Remco van Dam
25 juli 2019, 20:00
2:40

Marie Müller viert haar benutte penalty. - Foto: UEFA

Ze waren er dichtbij, maar in de laatste tien minuten van de halve finale tegen Duitsland glipte de eindstrijd van het EK tussen de vingers van Vrouwen onder 19 door. Net als in de poulewedstrijd tegen Frankrijk was het een invaller die Oranje onder 19 de das om deed.

Met een versierde strafschop en een doelpunt bezorgde Shekiera Martinez Duitsland de negende (!) finaleplaats in de historie van het EK voor Vrouwen onder 19. Sneu voor Oranje, want tot de 80e minuut had de Duitse ploeg welgeteld een bal tussen de palen weten te mikken (met overigens wel een doelpunt tot gevolg) en leek Nederland meer op weg naar winst dan de Duitsers.

Zestien om vijf

Wie vooraf de statistieken bekeek, zal weinig voor de kansen van Nederland hebben gegeven

Wie vooraf de statistieken bekeek, zal weinig voor de kansen van Nederland hebben gegeven. Waar het team van Jessica Torny zich meldde voor zijn vijfde halve finale, traden de Duitse vrouwen voor de zestiende keer aan in een halve eindstrijd van een EK. Ook de cijfers van de voorgaande duels tussen Nederland en Duitsland spraken boekdelen: negen ontmoetingen, acht keer winst voor Duitsland en slechts twee doelpunten van Nederlandse makelij.

Aan de andere kant was die ene Nederlandse overwinning wel toevallig de laatste keer dat beide buurlanden elkaar troffen (in 2018, op het EK) en in een oefenwedstrijd voorafgaand aan dit EK was Oranje onder 19 de Duitse leeftijdsgenoten ook al de baas. Bij de speelsters van Onder 19 zelf was er dan ook volop vertrouwen dat dit duel de goede kant op kon vallen.

Nicole Anyomi en Melissa Kössler vieren de 1-0. - Foto: UEFA

Leeg doel

De eerste speldenprik in de eerste helft kwam van Duitsland, dat Paulina Krumbiegel in de 3e minuut uit een hoekschop over zag koppen. Nederland pakte daarna het initiatief en nam via achtereenvolgens Jill Bayings (fraai gekruld schot) en Jonna van de Velde (schot voorlangs) het Duitse doel onder vuur. Met een wedstrijd die zich vooral afspeelde op het middenveld en een licht Nederlands overwicht leek er niets aan de hand voor Oranje, maar een Duitse dieptepass in de 19e minuut veranderde dat. Keeper Daphne van Domselaar kwam haar doel uit om de bal te onderscheppen, maar raakte alleen spits Nicole Anyomi. Collega-aanvaller Melissa Kössler kreeg de bal uit de kluts voor haar voeten en had geen moeite de bal in het lege doel te schuiven.

een prachtige boogbal van Joëlle stuiterde via de lat over het Duitse doel

Nog geen vier minuten lager had het al 1-1 kunnen staan, maar een prachtige boogbal van Joëlle Smits stuiterde via de lat over het Duitse doel. Torny greep vervolgens in door in de 33e minuut Kirsten van de Westeringh te vervangen door Chasity Grant en Romée Leuchter door te schuiven naar de linkervleugel. Met de drie snelle spitsen probeerde Onder 19 de Duitse achterhoede uit elkaar te spelen.

Bayings weer trefzeker

Het eerste kwartier van de tweede helft had Duitsland het moeilijk. De Duitse verdedigers waren wel steeds net op tijd bij het onderscheppen van de laatste pass richting Oranjespitsen, maar de Nederlandse druk nam toe en werd in de zestigste minuut beloond. Een diepe bal op Smits werd weggekopt door de Duitse verdediging, waarna Jill Bayings de bal oppikte en fraai binnenschoot vanaf de rand van de zestienmeter. Opnieuw een belangrijke treffer voor de middenvelder van sc Heerenveen, die in de laatste EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland ook al scoorde.

Jill Bayings is het middelpunt van de feestvreugde na haar doelpunt. - Foto: UEFA.

Nederland behield het overwicht en leek gevoelsmatig op weg naar een tweede treffer, maar dat was buiten Shekiera Martinez gerekend. Nog geen vier minuten na haar entree in de 75e minuut verleidde ze linksback Janou Levels tot het maken van een (lichte) overtreding in het strafschopgebied. Geel voor Levels en een strafschop voor Duitsland, die onberispelijk werd benut door Marie Müller.

WK-ticket

De penalty was in de 80e minuut pas het tweede schot van de Duitsers tussen de palen, maar niet het laatste. Martinez maakte het karwei acht minuten later zelf af. Nadat Anyomi een mooie individuele actie besloot met een schot op de paal, tikte Martinez de rebound binnen: 3-1 voor Duitsland en wedstrijd gespeeld. Een sneu einde van het toernooi voor Oranje onder 19, dat meer had verdiend, maar de eerste twee tegendoelpunten vandaag te makkelijk weggaf. Toch zal de ploeg, met een WK-ticket op zak en in de wetenschap dat het team zowel tegen Frankrijk als Duitsland zeker niet de mindere was, met vertrouwen af kunnen reizen naar het WK 2020.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Duitsland-Nederland.

Wedstrijdverslag Nederland-Schotland Wedstrijdverslag Nederland-Schotland Lees hier het verslag van Nederland-Schotland (4-0).

Wedstrijdverslag Nederland-Frankrijk Wedstrijdverslag Nederland-Frankrijk Lees hier het verslag van Nederland-Frankrijk (1-3).

Wedstrijdverslag Nederland-Noorwegen Wedstrijdverslag Nederland-Noorwegen Lees hier het verslag van Nederland-Noorwegen (5-0).