Onder 18 toernooiwinnaar in Pinatar na zege op België

Francis Grondhuis
15 november 2021, 15:15

Iggy Houben zorgde kort voor rust voor de openingstreffer. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 18 jaar is winnaar geworden van het Pinatar Tournament. Op de slotdag van het vierlandentoernooi in Spanje was de formatie van coach Martijn Reuser maandagmiddag ook te sterk voor België: 2-1. Iggy Houben en Ilyas El Moussaoui scoorden voor Nederland, terwijl keeper Mikki van Sas een strafschop keerde.

Big smiles na afloop bij de spelers van Onder 18. De toernooiwinst werd uitbundig gevierd toen de bokaal eenmaal in hun bezit was. Ook de meegereisde vrienden en familie deelden mee in het succes en werden uitgenodigd voor een fotomomentje op het veld van de Pinatar Arena. De blijdschap was logisch, want Onder 18 kon terugkijken op een uitstekend toernooi aan de Costa Cálida.

Drie wedstrijden in zes dagen leverden overwinningen op tegen Engeland (3-2) en België (2-1) en een gelijkspel tegen Portugal (1-1). Daarmee bleef de ploeg in deze eerste helft van dit seizoen ongeslagen, want eerder werden ook Italië, Zweden en Oostenrijk al geklopt.

Livano Comenencia: twee keer paal geraakt.

Comenencia twee keer paal

In het duel met de Belgen was Onder 18 aanvankelijk oppermachtig. De ploeg had de touwtjes volledig in handen en kreeg genoeg kansen om dat ook in de score tot uitdrukking te brengen. Spits Devin Haen kwam tweemaal in kansrijke positie, net als rechtsback Tristan Gooijer die goed mikte in de korte hoek. Beiden vonden echter de goede Belgische goalie Jelle van Neck op hun weg. Daarnaast had Livano Comenencia twee keer dikke pech. Een kopbal en een schot van Oranjes captain belandden beide op de paal.

Het positiespel leverde zogezegd genoeg mogelijkheden op, dus was het zaak voor Onder 18 om geduldig te blijven in de jacht op de openingstreffer. In de 42e minuut was het eindelijk raak na een goede aanval over de linkerflank. Daar vonden Ernest Poku en Koen Jansen elkaar in de combinatie, waarna Jansen de bal panklaar legde voor Iggy Houben die ter hoogte van de penaltystip bekeken de bal kon inschuiven: 1-0.

Penalty's

Mikki van Sas.

Die penaltystip zou nog veel vaker langskomen in dit duel. De Spaanse arbiter verzuimde in de eerste helft al daarnaar toe te wijzen toen Jamal Gonzaga overduidelijk aan zijn arm werd getrokken. Ook in de slotfase, bij een 2-0 voorsprong, liet de scheidsrechter het gaan toen Bayron Strijdonck van de sokken werd gelopen. Wellicht vond hij het welletjes, want beide partijen stonden in de tweede helft al eens achter de elfmeterstip.

Te beginnen met de Belgen die in de 54e minuut de kans kregen om gelijk te maken. Wouter Goes had zich op de achterlijn te eenvoudig laten omspelen door de Belgische spits Norman Bassette en tikte hem ongelukkig aan. De Belgische aanvalsleider ging zelf achter de bal staan, maar werd van het scoren gehouden door een sublieme redding van keeper Mikki van Sas. Het was een waarschuwing voor Onder 18 dat zich na rust een beetje in slaap liet sussen en soms nonchalant oogde. De ploeg probeerde de orde wel te herstellen, maar slaagde daar slechts gedeeltelijk in.

Vol de kruising

De tweede helft draaide daardoor uit op een rommelige strijd met weinig kansen. Een kwartier voor tijd hield verdediger Goes de ploeg op de been door een bal van de lijn te halen. Zeven minuten later kreeg Nederland de uitgelezen mogelijkheid om de winst veilig te stellen nadat Strijdonck na een goede combinatie met El Moussaoui in het strafschopgebied werd gehaakt. Zonder twijfel schoot El Moussaoui de penalty knalhard in de kruising: 2-0. Drie minuten voor tijd deden de Belgen - na klungelig uitverdedigen van Oranje - via Bassette nog iets terug, maar het was niet genoeg voor een resultaat.

Ilyas El Moussaoui: penalty met zelfvertrouwen.

Statistieken

Wedstrijd
België - Nederland 1-2 (0-1).

Scoreverloop
42. Iggy Houben 0-1; 82. Ilyas El Moussaoui 0-2 (pen); 87. Norman Bassette 1-2.
Bijzonderheid: 54. Mikki van Sas (Ned) stopt penalty Norman Bassette (Bel).

Opstelling Nederland
Mikki van Sas, Tristan Gooijer (83. Sem Dekkers), Wouter Goes, Maxim Dekker, Koen Jansen (59. Prince Aning), Timo Zaal (69. Finn Dicke), Livano Comenencia (69. Noa Dundas), Jamal Gonzaga (59. Dave Kwakman), Iggy Houben, Devin Haen (69. Ilyas El Moussaoui), Ernest Poku (59. Bayron Strijdonck).

Nederland - Engeland 3-2 Nederland - Engeland 3-2 Verslag van de eerste wedstrijd op het Pinatar Tournament.

Nederland - Portugal 1-1 Nederland - Portugal 1-1 Verslag van de tweede wedstrijd op het Pinatar Tournament.