Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 18 blijft maar winnen; ook zege op Engeland

Francis Grondhuis
KNVB Media
11 november, 21:00

Het basisteam van Onder 18 voor de eerste wedstrijd op het Pinatar Tournament tegen Engeland. - Foto: KNVB Media

Aan de winnende reeks van Oranje onder 18 komt maar geen einde. Ook in de vierde interland van dit seizoen pakte de ploeg van coach Martijn Reuser de volle buit en opnieuw sprak het resultaat tot de verbeelding. Op het Pinatar Tournament trok Onder 18 tegen Engeland na een intense strijd aan het langste eind: 3-2. Jamal Gonzaga, Ernest Poku en Iggy Houben maakten de goals.

Ons doel is om hier het toenooi te winnen.

Reuser geeft vaak hoog op van de instelling van zijn selectie. Intrinsiek gemotiveerd, zelfregulerend, veel spelvreugde en inzet. Het zijn geen loze woorden. Wie dit seizoen de wedstrijden van Onder 18 aanschouwt, ziet een dynamische ploeg die altijd zin heeft om te voetballen en bereid is vuile meters voor elkaar te maken. Onder 18 is een team waarin iedereen elkaar wat gunt. Het is knap dat Reuser en zijn staf dat voor elkaar hebben gekregen.

Treffend was de wijze waarop de ploeg de tweede en derde goal vierde. Dat gebeurde met de gehele ploeg, inclusief de wissels op de bank. En ook na het laatste fluitsignaal van de Spaanse arbiter bleef het nog lang onrustig in de kleedkamer met het rood-wit-blauwe vlaggetje. Begrijpelijk, want Onder 18 moest keihard knokken voor dit uitstekende resultaat in de eerste partij op het vierlandentoernooi van Pinatar, aan de Costa Blanca.

"Een topprestatie. Ik ben echt super trots op de jongens. Ik was gisteren op de training al onder de indruk van hetgeen ze lieten zien en dat hebben ze vanavond bevestigd", sprak Reuser. "Voor de neutrale toeschouwer was het smullen geblazen, maar ook voor mij. We winnen hier toch van een absoluut topland. Ons doel is om hier het toernooi te winnen. We zijn goed begonnen en krijgen Portugal en België nog als tegenstanders, dus dat wordt nog pittig de komende dagen." 

Jamal Gonzaga: goal en assist tegen Engeland.

Debuut Dundas

Voor het duel begon was er eerst een minuut stilte, ter nagedachtenis aan de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog. Voor de Engelsen is 11 november Remembrance Day, vergelijkbaar met onze Dodenherdenking op 4 mei. Die extra ceremoniële momenten voor de aftrap gaven Noa Dundas de gelegenheid om even stil te staan bij zijn moment: hij speelde zijn eerste jeugdinterland en droeg dus voor het eerst het oranjeshirt. De middenvelder, die vorige maand namens Excelsior debuteerde in de Keuken Kampioen Divisie, begon deze avond in de basis.

Hij merkte meteen hoe hoog het niveau van internationaal voetbal kan liggen, want beide ploegen gingen een intense strijd met een hoog tempo aan. Door koel optreden legde Onder 18 binnen vijf minuten de Engelse press lam en was het een half uur lang de baas op het veld. "We waren dominanter, speelden met meer variatie en hadden echt een idee wat we wilden", aldus Reuser.

Comenencia mist penalty

Ook een snelle voorsprong lag voor het grijpen, nadat Jamal Gonzaga in de 6e minuut in het strafschopgebied van achteren werd aangetikt en de arbiter logischerwijs naar de stip wees. Een klusje voor Livano Comenencia, maar de aanvoerder faalde vanaf 11 meter. Zijn ietwat ingewikkelde stapvoetse aanloop stuurde wel de Engelse keeper naar de andere hoek, maar zelf mikte Comenencia net even te hoog.

Die tegenvaller weerhield Onder 18 er niet van om goed te blijven voetballen en kansen te creëeren. Zo nam Ernest Poku drie keer van afstand het doel onder vuur en had Iggy Houben pech dat zijn inzet van dichtbij net gepareerd kon worden door het lichaam van een van de Engelse verdedigers. Bij een van de spaarzame momenten dat Engeland in het Nederlandse strafschopgebied opdook, was het wel meteen raak. Koen Jansen en Maxim Dekker werden voorbijgelopen door Sonny Perkins die de verre hoek vond: 0-1. Dat was ook de ruststand.

Ook Ernest Poku was trefzeker.

Rollen omgedraaid

Onder 18 moest even geduld hebben - de tweede helft begon 20 minuten later omdat de veldverlichting was uitgevallen - maar ging daarna vol vertrouwen de strijd weer aan. Binnen acht minuten had Nederland de rollen omgedraaid na een fraai uitgespeelde aanval (treffer Gonzaga) en een perfect uitgevoerde counter die uiteindelijk door Poku werd afgerond. Typerend voor de teamgeest van Onder 18 was de onzelfzuchtigheid van Gonzaga bij die counter. De behendige nummer 10 zette de tegenaanval zelf op en kon na een combinatie met Devin Haen zelf scoren. Toch besloot hij dat Poku een betere optie was en gaf precies op tijd een tikje opzij.

In de 59e minuut kreeg Haen de uitgelezen mogelijkheid om de 3-1 in te koppen, maar dat feest ging niet door. Sterker, aan de overkant pakte niemand de oprukkende Sam Mather aan, waardoor de aanvaller vrij kon schieten en keeper Mikki van Sas in de 63e minuut geen kans gaf: 2-2. Het was de enige serieuze kans voor de Engelsen in de tweede helft.

Iggy Houben: winnende treffer tegen Engeland.

Grimmig

De sfeer op het veld werd na die 2-2 behoorlijk grimmig en ook het voetbal ontaardde in een rommelig gebeuren. Kansen kregen de Young Lions niet meer. De leeuwen van Oranje wel. De winnende treffer in de 74e minuut was te danken aan goed doorzetten van rechtsback Tristan Gooijer die de bal zodanig blockte dat die bij Iggy Houben terecht kwam. Die wist uit de draai fraai te scoren: 3-2.

De frustraties liepen daarna bij de Engelse spelers en stafleden hoog op. Zo hoog dat Sonny Perkins, de maker van de openingstreffer, vijf minuten voor tijd terecht met rood kon vertrekken nadat hij Comenencia ploerterig in de rug had getrapt. Onder 18 moest daarna alleen nog zorgen dat het zelf het hoofd koel hield. Dat lukte wonderwel, waarna de knappe zege op de Engelse generatiegenoten uitgebreid werd gevierd.

Een topresultaat dat vanzelfsprekend weer bijdraagt aan de ontwikkeling van de groep. Reuser: "Deze jongens kunnen allemaal hartstikke goed voetballen. Maar het gaat in deze fase van hun carrière ook om andere dingen. Hoe graag wil je? Hoezeer ben je met voeding of slaap bezig? De meesten hebben inmiddels een profcontract verdiend, dus dan kun je ook hogere eisen stellen. En dat doen we deze week opnieuw."    

Zaterdag tegen Portugal

Het vierlandentoernooi in San Pedro Del Pinatar werd donderdagmiddag geopend door de Onder 18-teams van Portugal en België. De Portugezen wonnen met 2-1 en zijn zaterdag de volgende tegenstander van Nederland. Dit duel begint zaterdag om 13.00 uur en is via deze livestream te volgen. Maandag staat het duel tegen België op het programma. Ook dan is de aftrap om 13.00 uur.

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Engeland - Nederland.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen