Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 klopt Denemarken met het hoofd: 2-1

Francis Grondhuis
KNVB Media
4 maart 2020, 15:15

Met dit basisteam begon Vrouwen onder 19 aan het oefenduel met Denemarken. - Foto: KNVB Media

Met de nodige moeite heeft het Nederlands vrouwenelftal onder 19 jaar zijn winnende status behouden. Oranje had het in de openingswedstrijd van het internationale toernooi in La Manga lastig tegen Denemarken, maar pakte toch de volle buit via twee rake kopballen van Samantha van Diemen en Nikita Tromp. En zeker ook dankzij keeper Claire Dinkla, die bij een 1-1 stand fabuleus een strafschop keerde.

Voor Onder 19 liggen er nog een paar momenten in het verschiet om in topvorm te geraken. Over een maand wacht namelijk in eigen land het beslissende EK-kwalificatietoernooi (Eliteronde) waar één plek voor het Europees kampioenschap in Georgië op het spel staat. Aan de Costa Cálida, op het bekende sportcomplex van La Manga, moeten daarvoor deze week de puntjes op de i worden gezet.

Met de drie oefenopponenten Denemarken, Verenigde Staten en Polen krijgt Onder 19 in La Manga te maken met ploegen die appelleren aan het niveau van de tegenstanders in de Eliteronde: Roemenië, IJsland en Schotland. Stuk voor stuk goede testmomenten, zo bleek woensdagmiddag meteen bij de eerste gelegenheid.

Middenvelder Jill Baijings leverde tegen Denemarken twee assists af.

Lange bal

Onder 19 kreeg tegen Denemarken de beste kansen, maar had het zeker niet makkelijk. Dat zat hem voor een groot deel in de omschakelmomenten. "Op zich speelden we geduldig en met discipline, maar er waren ook diverse momenten waarop Denemarken ons pijn had kunnen doen", zag coach Jessica Torny. Die Deense kansen kwamen voort uit eigen fouten. "Waarbij we achterin werden verrast door de lange bal die over de laatste linie werd gespeeld. Niet goed staan betekent dat je in de problemen komt en dat deden we niet goed."

Claire Dinkla: penalty gestopt.

Niettemin kwam Onder 19 schadevrij uit de eerste helft en opende vlak na rust de score via Samantha van Diemen. De verdediger kopte uit een corner van Jill Baijings bij de tweede paal prima raak. In het middenstuk van de tweede helft kregen de Nederlandse talenten het behoorlijk benauwd. Eerst moesten ze in de 71e minuut de gelijkmaker van Cornelia Kramer incasseren, waarna drie minuten later de bal op de stip ging. Keeper Claire Dinkla hield Onder 19 echter in de race door de Deense inzet op fraaie wijze te keren.

Tiende treffer Tromp

Een belangrijke actie die extra werd beloond met de winnende treffer van Nikita Tromp in de 80e minuut, de tiende treffer voor de spits dit seizoen in Onder 19. Opnieuw was Baijings de aangever en opnieuw scoorde Oranje bij de tweede paal met het hoofd. De slotfase werd zonder kleurscheuren doorgekomen, ondanks het feit dat Nederland met tien man kwam te staan toen Danique van Ginkel geblesseerd uitviel en het maximaal aantal toegestane wissels was gebruikt.

Weer even wennen aan elkaar, dat is mogelijk. Maar dat is nu dan wel meteen klaar.

Onder 19, dat dit seizoen in alle acht gespeelde interlands zegevierde, zette daarmee opnieuw een goed resultaat neer. "Maar het baltempo had hoger gemoeten", was Torny kritisch. "Je moet zorgen dat de tegenstander in situaties komt dat het keuzes moet maken, zodat je 2-tegen-1 komt te staan. Dat deden we bij vlagen goed, maar wel te weinig." 

Misschien kwam het doordat Onder 19 vier maanden geleden voor het laatst bij elkaar was. Torny: "Weer even wennen aan elkaar, dat is mogelijk. Maar dat is nu dan wel meteen klaar. Vrijdag tegen Amerika zullen we weer een stap moeten maken. Dat is opnieuw een goede tegenstander en dodelijk in de omschakeling. Als je dan net als vandaag niet goed staat, dan krijg je ze om de oren."

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland tussen Denemarken en Nederland (1-2).

Programma Programma Bekijk het (op dit moment bekende) interlandprogramma van Vrouwen onder 19 voor de rest van dit seizoen.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen