Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje onder 17: EK lonkt na afgetekende zege op Zwitserland

Francis Grondhuis
KNVB Media
13 maart 2019, 15:00

Het basisteam van Onder 17 voor aanvang van het duel met Zwitserland. - Foto: KNVB Media

Een reuzenstap richting de Europese eindronde. Zo mag de 6-0 overwinning van het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar op Zwitserland gerust worden betiteld. Maar de strijd in groep 2 van de EK-kwalificatie is nog niet helemaal beslist.

Nikita Tromp: 25 keer raak voor Onder 17.

Met extra belangstelling zal vanavond in het Oranjekamp het duel tussen Rusland en Servië worden gevolgd. Bij een gelijkspel of winst van de Russinnen heeft Nederland de buit al binnen en is de ploeg van coach Robert de Pauw na de twee kwalificatiezeges op Rusland (3-0) en Zwitserland (6-0) qua puntenaantal of op basis van een gunstig onderling resultaat verzekerd van het EK-ticket.

En zo niet? Dan kan Onder 17 het zaterdag eigenhandig afmaken in het slotduel met Servië. Een opdracht die geen problemen zou moeten opleveren. Daarvoor heeft deze lichting Onder 17 te veel kwaliteit, zo bleek andermaal uit het duel van woensdag met de Zwitserse leeftijdsgenoten.

Jubileumtreffer Tromp 

In het eerste kwartier was het nog een evenwichtige wedstrijd, maar na de openingstreffer van Nikita Tromp in de 17e minuut had Nederland weinig meer te duchten van de Schweizer Nati. De topscorer aller tijden van Onder 17 tekende op aangeven van Ella Peddemors voor haar 25e treffer in dienst van deze jeugdploeg.

Die goal deed het vertrouwen goed, zeker gezien de druk die er op de wedstrijd lag. Net als Nederland hadden ook de Zwitserse meiden immers drie punten aan hun openingsduel overgehouden. De vroege voorsprong zorgde vervolgens voor meer dynamiek en positiewisselingen in het Oranjespel, waarna Ilham Abali met twee treffers voor de 3-0 ruststand zorgde.

Beide doelpunten van de Zeeuwse middenvelder zorgden voor veel voldoening bij de technische staf. Videobeelden van het eerste kwalificatieduel hadden namelijk aangetoond dat Abali iets vaker de diepte kon zoeken zodra centrumspits Tromp zich tussen de linies begaf. Nu ging ze vanuit het middenveld twee keer 'eroverheen' en was het meteen ook beide keren raak.

Twee treffers voor middenvelder Ilham Abali.

Zwitserse onmacht

Ze waren uit alle macht aan het jagen, maar kwamen simpelweg niet aan de bal.

De 3-0 ruststand op het nationaal trainingscentrum van de Servische voetbalbond was comfortabel, maar geen reden om het rustig aan te doen. Doorgaan en de focus houden, luidde de opdracht voor de tweede helft. Het was niet aan dovemansoren gericht. "We zagen op een gegeven moment de onmacht groeien bij de Zwitsers. Ze waren uit alle macht aan het jagen, maar kwamen simpelweg niet aan de bal omdat ons veldspel goed verzorgd was", aldus De Pauw. "De meiden verdienen daar echt een groot compliment voor."

En niet alleen dat. De beloning kwam ook in de vorm van nog eens drie doelpunten. Linksback Justine Brandau draaide een vrije trap à la Lasse Schöne fraai in bij de tweede paal, Lotje de Keijzer rondde na een voorzet van Esmee Brugts een goedlopende aanval af en invaller Zera Hulswit bekroonde haar debuut in Onder 17 met een treffer in blessuretijd. "Gewoon een goede zege", concludeerde De Pauw tot slot. "Want Zwitserland ging er in de beginfase echt wel vol op."

Slotduel op zaterdag 

Zaterdag wacht de derde, afsluitende wedstrijd van de Eliteronde in Stara Pazova. Om 14.00 uur treft Onder 17 het thuisland en kan definitief de tickets voor het EK in Bulgarije worden veiliggesteld. Maar wellicht dat de gewenste buit dus vanavond al binnen is. 

Statistieken Statistieken Bekijk de wedstrijdstatistieken en opstellingen van het EK-kwalificatieduel Nederland - Zwitserland.

Winst op Rusland Winst op Rusland Lees ook het verslag van de 3-0 overwinning van het eerste EK-kwalificatieduel van Onder 17.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen