Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen O19 toont tegen Amerika twee gezichten

Francis Grondhuis
KNVB Media
6 maart 2020, 21:30

Het basisteam van Vrouwen onder 19 voor de oefeninterland tegen Team USA. - Foto: KNVB Media

Door een 2-1 nederlaag tegen de Verenigde Staten is het Nederlands vrouwenelftal onder 19 zijn winnende status van dit seizoen kwijt. Een statistiek waar coach Jessica Torny niet wakker van ligt. Belangrijker waren de lessen die Onder 19 uit het oefentreffen in La Manga meenam.

Onder 19-coach Jessica Torny.

Die wedstrijd op het harde veld van het Spaanse sportcomplex kende namelijk twee gezichten. In de eerste helft bracht Onder 19 zichzelf geregeld in problemen, maar na rust waren de Nederlandse talenten heer en meester en lieten ze zien waar ze werkelijk toe in staat zijn, namelijk heel goed voetbal. "Daarom kijk ik heel tevreden terug op dit duel, zeker op die tweede helft", sprak Torny.

Terug naar het begin. Dat verliep niet naar wens, want na 18 minuten keek Onder 19 al tegen een 2-0 achterstand aan. Het gevolg van twee individuele fouten in het strafschopgebied. En die worden door een land dat al jaren het mondiale voetbal domineert meteen afgestraft. Na een kwartier spelen maakte Dilary Heredia-Beltran de openingstreffer, krap drie minuten later verdubbelde Michelle Cooper de marge: 0-2.

Aftroeven

"Dat soort foutjes hoort bij jeugdvoetbal en de ontwikkeling van speelsters, maar we moeten ons er wel bewust van zijn dat dit ons volgens maand in de Eliteronde niet mag overkomen", aldus Torny die met een jongere ploeg aan de aftrap verscheen dan afgelopen woensdag in het met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Denemarken. "We lieten ons aftroeven op fysieke snelheid en handelingssnelheid aan de bal, en daardoor kwamen we niet in ons positiespel."

Onder 19 kwam in de 38e minuut terug in de wedstrijd door een wonderschone goal van Naomi Hilhorst. De aanvaller kwam in kansrijke positie na goed druk zetten van Iris Stiekema, speelde zich vrij door de bal achter haar standbeen mee te nemen en schoot onberispelijk raak: 1-2. Een belangrijk moment dat het vertrouwen weer deed toenemen. Hoezeer, dat bleek in de laatste 45 minuten.

Naomi Hilhorst maakte een wonderschone treffer tegen de Amerikaanse leeftijdsgenoten.

Gedaantewisseling

Na rust zag je hoe ontzettend goed deze selectie kan voetballen. Het enige minpuntje was dat we te weinig grote kansen creëerden.

Torny: "Daarin speelden we Amerika compleet van de mat. Ze kwamen nauwelijks meer van hun eigen helft af." Die gedaantewisseling was een mix van bewustwording van de ruimtes die er lagen om door te voetballen, een paar frisse wissels en het tempo dat omhoog werd geschroefd. "Dan zie je hoe ontzettend goed deze selectie kan voetballen. Veel variatie en tussen de linies opduiken. Technisch zijn wij namelijk veel vaardiger dan Amerika. Het enige minpuntje was dat we te weinig grote kansen creëerden."

Daardoor bleven de goals na rust uit en pakte Amerika de volle buit in La Manga. Zondag komt Onder 19 daar voor het laatst in actie. Polen is dan de tegenstander. Beide teams staan om 14.00 uur aan de aftrap. 

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Verenigde Staten - Nederland (2-1).

Nederland - Denemarken 2-1 Nederland - Denemarken 2-1 Vrouwen onder 19 klopt Denemarken met het hoofd.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen