Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jonna van de Velde: 'Nu willen ook wij presteren'

Francis Grondhuis
KNVB Media
16 juli 2019, 20:15

Jonna van de Velde tekende voor de tweede treffer in het duel met Noorwegen. - Foto: UEFA

Terwijl de OranjeLeeuwinnen in Frankrijk voor de ogen van heel de wereld furore maakten op het WK, werkten de talenten van Onder 19 zich in alle anonimiteit in het zweet om zich optimaal te prepareren voor hun EK. Vier weken bivakkeerden ze op de KNVB Campus en dinsdag mochten ze 'de wei in' voor hun eindronde.

En hoe! Alsof ze wekenlang opgesloten zaten in hun kooien en eindelijk de vrijheid roken. Als hongerige leeuwinnen die smachtten naar een prooi. Het arme Noorwegen werd opgevreten door Oranje dat met liefst 5-0 zegevierde in de openingswedstrijd van de Europese eindronde onder 19 jaar in Schotland.

Van de Velde feliciteert Van de Westeringh na de 0-5 tegen Noorwegen. - Foto: UEFA

Plankgas

Vanaf de aftrap ging Nederland meteen plankgas. En toen de eerste kruitdampen na amper vijf minuten een beetje waren opgetrokken stond er al een 2-0 voorsprong op het bord dankzij goals van Joëlle Smits en Jonna van de Velde. "We wilden er meteen bovenop knallen", aldus Van de Velde. "De eerste duels winnen en zorgen dat we goed staan. Dat lukte en daar kwamen direct twee goals uit. Fijn, want daardoor konden we lekker doorvoetballen. Zeker met zo veel snelheid en afmakers voorin."

Dat de kilometervreter op het middenveld zelf de tweede goal voor haar rekening nam, was een unicum. "Ik scoor niet vaak, dus het is fijn dat ik zo het team kon helpen. Zo'n goed begin van het toernooi geeft veel vertrouwen. We zijn er natuurlijk nog lang niet, maar dit geeft zo'n lekker gevoel en we willen alleen maar meer."

Oranje als inspiratie

En dat is de Europese titel. De speelsters van Onder 19 doen niet moeilijk over het uitspreken van hun ambities in de Schotse zomer. "We hebben gewoon heel veel kwaliteit in ons team. Sterker, ik denk dat ik nog nooit in zo'n goed team heb gespeeld. We weten wat we kunnen en dat kwam er vandaag uit", aldus de 17-jarige Amsterdamse die het recente WK-optreden van het 'grote' Oranje zeker als inspiratiebron ziet. "Je kent een aantal van die meiden, dus dat geeft zeker energie. Nu zijn alle ogen op ons gericht en wij willen ook presteren. Finale halen en dan de titel pakken."

Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij deze meiden. Het is aan ons als staf om ze alert te houden.

Coach Jessica Torny hoorde het zonder verbazing aan. "Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij deze meiden. Ze zijn zo overtuigd van hun kunnen, maar ook heel realistisch. Het is aan ons als staf om ze alert te houden." Want ondanks de wervelende cijfers had Torny in het eerste EK-optreden ook genoeg zaken opgemerkt die niet helemaal naar wens gingen.

Droomstart, maar ook kritische noot

Onder 19-coach Jessica Torny. - Foto: UEFA

"Natuurlijk is dit een droomstart en kun je hier alleen maar op hopen. De tactiek pakte bij die eerste twee goals perfect uit; we liepen ze omver. Maar het was daarna ook heel chaotisch in de eerste helft, waarin we in mijn ogen te veel meegingen in het opportunische spel van Noorwegen. Er waren momenten dat we de controle hadden, maar nooit echt volledig de grip op de wedstrijd. Gelukkig grepen onze verdedigers een paar keer goed in bij één-tegen-één acties. Maar aanvallend hadden we ons positiespel veel beter kunnen spelen."

Desondanks had ook bij Torny de vreugde over de 5-0 zege uiteraard de overhand. "De sfeer en het gevoel in de groep is heel goed. We hebben een heel goede voorbereiding gedraaid met oefenpartijen tegen België en Duitsland. Met name die laatste wedstrijd, waarin de Duitsers niet van eigen helft afkwamen, gaf veel vertrouwen. Nu gaan we ons voorbereiden op de tweede groepswedstrijd, vrijdag tegen Frankrijk. Dat wordt een heel ander duel dan vandaag. Een heel goede tegenstander, maar daar kijken we ook naar uit. De ploeg is er klaar voor en is erop gebrand om een goed resultaat neer te zetten."

Wedstrijdverslag Noorwegen-Nederland Wedstrijdverslag Noorwegen-Nederland Superieure zege geeft Vrouwen onder 19 bliksemstart op EK.

 

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen