UEFA Nations League

Eindronde — 6 september 2018 tot 9 juni 2019

Met de Nations League wil de Europese voetbalbond UEFA het aantal interessante en competitieve interlands vergroten. Voetballers spelen hierdoor meer duels op een hoger niveau. Supporters zien meer wedstrijden die ergens om gaan tussen landen die elkaar op papier niet veel ontlopen.

 
 

UEFA Nations League, hoe zit het nu precies? 

Het Nederlands elftal is ingedeeld in Poule A1, waar het Duitsland en Frankrijk ontmoet. De wedstrijden worden gespeeld tussen september en november van dit jaar. Na de UEFA Nations League komt er een 'normaal' kwalificatietoernooi, met tien poules. Deze start in maart 2019. De eindstanden van de Nations League bepalen de potindeling tijdens de loting. De nummers een en twee van de tien kwalificatiepoules plaatsen zich voor EURO 2020.

EK-kwalificatie

Omdat Oranje in de hoogste divisie zit, is er bij voorbaat al een goede uitgangspositie voor kwalificatie voor het EK. De potindeling voor de EK-kwalificatie gaat namelijk aan de hand van de resultaten in de Nations League. Bij de EK-kwalificatie zijn er straks tien poules.

Op 14 november 2012 eindigde Nederland-Duitsland in de Amsterdam Arena in 0-0.

Dat betekent dat als Oranje bij de eerste tien van de twaalf landen in Divisie A eindigt (op basis van resultaten in de poule wordt een ranglijst opgemaakt), het groepshoofd is bij de loting voor de EK-kwalificatie en dus negen andere landen uit Divisie A sowieso ontloopt. In iedere EK-kwalificatiepoule zijn er vervolgens twee tickets te vergeven voor rechtstreekse EK-kwalificatie.

Play-offs

Mocht Oranje er onverhoopt via die kwalificatiepoule niet in slagen om zich te kwalificeren, is het meer dan reëel dat het met drie andere landen nog om één EK-ticket gaat strijden. De vier beste landen uit Divisie A die zich namelijk niet via het kwalificatietoernooi hebben geplaatst voor het EK, doen daar aan mee - indien nodig aangevuld met landen uit Divisie B.

In de laatste ontmoeting tussen Nederland en Frankrijk in augustus 2017, ging Oranje met grote cijfers onderuit; 4-0.

Gezien de andere landen in Divisie A, lijkt het reëel dat Nederland daar zelfs aan mee mag doen als het alle wedstrijden zou verliezen in de poulefase van de Nations League. In dat geval zou Oranje in theorie maar twee wedstrijden hoeven te winnen, in maart 2020, om zich te kwalificeren voor het EK.

Terug naar boven