Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 wint kwalificatiepoule na zakelijke zege op Israël

Francis Grondhuis
KNVB Media
14 oktober 2019, 15:15

Invaller Wouter Burger zette Onder 19 na rust op een 2-0 voorsprong. - Foto: KNVB Media

Op uiterst zakelijke wijze heeft het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar maandag de eerste EK-kwalificatieronde afgesloten. Dankzij een 2-0 zege op Israël - goals van Marouan Azarkan en Wouter Burger - sleepten de Oranjetalenten in Letland het maximale puntenaantal uit het vuur. Daardoor zijn zij zo goed als zeker van een plek in pot 1 bij de loting voor de Eliteronde.

Marouan Azarkan, attente rebound.

Sprankelend was het allemaal niet, deze maandagmiddag in Jelgava. Dat was ook niet nodig. De winst zat hem in het feit dat Oranje niets prijs gaf tegen de beste ploeg uit de kwalificatiepoule. Keeper Mees Bakker, die slechts eenmaal redding hoefde te brengen, had een relaxte middag en dat was te danken aan de spelers pal voor hem die zeer gedisciplineerd hun taken uitvoerden en de duels wonnen.

Menselijke muur

Natuurlijk maande coach Maarten Stekelenburg zijn manschappen voortdurend om vooruit te voetballen. Eenvoudig was dat niet. Israël zette een meer dan stevige organisatie neer voor het eigen doel. Twee linies van elk vijf spelers, met maximaal vijftien meter afstand. Waar het Oranje eerder tegen Moldavië (5-0) en Letland (8-2) vrij simpel lukte om die menselijke muren te omzeilen, kreeg het met Israël een tegenstander van veel betere kwaliteit voor de kiezen. "Toch stonden ze wel heel ver terug, hopend op slechts een kleine nederlaag. Dat maakte het erg lastig voor ons, maar we zijn heel geconcentreerd op zoek gegaan naar de ruimtes", zag Stekelenburg.

De openingstreffer van Marouan Azarkan na een goed kwartier spelen kwam in dat opzicht als geroepen. De aanvaller reageerde attent toen de Israelische keeper Nir On een afstandschot van Kenzo Goudmijn slecht verwerkte en had de bal simpel voor het intikken: 0-1. "Gewoon een prima goal", vond coach Stekelenburg. "Eerst een goed schot, daarna een goede rebound."

Een prima schot van middenvelder Kenzo Goudmijn leidde de openingstreffer in.

Slimme vrije trap

Vandaag wilden we gewoon drie punten. Dat is gelukt.

Het gaf zijn ploeg in een vroeg stadium meteen wat lucht op het zonovergoten, maar winderige sportpark van Jelgava, een provinciestadje nabij de Letse hoofdstad Riga. Toch slaagde Oranje er in het restant van de eerste helft niet in echt veel grote kansen af te dwingen. Maxim Gullit was nog het dichtst bij succes, maar zijn schot vijf minuten voor rust werd net voor de lijn geblokt.

Het inbrengen van Wouter Burger en Crysencio Summerville na rust leverde al snel een tweede doelpunt op. Nederland kreeg in de 54e minuut op de rand van het zestienmetergebied, recht voor het doel, een vrije trap. Summerville dreigde te schieten, maar legde de bal met een hakje af op Burger die hem goed in de hoek plaatste: 0-2. "Een prima spelhervatting natuurlijk", vond Stekelenburg.

Maxim Gullit: schot net geblockt.

Kans Redan

Een kwartier voor tijd probeerde de Onder 19-coach zijn formatie nog een aanvallende boost te geven door Joshua Zirkzee, Ryan Gravenberch en Daishawn Redan in te brengen. Dat had bijna effect, want laatstgenoemde kreeg in de 79e minuut een levensgrote mogelijkheid om de derde Oranje-treffer op het bord te zetten. De 18-jarige Amsterdammer stuitte echter op de Israëlische goalie.

Jammer, maar niet meer dan dat. Voor Onder 19 was het een geslaagde afsluiting van een uitstekende kwalificatieronde op Letse bodem. Stekelenburg: "We hebben dit duel volledig gecontroleerd. Vandaag wilden we gewoon drie punten. Dat is gelukt."

Pot 1

Maarten Stekelenburg.

Beter dan een jaar geleden toen Onder 19 in Ierland in de eerste kwalificatieronde naast de groepswinst greep door de laatste wedstrijd van het gastland te verliezen. Met als bijkomend gevolg dat Nederland bij de loting voor de Eliteronde niet in pot 1 belandde en Spanje, de latere Europees kampioen, als een van de tegenstanders kreeg. Het 'verhaal van Ierland' kwam in de voorbereiding op het duel met Israël wel even op tafel. 

"Ryan Gravenberch, Jurriën Timber, Daishawn Redan en Wouter Burger waren er vorig jaar ook bij en hebben de ploeg erover verteld. Destijds speelden we niet ons beste spel en stopten niet de arbeid erin die nodig was. Vandaag deed de ploeg dat wel, dus wat dat betreft hebben de jongens het gewoon goed gedaan."

De loting voor de Eliteronde is op 3 december in het Zwitserse Nyon. De EK-eindronde vindt van 19 juli tot en met 1 augustus 2020 in Noord-Ierland plaats.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-kwalificatieduel Israël - Nederland (0-2).

Letland - Nederland Letland - Nederland Ongrijpbaar Onder 19 klopt Letland (8-2) en is zeker van Eliteronde

Nederland - Moldavië Nederland - Moldavië Oranje onder 19 start overtuigend aan EK-kwalificatie.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen