Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 18 laat tegen Portugal in slotfase zege glippen

Francis Grondhuis
KNVB Media
13 november, 15:15

Ilyas El Moussaoui zette Oranje onder 18 in de 43e minuut op voorsprong. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 18 jaar blijft vol op koers voor de eindzege op het Pinatar Tournament in Spanje. Na de sterke overwinning eerder op Engeland leek de ploeg zaterdag ook tegen Portugal op de winst af te stevenen. Een rake vrije trap van de Portugezen ver in blessuretijd gooide echter roet in het eten: 1-1.

In de afsluitende penaltyreeks, die van belang was voor de ranking van het vierlandentoernooi, was Nederland wél de sterkste (3-2). Keeper Thom de Graaff stopte twee strafschoppen en zag er eentje over zijn doel vliegen. Noa Dundas, Koen Jansen en Livano Comenencia schoten vanaf 11 meter raak voor Nederland.

Het was knap dat Onder 18 weer op tijd bij de les was voor die penaltyreeks. Bijna hadden de Oranjetalenten twee dagen na de 3-2 winst op Engeland óók Portugal op de knieën. In een duel waarin ze bij vlagen onder druk stonden en het veel op knokken aankwam. Bovendien schuwden de Portugezen het bekende theater en de irritante overtredingen niet. Oranje liet zich echter niet provoceren en beet bij tijd en wijle net zo venijnig van zich af. Portugese passie, noemde coach Martijn Reuser het. "We moesten alles in de strijd gooien om ons te matchen met de tegenstander en dat deden we ook. Het was een enorme krachtsinspanning. De jongens zijn ook flink moe nu, maar ze konden het wél leveren. Daar ben ik heel tevreden over." 

Martijn Reuser, coach van Oranje onder 18.

Debutanten Dicke en Schouten

Twee dagen na de overwinning op Engeland moest Onder 18 weer aan de bak. Aan de aftrap in de Pinatar Arena stond dan ook een geheel ander basisteam, met middenvelders Finn Dicke en Lewis Schouten als debutanten. Zij kregen na afloop de complimenten van Reuser, net als de rest van de ploeg. "Alle principes en voorwaarden die we hebben getraind, hebben ze haarfijn uitgevoerd. Natuurlijk hebben we wat op- en aanmerkingen, maar dat gold ook voor het elftal dat tegen Engeland in de basis stond." 

De toeschouwers op het sportcomplex aan de zonovergoten Costa Cálida kregen een zeer spannende en strijdvolle ontmoeting voorgeschoteld. En ondanks het relatieve overwicht van Portugal in de eerste helft waren de beste kansen voor Nederland. Al in de 2e minuut brak Bayron Strijdonck alleen door, maar hij zag zijn schot door de keeper worden gekeerd. De rechtsbuiten was met zijn snelheid bij de meeste gevaarlijke aanvalsmomenten betrokken, die veelal via de omschakeling ontstonden.

Even voor rust kwam Onder 18 op voorsprong na een goede actie van Prince Aning. De linksback had in de 5e minuut de ploeg al gered door een bal van de lijn te halen en zette nu een perfecte combinatie met Dave Kwakman op. Aning haalde de achterlijn, zette goed door en wist voor het doel spits Ilyas El Moussaoui te vinden, die handig voor zijn man kwam: 1-0.

Prince Aning: assist bij de 1-0.

Sterke tweede helft

Een dankbare voorsprong, want terwijl Onder 18 zocht naar controle was balbezit vaak van korte duur. Met een flinke portie vechtlust en wilskracht hield de ploeg stand. Na rust had Nederland het beter naar de zin. Althans, in de eerste vijf minuten kreeg het al drie goede kansen om de score uit te breiden. Helaas was bij een sterke counter van Strijdonck diens eindpass op Lewis Schouten net te zacht en werden de kopkansen van centrale verdedigers Rav van den Berg (net tekort) en Sil Swinkels (bovenkant lat) niet verzilverd.

Toen Portugal in de 58e minuut vijf nieuwe spelers inbracht, kreeg Oranje het opnieuw zwaar. De ploeg leek te wankelen, totdat coach Reuser op zijn beurt ook vijf verse krachten inbracht. Die wissels haalden zichtbaar de druk van de ketel en gaf de ploeg meer controle over het duel. Kwakman kreeg twee minuten voor tijd nog een dot van een kans op 2-0, maar schoot vanaf de zestien te slap in. Aan de andere kant leek keeper Thom de Graaff de grote held van de middag te worden toen hij in de 90e minuut met een sierlijke zweefduik een kopbal van Diego Moreira uit de bovenhoek tikte. De Ajax-goalie werd echter in de vierde minuut van de blessuretijd alsnog gepasseerd bij een vrije trap van de Portugees Hugo Félix, de jongere broer van João Félix, die de bal over de muur in de korte hoek schoot.         

Reuser: "Erg zuur natuurlijk, maar des te knapper dat we die penaltyserie er vervolgens nog uitslepen. Ik denk dat die ervaring voor de spelers in de toekomst het meest waardevol zal zijn. Meer dan het korte termijn succes", aldus de eenmalig Oranjeinternational.

Verdediger Koen Jansen was trefzeker in de strafschoppenserie.

Maandag tegen België

Maandag moet Onder 18 alweer aan de bak voor de afsluitende wedstrijd tegen België (aftrap 13.00 uur). Nederland heeft alles in eigen hand en is bij winst sowieso zeker van de toernooizege in Pinatar. "We gaan nu even genieten van de prestatie van vandaag en ons dan richten op België. Er heerst nu uiteraard een goed sfeertje omdat we die penalty's winnen, maar ik heb de jongens wel gezegd dat het resultaat een gelijkspel was. We hebben niks gewonnen. De winst is wél dat ook het team van vandaag zich goed heeft gemanifesteerd en iedereen kandidaat is om maandag die derde en laatste wedstrijd tegen België te spelen."

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - Portugal 1-1 (1-0).
Nederland wint de penaltyserie met 3-2.

Scoreverloop
43. Ilyas El Moussaoui 1-0; 90+4  Hugo Felix 1-1.

Gele kaart
Kwakman, Dekkers (Nederland); Santos, Cruz, Chermiti (Portugal).

Opstelling Nederland
Tom de Graaff, Sem Dekkers (70. Tristan Gooijer), Rav van den Berg, Sil Swinkels, Prince Aning (66. Koen Jansen), Finn Dicke, Timo Zaal (70. Livano Comenencia), Lewis Schouten (85. Noa Dundas), Bayron Strijdonck (70. Ernest Poku), Ilyas El Moussaoui (70. Devin Haen), Dave Kwakman.

Nederland - Engeland 3-2 Nederland - Engeland 3-2 Onder 18 was in de eerste wedstrijd van het Pinatar Tournament de baas over Engeland. Hier het wedstrijdverslag.

Trainen op de KNVB Campus

De plek waar onze nationale selecties trainen, eten en slapen. Ook voor amateurverenigingen biedt de KNVB Campus volop mogelijkheden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen