Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK 2020 - Eindronde

Eindronde — 11 juni 2021 tot 11 juli 2021

EK 2020 - Eindronde

Het Nederlands elftal speelt de groepswedstrijden in de 'eigen' Johan Cruijff Arena. Vervolgens  treedt Oranje - afhankelijk van de resultaten - aan in Londen, Rome, Sint-Petersburg, Baku, Boekarest, Glasgow of Boedapest.

Johan Cruijff Arena, Amsterdam

De Johan Cruijff ArenA is het decor van drie groepswedstrijden en een achtste finale tijdens het EK 2020. Het stadion heeft een capaciteit van 55.000 toeschouwers. Sinds 1996 is het stadion de thuishaven van AFC Ajax.

Het is niet voor het eerst dat er EK-wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA - toen nog Amsterdam ArenA - worden afgewerkt. Dat was eveneens het geval tijdens het EK 2000, toen het Europees kampioenschap in Nederland en België werd gehouden.

Het stadion bleek destijds in de halve finale het eindstation voor Oranje. Nadat het treffen onbeslist was geëindigd, bleek Italië de sterkste in de strafschoppenreeks.

De Johan Cruijff Arena biedt plaats aan zo'n 55.000 toeschouwers.

Wembley, Londen

Een van de meest iconische voetbalstadions ter wereld is zonder twijfel het Wembley Stadium in Londen. Niet verwonderlijk is het dan ook dat juist voor deze plek is gekozen als locatie voor de finale van het EK op 12 juli 2020.

Het oorspronkelijke stadion dateert van 1923, toen het nog de naam Empire Stadium droeg. Tussen 2000 en 2007 werd het grondig verbouwd. Het kostenplaatje? Naar verluidt een slordige één miljard euro.

De thuishaven van Tottenham Hotspur biedt plaats aan 90.000 toeschouwers en is daarmee het grootste stadion van alle speellocaties tijden het EK. Niet alleen de finale wordt overigens op Wembley afgewerkt, dat geldt ook voor drie groepswedstrijden, één achtste finale en beide halve finales.

Het Wembley Stadium is tegenwoordig de thuishaven van Tottenham Hotspur.

Stadio Olimpico, Rome

Als EURO 2020 op vrijdag 12 juni wordt afgetrapt, zal dat zijn in het Stadio Olimpico in Rome. Het stadion is zowel de thuisbasis van AS Roma als Lazio Roma en biedt plaats aan meer dan 70.000 toeschouwers.

Het Stadio Olimpico (Olympisch Stadion) maakt deel uit van het Foro Italico en werd tussen 1928 en 1937 gebouwd. In latere jaren werd een aantal keer grondig verbouwd, onder meer voor de Olympische Spelen van 1960 en het WK in 1990.

Tijdens het EK 2020 worden er drie groepswedstrijden en een kwartfinale gespeeld in het stadion, waaronder dus de openingswedstrijd. Tweemaal eerder was Stadio Olimpico het decor van een finale. In 1968 versloeg Italië Joegoslavië in de replay van de finale, nadat de eerste ontmoeting in een gelijkspel was geëindigd en in 1990 kroonde West-Duitsland zich er ten koste van Argentinië tot wereldkampioen (0-1). 

Zenit Arena, Sint-Petersburg

De Zenit Arena of Krestovskistadion werd speciaal gebouwd voor het WK 2018 dat in Rusland gehouden werd. In het stadion werden tijdens het eindtoernooi onder andere de halve finale tussen Frankrijk en België (1-0) en de troostfinale België - Engeland (2-0) gespeeld. 

Het stadion, dat zo’n 70.000 toeschouwers kan herbergen, is gebouwd op het eiland Krestovski, vlakbij de Russische stad Sint-Petersburg en is de thuishaven van FK Zenit Sint-Petersburg. Tijdens het EK zullen er drie groepswedstrijden en een kwartfinale worden gespeeld.

Hampden Park, Glasgow

Nog zo’n iconische voetbaltempel is het Hampden Park in Glasgow. Het onderkomen is de thuisbasis van Queen’s Park FC en de nationale ploeg.

Hampden Park kent een lange en roemruchtige geschiedenis sinds de bouw van het stadion in 1903. Zo werd hier in 1937 een nieuw toeschouwersrecord neergezet, dat jarenlang in de boeken bleef. Maar liefst 149.000 mensen kwamen destijds naar het onderkomen om te kijken naar een voetbalwedstrijd van de nationale ploeg.

Zoveel toeschouwers zullen er tijdens het EK niet zitten. Inmiddels kan het gerenoveerde stadion een kleine 53.000 mensen herbergen. Tijdens het EK worden in het Hampden Park drie pouleduels en een achtste finale afgewerkt.

Voorheen bood Hampden Park plek aan liefst 149.000 toeschouwers, tegenwoordig zijn dat er nog altijd 53.000.

Ferenc Puskasstadion, Boedapest

Boedapest is een van de twaalf speelsteden van het Europees kampioenschap 2020. In de Hongaarse hoofdstad staat het Ferenc Puskasstadion.

Het onderkomen is vernoemd naar de legendarische Ferenc Puskas, de beste Hongaarse voetballer aller tijden. Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag werd het grote Volksstadion (Népstadion) in Boedapest omgedoopt tot het Ferenc Puskásstadion.

In 2016 werd het Volksstadion gesloten en afgebroken. Op dezelfde plek werd een nieuw stadion gebouwd dat tijdens het EK plaatsbiedt aan ruim 68.000 toeschouwers. Tijdens het EK zullen er drie groepswedstrijden en een achtste finale worden gespeeld.

Arena Nationala, Boekarest

De Arena Nationala is een stadion in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Het is normaliter de thuishaven van Steaua Boekarest. Tijdens het EK worden er in de Arena Nationala drie groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld.

Het stadion, dat plaatsbiedt aan meer dan 55.000 toeschouwers, werd in 2011 geopend en kwam in de plaats van het oude Lia Manoliustadion, Kort nadat het stadion zijn deuren had geopend werd de finale van de UEFA Europa League hier gespeeld. 

Olympisch Stadion, Bakoe

Het Olympisch Stadion gevestigd in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. Het onderkomen is de thuishaven van het nationale voetbalelftal en biedt plaats aan een kleine 70.000 toeschouwers.

Het stadion, dat werd gebouwd ter ere van de Olympische Spelen van 2015 en tijdens dat evenement onder meer het decor vormde voor zowel de openings- als de sluitingsceremonie, is tijdens het EK de speellocatie van drie groepswedstrijden en een kwartfinale.