Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK 2012 Eindronde

Eindronde — 8 juni 2012 tot 1 juli 2012

EK 2012 Eindronde

Het Nederlands elftal kwam tijdens het EK in Polen en Oekraïne alleen in actie in het Metaliststadion in Charkov.

Het Metaliststadion in Charkov is een multifunctioneel stadion in de Oekraïense stad Charkov. Het Metaliststadion is de thuisbasis van de Oekraïense club Metalist Charkov en biedt plaats aan 38.633 bezoekers.

Michael Krohn-Dehli loopt juichend weg nadat hij voor de 1-0 heeft gezorgd. Op de achtergrond balen de spelers van Oranje.

De bouw van het stadion begon in 1925, een jaar later werd het stadion geopend voor publiek. In de loop der jaren werd het vier keer gerenoveerd, waarvan de laatste keer was in aanloop naar het EK 2012. Er werden destijds enkele nieuwe tribunes gebouwd en het dak werd vervangen, waardoor de capaciteit werd vergroot tot een kleine 40.000 supporters.

Geen goede herinneringen

Het Nederlands elftal en bondscoach Bert van Marwijk bewaren op zijn zachtst gezegd niet echt geweldige herinneringen aan het stadion. Na de verloren finale tijdens het WK in 2010 waren de verwachtingen hoog gespannen, maar Oranje kon die hoge verwachtingen geen moment waarmaken. Sterker nog, alle wedstrijden werden verloren en na drie wedstrijden konden Van Marwijk en co. alweer terug naar Nederland.

Mario Gomez was de beul van Oranje in 2012. De twee goals van de aanvaller leidden tot een 2-1 nederlaag.

Opmerkelijk genoeg speelde Oranje al zijn poulewedstrijden in hetzelfde stadion, het Metaliststadion in Charkov. De ellende begon allemaal al in de eerste wedstrijd. In de poule des doods nam Nederland het in Charkov op tegen de minste broeder, Denemarken, maar oud-RKC'er Michael Krohn-Dehli zorgde ervoor dat Oranje met een fikse kater aan het toernooi begon.

Vervelend vervolg

Vervolgens trad Oranje in het Metaliststadion aan tegen Duitsland en Portugal. Beide wedstrijden werden met 2-1 verloren, door Mario Gomez (2x) en Cristiano Ronaldo (2x). Robin van Persie en Rafael van der Vaart deden in beide duels nog wel wat terug, maar genoeg was het niet.

Cristiano Ronaldo velt het vonnis; Oranje is al na de poulefase uitgeschakeld.