Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De Pauw: 'Doodzonde, want we kwamen hier alleen voor de EK-titel'

Francis Grondhuis
KNVB Media
17 mei 2019, 15:45

Linksback Justine Brandau vecht om de bal in de finale tegen Duitsland. - Foto: UEFA

Wat moet je zeggen tegen twintig meiden die zojuist de Europese titel aan hun neus voorbij hebben zien vliegen? "Het hoofd omhoog houden en beseffen dat verliezen ook bij het leerproces hoort", aldus Robert de Pauw.

Hij weet dat het clichés zijn, maar wat moet je anders? Zo luttele minuten nadat Oranje onder 17 na de dramatische penaltyreeks in de finale van het EK heeft moeten buigen voor de Duitse generatiegenoten. Zo waren er zo dichtbij. De allereerste EK-titel in de historie van Onder 17 en hun eerste hoofdprijs op weg naar een wellicht glanzende carrière in het oranje.

"Het is niet anders", aldus de 37-jarige KNVB-coach die zijn meiden één voor één moest oppikken. "Ze zitten er helemaal doorheen. Dat is logisch, want wij kwamen hier maar voor één ding en dat was het EK winnen. Nu komen we één strafschop tekort. Dat is verschrikkelijk vervelend."

KNVB-coach Robert de Pauw: 'We komen één penalty tekort. Zo jammer.'

Duidelijke ambities

Het hele seizoen staken De Pauw en zijn selectie hun ambities niet onder stoelen of banken. Al snel werd duidelijk dat deze generatie Onder 17 een grote dosis kwaliteit herbergt en eenmaal op het EK maakte de ploeg dat ook waar. In de poule werd gewonnen van Oostenrijk (4-1) en Duitsland (3-2), maar tegen Engeland zakte Oranje even door de ondergrens (0-2). Om in de halve finale ijzersterk terug te komen en regerend Europees én wereldkampioen Spanje uit te schakelen (3-1). 

De vechtlust van dit team is iets om ontzettend trots op te zijn.

En ook de finale tegen - opnieuw - Duitsland bood kansen, ook al haalde Onder 17 niet het optimale niveau. "We hielden te kort de bal in de ploeg en konden onvoldoende de vrije man op het middenveld vinden. Ook was het gemis van Lotje de Keijzer zichtbaar. Duitsland heeft gewoon veel power, maar wij zijn in deze slopende wedstrijd constant blijven gaan. Die vechtlust zit in dit team en is iets om ontzettend trots op te zijn. We hebben de wedstrijd ook niet verloren, maar gelijkgespeeld. We hebben de penaltyserie verloren."

Druk

En ook die beslissende reeks had beide kanten op kunnen gaan. Zeker gezien de fantastische reddingen van de kort voor het einde van de reguliere speeltijd ingebrachte Lisan Alkemade. De Pauw: "Lisan pakte er drie, maar we misten zelf weer de volgende. Daardoor konden we in die serie nooit de druk bij Duitsland leggen. Doodzonde."

Lees ook Lees ook Onder 17 loopt Europese titel mis na penaltydrama

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen