Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ook China wordt gekraakt door Oranje onder 18 (2-0)

Francis Grondhuis
KNVB Media
28 januari 2020, 23:15

Het basisteam van Oranje onder 18 voor het duel met China. - Foto: KNVB Media

Opnieuw een resultaat dat internationaal telt. Het Nederlands elftal voor speelsters onder 18 jaar rekende dinsdag knap af met China (2-0) en ligt vol op koers om het vierlandentoernooi in Florida op zijn naam te schrijven. Ella Peddemors en Nikita Tromp maakten de goals tegen China.

Meer balbezit én meer kansen. We hebben het gewoon erg goed gedaan.

"We hebben het echt goed gedaan", concludeerde coach Roos Kwakkenbos. "China is wereldtop, maar wij hadden het meeste balbezit en creërden meer kansen. Er zat enorm veel vechtlust in de ploeg, de meiden hebben zich helemaal leeggespeeld. Aan het spel in de eindfase valt nog wel te sleutelen, dus daar gaan we mee aan de slag richting de wedstrijd van vrijdag tegen de Verenigde Staten."

Wederom waren de omstandigheden zeer gunstig in West-Florida waar Oranje zaterdag op de openingsdag van de Tricontinental Cup excelleerde tegen Noorwegen (5-1). Er waaide ditmaal een zacht briesje over de Premier Sports Campus van Lakewood Ranch, de zon scheen uitbundig en het weerstation gaf 22 graden aan. Ideaal voor een stevige oefeninterland tegen een vrijwel onbekende opponent.

Want zo vaak staan de jeugdinternationals niet tegenover Aziatische landen in het algemeen en China in het bijzonder. Toch leek de videoanalyse zijn werk te hebben gedaan, want Oranje kwam verdedigend nauwelijks in de problemen. De ploeg koesterde het langdurige balbezit en probeerde zich met geduld een weg te banen richting het Chinese doel.

Ella Peddemors: drie goals in twee duels.

Te laag tempo

Wellicht wel in een te laag tempo. Ondanks het vele balbezit slaagde Nederland er in het eerste half uur niet in de aanvallers te bereiken en hele grote kansen af te dwingen. Ella Peddemors en Nikita Tromp waren dichtbij, maar kwamen net tekort om de voorzetten goed te raken. Meer gevaar was er niet en na een half uur spelen kwam Onder 18 zelfs twee keer goed weg. Eerst tastte keeper Regina van Eijk mis op een diepe bal, maar zag de bal over de achterlijn dwarrelen. Niet veel later mikte Wei Liang tot ieders opluchting op zo'n tien meter van de doellijn naast de paal.

In de 39e minuut was het aan de andere kant van het veld wél raak. Eindelijk werd Tromp bereikt in het strafschopgebied. Met twee Chinese verdedigers in haar nek verloor de sterke spits de controle over de bal, maar achter haar dook Peddemors als een duveltje uit een doosje op en plaatste de vrijgekomen bal secuur in de rechterhoek: 1-0. Haar derde goal alweer dit toernooi.

Nikita Tromp zorgde tegen China voor de tweede Oranjetreffer.

Perfecte aanval

Daarmee maakte Onder 18 het zichzelf een stuk eenvoudiger in deze wedstrijd. Het technische combinatiespel en compacte verdedigen van China bezorgde de ploeg namelijk best wat hoofdbrekens. Nederland probeerde na rust wat meer agressie in het spel te leggen en hogerop druk te zetten, maar moest lang wachten tot zich de kansen aandienden.

In de 73e minuut nam de ploeg eindelijk verder afstand en wie anders dan topschutter Tromp verdubbelde de marge. Daar ging wel een fantastische aanvalsopzet aan vooraf. Snelle passing van Peddemors en Jet van der Veen bracht Zera Hulswit op de rechterflank in stelling en haar lage voorzet was perfect op maat voor Tromp die koeltjes haar afmakerskwaliteiten toonde: 2-0. Niet veel later kregen Peddemors en Hulswit nog levensgrote kansen om het duel definitief in het slot te gooien, maar zij misten twee opgelegde kansen.

Toernooiwinst

Op de uiteindelijke afloop had het geen effect. Na de imponerende zege op Noorwegen zette Onder 18 opnieuw een indrukwekkend resultaat neer door topland China te verslaan. In de nacht van vrijdag op zaterdag strijdt de ploeg tegen gastland Verenigde Staten om de toernooiwinst. Die wedstrijd begint even na middernacht, om 00.30 uur.

"Ik ben heel benieuwd hoe we ons dan zullen manifesteren", kijkt Kwakkenbos vooruit. "De Amerikaanse speelsters zijn stuk voor stuk atleten en zeker voorin beschikken ze over veel snelheid. Tactisch oogt het soms wat minder, maar de intensiviteit is erg hoog. Ze zetten niet continu druk, maar kunnen razendsnel omschakelen en de ruimte achter de laatste linie zoeken. Dat is echt hun kwaliteit." 

Of Justine Brandau tegen Amerika van de partij zal zijn, is nog maar de vraag. De linksback, die na rust Kim Everaerts afloste, blesseerde zich halverwege de tweede helft toen ze met haar linkerbeen de bal wilde blocken en moest zich laten vervangen.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland China - Nederland (0-2).

Nederland - Noorwegen 5-1 Nederland - Noorwegen 5-1 Oranje onder 18 zet Noorwegen compleet te kijk: wedstrijdverslag van eerste duel Tricontinental Cup.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen