Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Toernooiwinst Speelsters onder 18 na imponerende zege op USA

Francis Grondhuis
KNVB Media
1 februari 2020, 10:30

Het basisteam van Speelsters onder 18 voor het duel met de Verenigde Staten. - Foto: KNVB Media

Met drie sterke zeges én het winnen van de Tricontinental Cup keert het Nederlands elftal voor speelsters onder 18 jaar meer dan tevreden huiswaarts. Het imponerende slotoptreden (2-1) tegen de Verenigde Staten - de directe confrontatie om de toernooiwinst - was de kers op de taart.

Strijdlust, passie, voor elkaar door het vuur gaan en vandaag in zo'n slotfase samen overeind blijven. Daar ben ik heel trots op.

Beide teams begonnen aan deze laatste wedstrijd na ieder twee winstpartijen met vrijwel identieke cijfers. Oranje klopte Noorwegen (5-1) en China (2-0), terwijl Team USA tegen dezelfde opponenten net zo vaak scoorde, maar geen tegentreffer incasseerde: 5-0 tegen Noorwegen en 2-0 tegen China. Een mooi slot dus, met de twee sterkste teams van het vierlandentoernooi in Florida tegenover elkaar. 

En het was inderdaad optimaal genieten in deze 'finalestrijd'. Wie Onder 18 in de eerste helft aan het werk zag, zag voetbal van wereldklasse. De centrale verdedigers durfden in te dribbelen, op het middenveld waren verbindingsspelers Dana Foederer en Jet van der Veen altijd aanspeelbaar en van de rechterflank met Kim Everaerts en Ella Peddemors kwam veel aanvallend gevaar. Kortom, de oranje equipe had het prima naar de zin tegen het altijd favoriete thuisland.

Dana Foederer: ijzersterk spelend op het middenveld.

USA zoekgespeeld

De vroege goal van Samantha van Diemen was natuurlijk ook welkom. De centrale verdediger stond precies op de juiste plaats toen de bal bij een corner voor haar voeten viel: 1-0 na tien minuten op de klok. Die vroege voorsprong gaf Onder 18 nog meer vertrouwen en Team USA werd bij tijd en wijle zoekgespeeld. Vloeiende combinaties, één keer raken en vooral heel goed de ruimte vinden. "We hadden het blok wat verder naar achteren gezet en stonden compact op eigen helft. Dat leverde ons de controle op", verklaarde coach Roos Kwakkenbos.

Samantha van Diemen zorgde voor de openingstreffer.

De mooiste aanval zagen de toeschouwers op de Premier Sports Campus in de 39e minuut. Nadat Foederer zich op eigen helft had vrijgedraaid, stuurde ze met een loepzuivere crosspass Peddemors de diepte in. Die aarzelde niet en bracht vanaf de rechterflank met één actie de bal voor het doel waar de inkomende spits Nikita Tromp knap haar voet tegen de bal kreeg. Die ging helaas net een paar centimeters naast. Een prachtige aanval die zeker een goal had verdiend.

Ook de technische staf genoot langs de lijn met volle teugen. Kwakkenbos: "Een fantastische eerste helft. Er waren fases dat we twee minuten balbezit hielden, zonder dat Amerika druk op ons kreeg. We waren heer en meester en lieten ze van links naar rechts lopen." Kortom, Snollebollekes zou jaloers zijn op zoveel links-rechts energie.

Tromp koel vanaf de stip 

Na rust kreeg Onder 18 het iets lastiger door tactische aanpassingen van de Amerikaanse leeftijdsgenoten en kon de ploeg er minder soepel doorheen voetballen. Dat de Amerikaanse arbiter een licht duwtje op Iris Stiekema tot penalty promoveerde, was een cadeautje dat Nikita Tromp gretig aannam. Zonder problemen maakte de spits er in de 70e minuut vanaf de stip 2-0 van. 

We hadden ze vanuit de omschakeling meer pijn kunnen doen.

Drie minuten later moest Nederland echter de aansluitingstreffer incasseren. Een ongelukkig moment bij een corner, waar aanvoerder Marit Auée struikelde en Reylin Turner vrij kon inkoppen. Daarna was het overleven voor Onder 18, maar de ploeg sleepte uiteindelijk de winst eruit. "We hebben keihard gevochten om overeind te blijven. Aan de andere kant hadden we ze meer pijn kunnen doen, maar speelden we het vanuit de omschakeling niet goed uit", zag Kwakkenbos.

Toernooiwinnaar in Florida

Onder 18-coach Roos Kwakkenbos: 'Dit was voor iedereen een heel goed toernooi.'

Desonanks, het was goed genoeg en meer dan dat. Oranje trok de 2-1 overwinning over de streep en kroonde zichzelf tot winnaar van de Tricontinental Cup in Lakewood Ranch. Een mooie prestatie van het Onder 18-team dat speciaal voor dit toernooi voor het eerst werd geformeerd en bestond uit een mix van Onder 17 en eerstejaars Onder 19. En duidelijk toonde dat het wel goed zat met de onderlinge chemie.

Kwakkenbos: "Ik ben heel tevreden met het feit dat we met z'n allen in korte tijd een echt team hebben weten te creëren. De meiden zijn op een goede manier met elkaar aan de slag gegaan, in positieve coaching en onderlinge afstemming. Strijdlust, passie, voor elkaar door het vuur gaan en vandaag in zo'n lastige slotfase samen overeind blijven. Daar ben ik heel trots op."

In het voorjaar gaan de speelsters met Onder 17 en Onder 19 in de kwalificatietoernooien weer strijden om EK-tickets. De bagage die ze uit Amerika meenemen, komt daar ongetwijfeld van pas. "Al met al was dit een heel goed toernooi voor iedereen. Net na de winterstop, een lange reis in de benen en tegenstanders van wereldniveau met verschillende speelstijlen. Heel leerzaam, zowel in de teamontwikkeling als voor de speelsters individueel in hun eigen weg naar de top. Ik ben blij dat we de beslissing hebben genomen om hier naartoe te gaan", aldus Kwakkenbos. 

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de interland tussen Nederland O18 en USA O18.

Verslag Nederland - China Verslag Nederland - China Ook China wordt gekraakt door Oranje onder 18 (2-0).

Verslag Nederland - Noorwegen Verslag Nederland - Noorwegen Oranje onder 18 zet Noorwegen compleet te kijk: 5-1.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen