Melvine Malard velt Onder 19: Nederland-Frankrijk 1-3

Remco van Dam
19 juli 2019, 20:45
2:39

De basiself voor het duel met Frankrijk. - Foto: KNVB Media

Vrouwen onder 19 heeft de goede start op het EK in Schotland geen vervolg kunnen geven. In een regenachtig Paisley verloor het team van coach Jessica Torny met 1-3 van Frankrijk. Doelpunten van Feller en Jonna van de Velde zorgden voor een 1-1 ruststand, waarna invalster Malard de Fransen met twee late treffers naar de overwinning schoot.

Dat was zuur, want een gelijkspel was meer op zijn plaats geweest. Net als tegen Noorwegen creeërde Nederland namelijk meerdere 100 procent kansen, maar liet het nu na de mogelijkheden te benutten. Tegen een zeer efficiënt Frankrijk bleek dat dodelijk.

Van de Velde scoort opnieuw

Nog geen twee minuten later lag de bal aan de andere kant achter keeper Daphne van Domselaar

Ook deze wedstrijd kende veel vuurwerk in de openingsminuten. Onder 19 startte scherp en zette vroeg druk op de Franse opbouw. De twee corners die daaruit voortvloeiden leverden echter weinig meer op dan een kopbal, die simpel te pakken was door de Franse keeper. Nog geen twee minuten later lag de bal aan de andere kant achter keeper Daphne van Domselaar. De rappe linksbuiten Sandy Baltimore kreeg de bal enigzins gelukkig mee op het middenveld en besloot uit te halen. Van Domselaar keerde de inzet van Baltimore, maar bezorgde de bal daarmee bij Naomi Feller, die dankbaar profiteerde.

Jonna van de Velde was opnieuw trefzeker.

Een domper voor Nederland, die gelukkig binnen twee minuten was verwerkt. Lieske Carleer stuurde met een prima pass Romée Leuchter de diepte in, die vanaf rechts de bal voorzette. Haar voorzet werd door de Franse defensie onvoldoende verwerkt, waarna middenvelder Jonna van de Velde de bal na een fraaie actie in de rechterhoek kon mikken.

Met twee treffers in zeven minuten leek er weer een doelpuntenfestijn aanstaande, maar die verwachting bleek ongegrond. Omdat beide ploegen vroeg druk bleven zetten, was er van een opbouw van achteruit geen sprake en moest het gevaar van lange ballen komen. Via Jonna van de Velde en met name Joëlle Smits was Onder 19 een paar keer dicht bij een doelpunt, maar het beslissende tikje bleef uit. Aangezien de Fransen verder geen aanvallende intenties toonden, zochten beide ploegen met een 1-1 tussenstand de kleedkamer op.

Tweemaal Malard

Met het inbrengen van Kerstin Casparij en Chasity Grant probeerde Torny de ploeg nieuw elan te bezorgen

Het spelbeeld wijzigde de tweede helft niet. Terwijl Nederland via de snelle spitsen Leuchter en Smits de Franse verdediging probeerde te ontrafelen, moest het voortdurend op zijn hoede zijn voor dreigende Franse counters. Het leverde een rommelige tweede bedrijf op, met veel balverlies aan beide kanten. Na zo'n twintig minuten probeerde Torny met het inbrengen van Kerstin Casparij en Chasity Grant de ploeg nieuw elan te bezorgen. Dat leek in de 68e minuut zijn vruchten af te werpen, toen - via een mooie combintatie tussen Smits en Grant - middenvelder Casparij geheel vrij voor het Franse doel kwam. Haar schot bleek echter te zwak om keeper Lerond te verrassen. Ook enkele andere mogelijkheden waren niet aan de Oranjespitsen besteed en die missers kwamen Oranje duur te staan.

Het Saint Mirren Park, waar Nederland maandag opnieuw zal aantreden, tegen Schotland.

De net ingevallen Melvine Malard ontpopte zich daarbij in de 85e minuut tot 'beul'. De aanvaller ontving de bal op de rand van de 16 meter, zette keeper Van Domselaar met een schijnbeweging op het verkeerde been en schoot de bal hard in de korte hoek. Daarmee was de Franse koek nog niet op. In blessuretijd slalomde Malard door de Nederlandse defensie en rondde opnieuw beheerst af. Oranje mocht nog aftrappen, maar daarna vond scheidsrechter Domingos het wel genoeg. Een zure nederlaag, maar gelukkig heeft Oranje onder 19 alles nog in eigen hand.

Maandag speelt Nederland het laatste groepsduel tegen Schotland, opnieuw op Saint Mirren Park. De aftrap is om 19.15 uur. Tegelijkertijd begint in Glasgow het andere duel in groep A tussen Frankrijk en Noorwegen. Wil Oranje onder 19 naar het WK, dan zal het duel met de Schotse leeftijdsgenoten gewonnen moeten worden.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland-Frankrijk.

Reacties Reacties Lees hier de reacties van Jessica Torny en Jill Bayings op de wedstrijd.

Wedstrijdverslag Noorwegen-Nederland Wedstrijdverslag Noorwegen-Nederland Lees hier het verslag van de wedstrijd tegen Noorwegen.