Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Superieure zege geeft Vrouwen onder 19 bliksemstart op EK

Francis Grondhuis
KNVB Media
16 juli 2019, 18:45
1:53

Vijf keer raak voor Vrouwen onder 19 tegen Noorwegen in het openingsduel van het EK. - Foto: KNVB Media

Wat een start! In de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap heeft Vrouwen onder 19 Noorwegen alle hoeken van het veld laten zien. De ploeg van coach Jessica Torny zegevierde in het zonnige Glasgow met liefst 5-0 dankzij goals van Joëlle Smits (2), Jonna van de Velde, Romee Leuchter en Kirsten van de Westeringh.

"Meteen scherp beginnen!" Waar ook ter wereld, bij de profs en de amateurs, overal galmt deze kreet een paar minuten voor de aftrap door de kleedkamer. Tegen de meiden van Onder 19 was dat dinsdag bepaald niet tegen dovemansoren gericht. Messcherp waren de Oranjetalenten in de openingsfase van hun eerste optreden op het EK in Schotland. Met als gevolg dat ze binnen vijf minuten al een 2-0 voorsprong te pakken hadden.

Het basisteam van Onder 19 voor het duel met Noorwegen.

In de paniekstand

Door meteen heel fel en hoog druk te zetten, zorgden ze ervoor dat de Noorse achterhoede al vanaf de aftrap volledig in de paniekstand raakte. Die onzekerheid werd vakkundig afgestraft. Eerst door spits Smits die na goed storend werk van Jill Baijings na exact 75 seconden met links loepzuiver raak schoot. En drie minuten later door Van de Velde. De middenvelder heroverde zelf de bal en via een paar snelle schakels stond Van de Westeringh vrij voor de goal. De linksbuiten stuitte in eerste instantie op de keeper, maar Van de Velde was er als de kippen bij om de bal alsnog in het lege doel te lepelen: 2-0.

Een ongekende droomstart voor Onder 19 op Firhill Park, de thuishaven van Partick Thistle. Afgedwongen dankzij het eigen goede werk en wellicht ook een beetje geholpen door de late wijziging in de basisopstelling van de Noorse ploeg. Daar moest centrale verdediger Joanna Bækkelund in de warming-up geblesseerd afhaken. Marthine Østenstad maakte alsnog de elf compleet, maar het deed het vertrouwen van de Noorse formatie weinig goed.

Dartelend Oranje

Weer twee goals erbij voor spits Joëlle Smits.

Opgezweept door de vroege voorsprong dartelde Oranje, dat in januari in een oefeninterland Noorwegen al met 2-0 de baas was, tijdens de eerste twintig minuten over het veld. De ene na de andere vloeiende aanval leverde een doelrijpe kans op, maar Smits, Van de Westeringh en Leuchter verzuimden die te verzilveren. Een slordig middenstuk volgde, waarbij keeper Daphne van Domselaar goed op haar post stond, maar in de slotfase van de eerste helft sloeg Oranje binnen twee minuten wéér keihard toe. 

Eerst geholpen door een blunderende Noorse keeper Karen Sneve. Zij liet een te scherpe vrije bal van Janou Levels pardoes uit haar armen stuiten, pal voor de voeten van Leuchter: 3-0. En in de 44e minuut benutte topscorer Smits al haar sterke punten door haar directe tegenstander Sunde op snelheid te kloppen en vervolgens heel koel in de korte hoek af te ronden. Haar 33e goal in 35 duels voor Onder 19; Smits loopt bijna 1 op 1.

Steun van de Oranje-supporters voor Vrouwen onder 19.

Superieur

Als een wervelwind blies Onder 19 de Noorse leeftijdsgenoten in die eerste helft van het veld. Op alle vlakken superieur. Veel feller, beduidend sneller, technisch beter onderlegd en vooral een surplus aan scorend vermogen. Het enige verwijt dat de ploeg kon worden gemaakt was dat het in de tweede helft niet beter met de kansen omging.

Smits raakte de paal en ook Leuchter (kopbal), Wilms (schot) en Van de Westeringh (rakelings over de kruising) waren dicht bij de vijfde treffer. Die kwam er in de 69e minuut alsnog en weer dankzij een pijnlijke fout van de Noorse keeper die de bal knullig van haar bovenlichaam liet stuiten. Een koud kunstje voor Van de Westeringh om ook haar goaltje mee te pikken: 5-0.

Meer goals bleven uit. Jammer, maar niet meer dan dat. De monsterzege biedt Oranje veel perspectief in de poulefase van het EK. Vrijdag wacht Frankrijk, volgende week maandag de thuispelende Schotten. Maar de eerste stap is gezet. En hoe!

Reacties Reacties Lees de reacties van coach Jessica Torny en middenvelder Jonna van de Velde op de 5-0 EK-zege.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-duel Noorwegen - Nederland.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen