Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsters onder 17 plaatst zich ongeslagen voor EK

Remco van Dam
KNVB Media
16 maart 2019, 15:45

De basiself voor het duel met Servië. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar heeft zich zaterdag geplaatst voor de EK-eindronde, later dit jaar in Bulgarije. Via een zwaarbevochten 0-0 tegen gastland Servië werd de koppositie in kwalificatiegroep 2 vastgehouden, waarmee plaatsing voor het EK een feit was.

Het team van coach Robert de Pauw had zichzelf voor de laatste wedstrijd al een riante uitgangspositie verschaft, via ruime overwinningen op Rusland (3-0) en Zwitserland (6-0). Dat betekende dat Servië, dat eerder verloor van Zwitserland en won van Rusland, met grote cijfers moest winnen van Nederland om nog kans te maken op kwalificatie.

Dubbeldekker

We hadden echter niet verwacht dat de Serven dat ook zouden doen en zelfs een dubbeldekker voor het doel zouden zetten

Daar liet het gastland in de eerste helft weinig van merken. "Het was voor ons geen verrassing dat Rusland en Zwitserland de bus parkeerden", aldus De Pauw, "We hadden echter niet verwacht dat de Serven dat ook zouden doen en zelfs een dubbeldekker voor het doel zouden zetten. Zeker niet gezien het feit dat zij moesten winnen." Met alle speelsters in de eigen zestien, lieten de Serven Nederland het spel maken, om er bij een foutje aan Nederlandse kant snel uit te komen. Het leidde tot een eerste helft zonder grote kansen aan beide kanten.

Enige smetje was een - om onduidelijke redenen gegeven - gele kaart voor Lotje de Keijzer. Ook de Servische Mina Čavić ging op de bon. Had de waarschuwing voor Čavić verder geen gevolgen, datzelfde kon helaas niet gezegd worden van De Keijzer. Die kreeg namelijk bij haar eerste overtreding van de wedstrijd, in de 58e minuut, opnieuw geel van de scheidsrechter en moest het veld verlaten. Met nog dertig minuten te gaan moest Onder 17 verder met een man minder.

Groot compliment

De Pauw had zijn team echter voorbereid op dit soort situaties. "In het begin van het seizoen hebben we al getraind op een aantal scenario's, waaronder spelen met een man minder, een man meer, of bijvoorbeeld met een 1-0 voorsprong met nog een kwartier te gaan. De meiden wisten precies wat ze moesten doen en hebben dat ook heel professioneel uitgevoerd. Daar moet ik ze een groot compliment voor geven."

De winnaar van elitegroep 2: Nederland.

Servië nam, nu Nederland was gereduceerd tot een tiental, wat meer risico, maar kwam niet verder dan een verdwaalde voorzet op de lat. Namens Oranje trof Esmee Brugts ook de lat, terwijl schoten van diezelfde Brugts en Nikita Tromp net gepareerd konden worden door de Servische doelvrouw. Zo eindigde de wedstrijd met dezelfde stand als hij begon: 0-0, tot grote tevredenheid van de KNVB-coach: "Twee prima overwinningen en een 0-0 gelijkspel. Drie keer de nul gehouden en kwalificatie voor het EK. Daarmee hebben we onze doelstelling voor dit seizoen gehaald."

We hebben in ieder geval een sterk team, waar ook nog veel rek in zit

Wie Nederland daar, behalve gastland Bulgarije, gaat tegenkomen, is nog niet bekend. In de andere zes kwalificatiegroepen zijn nog geen wedstrijden gespeeld. De Pauw: "We zien wel wie erbij komen, toplanden als Duitsland en Spanje zullen er zeker bij zitten. We hebben in ieder geval een sterk team, waar ook nog veel rek in zit. We gaan dan ook naar het EK met de ambitie om te winnen."

EK in Bulgarije

Het EK 2019 vindt van 5 tot en met 17 mei plaats in Bulgarije. In de eerste ronde van het EK-kwalificatietoernooi kwamen 44 landen in actie. De nummers één en twee van de poules plaatsten zich rechtstreeks voor de tweede en laatste kwalificatieronde. In deze zogenaamde eliteronde strijden 28 landen om zeven plaatsen op het EK. Nederland is het eerste land dat zich heeft geplaatst. Voor 30 maart moeten ook de andere zes finalisten bekend zijn. De loting is op 5 april om 11.30 uur in Albena (Bulgarije).

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de wedstrijdstatistieken van Nederland-Servië.

Winst op Rusland Winst op Rusland Lees ook het verslag van de 3-0 overwinning van het eerste EK-kwalificatieduel van Onder 17.

Afgetekende zege op Zwitserland Afgetekende zege op Zwitserland Lees ook het verslag van de 6-0 overwinning op Zwitserland in de tweede wedstrijd.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen