Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 loopt Europese titel mis na penaltydrama

Francis Grondhuis
KNVB Media
17 mei 2019, 15:15

Nikita Tromp scoorde in de eerste helft voor Oranje. - Foto: UEFA

Wat een domper. Na een prachtig toernooi en een intense finale staat Oranje onder 17 met lege handen. Na de eindstrijd (1-1) die uiteindelijk via penalty's werd, beslist mag Duitsland zich voor de zevende keer in de historie Europees kampioen onder 17 jaar noemen.

Een statistiek waar de Oranje-meiden zo graag een stokje voor hadden willen steken. Door zelf historie te schrijven en de allereerste Europese titel onder 17 jaar voor Nederland binnen te loodsen. Maar het mocht niet zo zijn. In een zenuwslopende penaltyreeks deed keeper Lisan Alkemade bijna alles goed door drie Duitse strafschoppen te keren, maar miste Oranje zelf vier keer vanaf elf meter.

Vol ongeloof stortten de Nederlandse talenten ter aarde, na de laatste beslissende strafschop van Duitsland. De tranen vloeiden rijkelijk. Ze waren er zo dichtbij, hadden alles gegeven, maar wat resteerde was een zilveren plak. Een troostprijs die louter teleurstelling opriep bij de ambitieuze groep van coach Robert de Pauw. Ze kwamen immers naar Bulgarije voor niets minder dan de titel. 

Het basisteam van Oranje voor aanvang van de EK-finale tegen Duitsland. — Foto: UEFA

Op karakter

En die had erin gezeten, ook al speelde Oranje in de finale niet het beste voetbal van het toernooi. Zonder de in de halve finale geblesseerd geraakte Lotje de Keijzer werd Nederland aanvankelijk flink onder druk gezet door de Duitse leeftijdsgenoten. De openingstreffer in de 19e minuut was daar een bijna logisch gevolg van. Nadat de behendige aanvoerder Gia Corley al een paar keer voor gevaarlijke momenten had gezorgd leverde ze de bal panklaar voor de voeten van spits Sophie Weidauer: 0-1. Een stevig baalmoment voor de complete defensie die bij de corner voorafgaand aan de goal liefst drie maal de bal moest blocken, maar uiteindelijk toch geklopt werd.

Maar baalmomenten duren bij dit Onder 17 heel kort. Sterker, de ploeg bezit het karakter om zich razendsnel op te richten en zich niet door tegenslag uit het veld te laten slaan. En het heeft Nikita Tromp in de gelederen, die de kunst van het scoren beheerst.

Evenaring record Miedema

De topscorer met de markante knot creëerde zelf de opening door op de rechterflank Iris Stiekema te vinden. Haar voorzet ging voorbij aan Ilham Abali, maar Tromp stond zoals zo vaak op de juiste plek om de bal op te pikken en meteen diagonaal uit te halen. Via de binnenkant van de paal vloog het harde schot tegen de touwen. De 18e seizoenstreffer van Tromp in Onder 17, waarmee ze het Europese record van Vivianne Miedema evenaarde.

Belangrijker, binnen twee minuten stond Oranje weer op gelijke hoogte. Meteen terug in de wedstrijd, hoewel de ploeg er niet in slaagde het ritme van het eigen positiespel te vinden en vaak de lange bal moest hanteren. Het noopte De Pauw in de rust tot een dubbele wissel. Op het middenveld moest Iris Stiekema plaatsmaken voor Manique de Vette, terwijl Abali werd vervangen door de fysiek sterke Lobke Loonen die voorin als aanspeelpunt en stormram ging fungeren.

Met dit schot zette Nikita Tromp Oranje in de 21e minuut op gelijke hoogte.— Foto: UEFA

Knokken, knokken, knokken

Onder 17 kwam in die tweede helft iets meer aan voetballen toe, zonder dat het erin slaagde de ruimte achter de laatste linie te vinden. De passing was simpelweg niet zuiver genoeg om flankaanvallers Ella Peddemors en Esmee Brugts in stelling te brengen. Wat Oranje wél deed was knokken, knokken en knokken. Onder het motto: als het voetballend niet lukt, dan maar de beuk erin en over het hele veld strijd leveren.

Zoals Kim Everaerts deed. Met haar hele hebben en houwen wierp ze zich in de 60e minuut voor de voeten van Weidauer en voorkwam daarmee een bijna zekere Duitse treffer. Tien minuten later meldde de rechtsback zich weer voorin om een gevaarlijke voorzet af te leveren. Bij de tweede paal kopte Esmee Brugts strak in, maar ze had de pech dat keeper Pauline Nelles er net een handje achter kreeg.

De Europese trofee die aan de neus van Oranje voorbij ging.

Alkemade stopt er drie

Kansen waren er nog voor Wamser en Peddemors, maar goals bleven uit. Coach De Pauw benutte de blessuretijd om een Tim Krulletje te doen, in navolging van de keeperswissel Cillissen-Krul van Louis van Gaal tijdens het WK 2014. Met het oog op de penaltyserie bracht hij keeper Lisan Alkemade in voor Claire Dinkla. Een beslissing die op keepersniveau fantastisch uitpakte.

Nadat Tromp en De Vette als eersten raak hadden geschoten - en Duitsland eveneens - begon het Grote Penalty Drama. Foederer, Loonen en Peddemors misten, maar als een ware tijgerin poetste Alkemade al die missers direct weg door ook drie Duitse strafschoppen uit haar goal jagen. Maar een vierde keer was net even te veel gevraagd voor de sluitpost van KNVB Talententeam Zuid. De knal van Mieke Schiemann was zo hard en zuiver in de bovenhoek dat zelfs Alkemade daar geen antwoord op had en Nederland de penaltyserie met 3-2 verloor.

Weg EK-droom.

Reactie Ella Peddemors Reactie Ella Peddemors "Strijdlust typeerde ons op dit EK."

Reactie coach Robert de Pauw Reactie coach Robert de Pauw "Doodzonde, want we kwamen hier alleen voor de EK-titel"

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de EK-finale tussen Nederland en Duitsland.

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen