Speelsters onder 17 wint van Rusland

Remco van Dam
10 maart 2019, 15:45

De basiself voor het duel met Rusland. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar heeft haar eerste wedstrijd in de eliteronde van de kwalificatie voor het EK in Bulgarije gewonnen. Op het Nationale trainingscentrum van de Servische voetbalbond versloeg het de Russische leeftijdsgenoten vrij eenvoudig met 0-3.

"Een goede overwinning", oordeelde coach Robert de Pauw. "Natuurlijk kunnen er zaken beter, maar zo'n eerste wedstrijd op een toernooi is altijd spannend en als je dan met 3-0 wint is dat een prima resultaat."

Stijlvolle stift

Zoals verwacht trok Rusland zich vanaf het eerste fluitsignaal terug rond de eigen zestien en liet het de bal aan Nederland. Het elftal van De Pauw liet zich daar in de eerste helft niet door van de wijs brengen en probeerde, met name via rechtsbuiten Ella Peddemors, de Russische muur te slechten. De eerste echt grote mogelijkheid diende zich aan in de 25e minuut en leverde ook meteen de gewenste voorsprong op. Esmee Brugts bereikte met een mooie dieptepass Peddemors, die de bal stijlvol over de uitkomende Russische doelvrouw stiftte.

Esmee Brugts bereikte met een mooie dieptepass Peddemors, die de bal stijlvol over de uitkomende Russische doelvrouw stiftte

Nog voor rust had Nikita Tromp de score kunnen verdubbelen, nadat ze door Bodil van den Heuvel vrij voor de keeper was gezet. Helaas stuiterde de bal - op het moment van uithalen - net op een polletje, waardoor de poging van Tromp hoog over het doel verdween. Aan de andere kant van het veld genoot keeper Claire Dinkla ondertussen van het heerlijke zonnetje, op het vangen van een slappe kopbal na had de Nederlandse sluitpost de eerste helft niets te doen.

De wedstrijd werd gespeeld op het Nationale trainingscentrum van de Servische voetbalbond.

Slordig tweede bedrijf

De tweede helt begon zoals de eerste helft eindigde: met een Nederlands team dat voortdurend balbezit had en op zoek was naar gaatjes in de Russische verdediging. De zoektocht duurde echter aanzienlijk korter dan in het eerste bedrijf: nu was het al na zeven minuten raak. Nadat een schot van Peddemors was geblokt, belandde de bal bij Esmee Brugts. Die speelde zich met een fraaie actie vrij, om vervolgens op de rand van de zestien meter hard uit te halen. De Russische keeper had geen antwoord op het schot en hoorde de bal alleen voorbij suizen.

Ondanks het bij vlagen slordige spel regen de mogelijkheden voor Nederland zich toch aaneen

Helaas ging Nederland na deze treffer steeds slordiger spelen, wat er toe leidde dat Rusland wat meer uit zijn schulp kroop. Dat leverde via een vrije trap in de 61e minuut zelfs nog een gevaarlijke situatie op voor het doel van Dinkla, die tot haar opluchting de inzet van Pamen Tchato op de kruising zag belanden. Ondanks het bij vlagen slordige spel regen de mogelijkheden voor Nederland zich toch aaneen, maar achtereenvolgens Tromp (2x), Lobke Loonen (2x) en Brugts stuitten op de Russische keeper.

Nadat Loonen in de 90e minuut nog een bal van de lijn moest halen, in feite pas de tweede echte Russische doelpoging, viel de beslissing uiteindelijk in de vierde minuut van de blessuretijd. Tromp zette binnen een minuut eerst Peddemors en vervolgens Loonen met een lepe steekpass voor de keeper. Daar waar Peddemors nog tegen de paal mikte, schoof Loonen de bal wel binnen: 0-3 en wedstrijd definitief gespeeld.

Volgende horde: Zwitserland

Komende woensdag staat de tweede wedstrijd op het programma, dan is Zwitserland om 12.00 uur de tegenstander. "Dan krijgen we hetzelfde spelbeeld als vandaag", zo verwacht De Pauw. "Zwitserland parkeert de bus en laat ons komen. Dat is op zich niet erg, wij hebben meer kwaliteit maar dat moeten we dan wel kunnen laten zien. Als we iets rustiger worden aan de bal en de kansen beter benutten, dan kunnen we ook van Zwitserland winnen."

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Rusland-Nederland.