms aan vastigheden, beseft Torny. "Daarom raken we niet snel onder de indruk. We hebben veel dingen goed kunnen bekijken en dat heeft veel positiefs opgebracht."

"In onze voetbalcultuur hebben we soms moeite om de echte duels te spelen en de tweede bal te winnen. Een ploeg als IJsland houdt dat negentig minuten lang vol, wij niet. We moeten ons daar niet door laten verrassen en het onderschatten. Daar hebben we deze week het accent op gelegd. We hebben hier wel wat foutjes gemaakt en daar zijn we bewust van. Aan de andere kant moeten we het ook weer niet te groot maken, want we hebben zo veel voetballend vermogen in de ploeg dat we van deze landen moeten kunnen winnen." 

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van Nederland-Polen (5-2).

Nederland - Amerika (1-2) Nederland - Amerika (1-2) Vrouwen Onder 19 toont tegen Amerika twee gezichten.

Denemarken - Nederland (1-2) Denemarken - Nederland (1-2) Vrouwen onder 19 klopt Denemarken met het hoofd.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen