Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje onder 19 start overtuigend aan EK-kwalificatie

Ruud Scheper
KNVB Media
8 oktober 2019, 16:45

Daishawn Redan was twee keer trefzeker voor Oranje onder 19. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 19 is overtuigend begonnen aan de eerste ronde van het EK-kwalificatietoernooi. In Letland werd met 5-0 gewonnen van Moldavië. "Als we iets scherper waren geweest, hadden we er wel tien kunnen maken", zag KNVB-coach Maarten Stekelenburg. "Maar al met al zijn we tevreden. Dit is een goed begin."

Een half uurtje had Oranje onder 19 in het Zemgales Olympic Centre in Jelgava nodig om de opponent op de rug te krijgen. Toen na de openingstreffer van Wouter Burger verdediger Sepp van den Berg attent was bij een van de paal terugspringende bal en de stand op 2-0 zette, was de wedstrijd eigenlijk al wel gespeeld.

Bovenliggende partij

Dertig minuten daarvoor was Joshua Zirkzee kort na het eerste fluitsignaal al dicht bij de openingstreffer geweest. Na een teruggetrokken bal van Arjen van der Heide nam de aanvaller het vijandelijke doel voor het eerst onder vuur, maar doelman Catalin Moraru wist zijn inzet te keren.

Wouter Burger opende de score.

Oranje bleef, zoals verwacht, de bovenliggende partij, maar moest evenwel oppassen voor de counter. "Aan het begin van zo’n cyclus is iedereen nog fit", wist Stekelenburg, die zag dat Moldavië in een 5-3-2-opstelling de Nederlandse dadendrang probeerde te beteugelen. "Zeker bij een ploeg die zo verdedigend staat, is het dan lastig om erdoorheen te spelen, maar bij vlagen is dat ons aardig gelukt."

Standaardsituaties

Zeker bij een ploeg die zo verdedigend staat, is het lastig om erdoorheen te spelen, maar bij vlagen is dat ons aardig gelukt

De openingstreffer én de 2-0 kwamen uit een standaardsituatie. Eerst was het Wouter Burger die een vrije trap in tweeën achter Moraru schoot. Niet lang daarna was het een cornervariant die de Moldavische verdediging te machtig was. De poging van Daishawn Redan eindigde op de paal, maar werd van dichtbij alsnog binnengewerkt door Van den Berg.

Nog voor de rust had Nederland het duel definitief in het slot kunnen gooien, maar een schot van Van der Heide vloog nipt over de kruising, terwijl ook Zirkzee en Burger de bal in kansrijke positie niet langs Moraru wisten te krijgen.

Definitief beslist

Vlak na de pauze was het wel raak voor Zirkzee en was het duel – voor zover dat nog niet het geval was – definitief beslist. Redan stak het veld over met de bal aan de voet en bediende Zirkzee, die een tegenstander uitkapte en raak schoot.

Joshua Zirkzee besliste het duel definitief door vlak na de pauze voor de 3-0 te zorgen.

Fungeerde Redan bij de 3-0 nog als aangever, bij de laatste twee Oranje-goals was de spits het eindstation. Eerst verzilverde hij op knappe wijze een voorzet van Zirkzee, door de bal in de verre hoek te knallen. Bij zijn tweede goal, nauwelijks twee minuten later, was het Jurriën Timber die na een vlotlopende aanval de assist voor zijn rekening nam.

Tevreden

Hoewel de score wat hoger had kunnen en misschien wel moeten uitvallen, was Stekelenburg tevreden met het vertoonde spel van zijn mannen. "In de eerste helft waren we soms wat slordig en had de tegenstander zo maar gevaarlijk kunnen worden als die het wat beter had uitgespeeld. Naar die momenten gaan we zeker nog even kijken. Maar dit is de start die we ons wensten. Vijf goals voor en nul tegen, dan heb je het gewoon goed gedaan."

Aanstaande vrijdag 11 oktober staat Oranje onder 19 in de Letse hoofdstad Riga tegenover het gastland. De aftrap van dat duel is om 17:00 uur.

Statistieken Statistieken Kijk hier voor de statistieken van Nederland O19 - Moldavië O19.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen