Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ongrijpbaar Onder 19 klopt Letland (8-2) en is zeker van Eliteronde

Francis Grondhuis
KNVB Media
11 oktober 2019, 18:45

Crysencio Summerville was vier maal trefzeker tegen Letland. - Foto: KNVB Media

Met de tweede ruime zege op het EK-kwalificatietoernooi in Letland heeft het Nederlands elftal onder 19 jaar zich nu al verzekerd van de volgende ronde (Eliteronde). Nadat eerder deze week Moldavië met 5-0 aan de kant werd gezet, walste Oranje vrijdag over het thuisspelende Letland heen. In Riga werd het liefst 8-2 voor de mannen van coach Maarten Stekelenburg.

Een uitslag die vanzelfsprekend reden gaf tot veel tevredenheid, maar toch kwam Stekelenburg wel meteen met een kritsche noot op de proppen. "Die twee tegengoals waren te makkelijk. Dat mag ons niet overkomen. Speel je tegen een topland, dan zijn dit soort momenten beslissend en gaan je de kop kosten. Dus die slordigheden moeten er echt uit. Ja, we hebben hele fases echt zitten genieten van ons spel, maar we moeten ook bezig zijn met de mindere punten. Want daar zit de winst die we nog kunnen boeken."

Onnodige tegentreffers

Eerst maar eens die tegentreffers dan. De eerste, in de 12e minuut, mocht Maxim Gullit zich aanrekenen. Bij een vrije trap, die lang en hoog onderweg was, liet de linksback zich aftroeven door Zelmanis. Te makkelijk, te eenvoudig. De tweede Letse goal viel in de slotfase, toen Onder 19 al een 8-1 voorsprong had en invaller Mees Kreekels in de achterste lijn een slordige breedtepass gaf waar vervolgens Daskevics van profiteerde. Twee momenten dus die Onder 19 twee onnodige doelpunten kostte.

Jammer, want voor het overgrote deel van de wedstrijd had de ploeg het heerlijk naar zijn zin (ruststand 6-1) en kon het zich naar hartelust uitleven in herfstachtig Riga. Met Crysencio Summerville als stralend middelpunt. De aanvaller van ADO Den Haag toonde in de 62e minuut een gigantische smile toen hij voor de vierde keer het net had gevonden. Op weergaloze wijze. Eerst legde de 17-jarige Rotterdammer drie man in de luren, alvorens hij de keeper met een heerlijke chip passeerde.

Marouan Azarkan: twee treffers.

Goals uit de combinatie

Een mooie individuele actie van Summerville, maar dat was niet maatgevend voor de het spel dat Onder 19 op de mat legde. De meeste goals kwamen voort uit de combinatie. Kaatsen, één-tweetjes en strakke voorzetten. Naast de vier treffers van Summerville kwamen ook Marouan Azarkan (2), Daishawn Redan en Wouter Burger op het scoreformulier. Acht goals en nog genoeg kansen op meer in het Arkadija Stadion.

"Natuurlijk is dat een mooi rendement", zei coach Stekelenburg. "Letland was een matig team, maar je moet het toch maar even doen. Daarnaast ben ik vooral tevreden over het feit dat we de gehele wedstrijd als team hebben geopereerd. Ook twee dingen waar we momenteel veel aandacht aan besteden, hebben we vandaag teruggezien op het veld."

Coach Maarten Stekelenburg: 'Bij vlagen waren we vandaag ongrijpbaar en dat beviel me wel.'

Ongrijpbaar

Stekelenburg doelde daarbij op de restverdediging en de aanvalsdynamiek. "We zijn veel in de aanval, dus moeten we zorgen dat we bij balverlies goed georganiseerd staan, zodat we meteen druk vooruit kunnen zetten. Dat deden we in de eerste helft goed, na rust iets minder. Daarnaast zijn we bezig om veel dynamiek in ons aanvalsspel te brengen. Meerdere linies creëren, constant in beweging, wisselingen en veel diepte. Bij vlagen waren we vandaag ongrijpbaar en dat beviel me wel."

Zo begon Summerville op papier als rechterspits, maar kwamen zijn vier goals vanuit allerlei posities tot stand. Hetzelfde gold voor Azarkan die vanaf de linkerflank opereerde, maar ook overal opdook. Het spel van Onder 19 dartelde daardoor als een vrolijk vlindertje. Het spelplezier in het donkere Riga spatte er vanaf.

Afsluiting tegen Israël

Israël is de beste ploeg van deze poule, dus we moeten maandag aan de bak.

Met twee zeges is de Eliteronde voor Onder 19 al binnen. Ook het doelsaldo van +11 is uitermate gunstig. Als laatste tegenstander in deze eerste EK-kwalificatieronde staat maandag Israël op het programma. "De beste ploeg van deze poule, dus we moeten aan de bak. Het is ons doel om straks met negen punten uit Letland te vertrekken, zodat we bij de loting voor de Eliteronde in pot 1 zitten."

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - Letland 8-2 (6-1).

Scoreverloop
6. Daishawn Redan 1-0 (pen); 9. Cyrsencio Summerville 2-0; 12. Roberts Zelmanis 2-1; 20. Cyrsencio Summerville 3-1; 25. Wouter Burger 4-1; 27. Cyrsencio Summerville 5-1; 38. Marouan Azarkan 6-1; 62. Cyrsencio Summerville 7-1; 83. Marouan Azarkan 8-1; 85. Eduards Daskevics 8-2.

Opstelling Nederland
Bakker, Van Rooij, Timber (46. Kreekels), Hendriks, Gullit (73. Van Gelderen), Goudmijn (46. Llansana), Burger (46. Besuijen), Gravenberch, Summerville, Redan (46, Pherai), Azarkan. 

 

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen