Oranje onder 18 zet Noorwegen compleet te kijk: 5-1

Francis Grondhuis
25 januari 2020, 23:30

Het basisteam van Oranje onder 18 voor het duel met Noorwegen. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 18 jaar is de strijd om de Tricontinental Cup slagvaardig begonnen. Dankzij drie razendsnelle treffers had de formatie van coach Roos Kwakkenbos de gehele wedstrijd geen kind aan Noorwegen: 5-1. Esmee Brugts was met twee doelpunten en twee assists de uitblinker in Florida.

Ella Peddemors: twee treffers in de beginfase.

Beide Europese ploegen staken eerder deze week de oceaan over, na de invitatie voor deelname aan het sterk bezette toernooi in het Amerikaanse Florida. Vier landen van drie continenten. Met Nederland en Noorwegen als Europese vertegenwoordigers (UEFA), China als de Aziatische afgevaardigde (AFC) en het organiserende USA van het Noord- en Midden-Amerikaanse continent (CONCACAF).

Aangezien Onder 18 (nog) geen regulier team is binnen de piramide van nationale meiden- en vrouwenteams, werd er door Kwakkenbos een gelegenheidsselectie geformeerd, bestaande uit speelsters uit Onder 17 en eerstejaars speelsters van Onder 19. Een ideale mogelijkheid voor de jeugdinternationals om nieuwe interlandervaring op te doen, zeker tegen vrij onbekende voetbalculturen als de Amerikaanse en Chinese.

Gevaar van de vleugels

Hoe Noorwegen het normaal gesproken aanpakt, dat wisten ze wel, zo bleek al snel. Onder ideale omstandigheden, met een stralende zon die de temperatuur naar een aangename 21 graden deed stijgen, stonden de Oranjehemden halverwege de middag aan de aftrap van het eerste duel van de Tricontinental Cup. En meteen gingen ze als een wervelwind tekeer. Op het moment dat ze hun tegenstanders even de gelegenheid gaven om adem te halen, stond er al een 3-0 voorsprong op het bord. "Er zat zo veel agressie in ons spel. Met veel loopacties en alle passes vooruit", genoot coach Kwakkenbos na.

Opvallend was dat bij alle drie goals de vleugels betrokken waren. Esmee Brugts startte het feest door anderhalve minuut na de aftrap een lage voorzet af te leveren op Ella Peddemors: 1-0. Drie minuten later kon Brugts op haar beurt eenvoudig raak koppen op een hoge voorzet vanaf rechts van Jet van der Veen. En bij de derde treffer wilde de Noorse keeper een voorzet van linksback Justine Brandau onschadelijk maken, maar de goalie liet de bal los en gaf Peddemors een niet te missen kans op haar tweede treffer: 3-0.

Er waren krap dertien minuten gespeeld...

Esmee Brugts: twee goals en twee assists in Florida.

Kans op kans

Dat beloofde een heel mooie middag te worden in de Sunshine State. In ieder geval ontspannen, want dankzij die bliksemstart had Oranje de Noorse leeftijdsgenoten compleet overrompeld. De druk was ontzettend groot en de kansen bleven zich aandienen in die eerste helft. Peddemors kwam vrij voor de keeper, Brandau schoot in vrije positie over en Brugts mikte net naast. Pas in de 33e minuut kreeg keeper Claire Dinkla het even benauwd toen aanvaller Madelen Holme in kansrijke positie te hoog schoot en zo een grote kans om zeep hielp.

Langzaam opbouwen of direct de diepte zoeken; Nederland kon aanvallend doen wat het wilde op het terrein van de Premier Sports Campus in Lakewood Ranch. Overal op het veld lag er ruimte, maar met name het aanvalsspel over de vleugels verliep uitermate soepel. Alsof Noorwegen voor het eerst met die typische Nederlandse speelstijl te maken kreeg.

Klein smetje

Ook captain Marit Auée was trefzeker.

Ook in de tweede helft was Onder 18 de bovenliggende partij, al nam de druk wat af. Een logisch gevolg van de cijfers op het scorebord en toch ook wel het gevoel in de benen. "We zijn pas twee dagen hier en kampen nog wat met die jetlag. Aan het eind van de eerste helft werd het al lastig om die hoge druk vol te houden. We konden er nog wel doorheen voetballen, maar moesten toch een tandje terug. Daarom besloten we in de rust dat we iets compacter zouden gaan staan."

Ook maakte Kwakkenbos in de loop van de tweede helft optimaal gebruik van het maximale aantal van vijf wisselmogelijkheden. De wedstrijd oogde evenwichtiger, maar in de slotfase prikte Nederland er snel nog twee goals bij. Eerst was het de beurt aan centrale verdediger Marit Auée die profiteerde van een misser van de Noorse keeper, waarna Brugts de kroon op haar goede wedstrijd zette met een prachtig afstandschot van zo'n 23 meter.

Dat Claire Dinkla diep in blessuretijd even flink tekeer ging, was te begrijpen. Oranjes keeper had na zo'n galavoorstelling graag de nul gehouden, maar kreeg op de valreep toch nog een Noorse eretreffer om de oren. Een klein smetje op een verder uitstekende openingsdag van de Tricontinental Cup. Kwakkenbos: "De wedstrijd kende verschillende fases en de kritische puntjes pakken we zeker mee, maar al met al ben ik heel tevreden, zeker na zo'n vermoeiende reis. We hebben voor dit toptoernooi een mooie mengeling van talenten uit Onder 17 en Onder 19 kunnen maken. De meiden zijn hartstikke gretig om er een goede week van te maken."

Dinsdag speelt Onder 18 tegen China, vrijdag volgt Team USA.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland-Noorwegen.