Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK 2017 Eindronde

Eindronde — 16 juli 2017 tot 6 augustus 2017

EK 2017 Eindronde

Tijdens WEURO 2017 wordt in zeven verschillende stadions gevoetbald. De speelsteden zijn Breda, Deventer, Doetinchem, Enschede, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. 

Stadion Het Kasteel, Rotterdam

Stadion Het Kasteel is de thuishaven van Eredivisionist Sparta Rotterdam. De eerste versie van het stadion verrees in 1916 (!) en was het eerste voetbalstadion van Nederland. In het seizoen 1998-1999 werd het voor het laatst grondig gerenoveerd, waardoor het nu plaats biedt aan 10.599 toeschouwers.

Grote vreugde op Het Kasteel. Sparta promoveerde in 2016 weer terug naar de Eredivisie.

In Het Kasteel worden tijdens het EK vier poulewedstrijden en een kwartfinale gespeeld. Italië en Rusland openen de dans op 17 juli, waarna Nederland het drie dagen later in Rotterdam opneemt tegen Denemarken. Het Kasteel is tevens het decor van Schotland – Portugal en IJsland – Oostenrijk, waarna op zaterdag 29 juli de winnaar van poule B en de nummer 2 van poule A strijden om een plekje in de halve finale.

DatumTijdstipWedstrijdPoule
Maandag 17 juli18:00 uurItalië - RuslandPoule B
Donderdag 20 juli20:45 uurNederland - DenemarkenPoule A
Zondag 23 juli18:00 uurSchotland - PortugalPoule D
Woensdag 26 juli20:45 uurIJsland - OostenrijkPoule C
Zaterdag 29 juliNTBKwartfinale

Stadion De Grolsch Veste, Enschede

Stadion De Grolsch Veste is sinds 1998 de thuishaven van Eredivisieclub FC Twente. Het stadion heeft een capaciteit van een 30.205 toeschouwers. Na jarenlang in Stadion Het Diekman te hebben gespeeld verkaste FC Twente in 1998 naar het Arke Stadion. In 2008 veranderde die naam in De Grolsch Veste, nadat de capaciteit van het stadion was verruimd van 13.250 zitplaatsen naar 24.200. Eind oktober 2011 werd een tweede verbouwing gedaan aan het stadion, waardoor De Grolsch Veste nu plaats biedt aan ruim 30.000 toeschouwers.

Stadion De Grolsch Veste is sinds 1998 de thuishaven van Eredivisieclub FC Twente.

Op 5 september 2009 was het stadion het decor voor de oefeninterland tussen Nederland en Japan. Het was de eerste keer dat Oranje Enschede aandeed. Voor de pauze wisten de mannen van bondscoach Bert van Marwijk het publiek nog niet op de banken te krijgen, maar na de pauze lukte dat wel. Robin van Persie, Wesley Sneijder en Klaas Jan Huntelaar zorgden ervoor dat de bijna 24.000 toeschouwers tevreden naar huis gingen; 3-0.

Tijdens het WEURO 2017 worden er twee wedstrijden gespeeld in De Grolsch Veste. Dat is minder dan in de andere stadions, maar het zijn zeker niet de minste duels. Eerst vormt het Twentse stadion op 3 augustus het decor voor één van de twee halve finales, waarna drie dagen later, op zondag 6 augustus, in Enschede wordt bepaald wie er tot Europees kampioen wordt gekroond.

DatumTijdWedstrijd
Donderdag 3 augustusNTBHalve finale
Zondag 6 augustusNTBFinale

De Vijverberg, Doetinchem

Stadion De Vijverberg is sinds 1954 de thuishaven van voetbalclub De Graafschap. Het stadion heeft een capaciteit van 12.600 toeschouwers. Stadion De Vijverberg is in 1954 gebouwd voor het dan net opgerichte De Graafschap. De naam van het stadion verwijst naar het hotel dat voorheen op deze plek stond. Voor de bouw van het hotel moesten diverse vijvers verdwijnen wat resulteerde in een klein ‘bergje’. Opvallend is de Engelse sfeer die er heerst in het stadion. De supporters zitten dichtbij het veld en de reservebank is, naar Engels voorbeeld, in de tribune opgenomen.

In 2001 nam Jong Oranje het in De Vijverberg op tegen Jong Cyprus. Jong Oranje won met duel 4-2.

Een van de meest in het oog springende wedstrijden was de burenruzie tegen SC Enschede in 1955. Vol van verwachting stroomde het publiek richting De Vijverberg. Dat gebeurde in zo groten getale dat mensen in de bomen klommen om het duel te kunnen bekijken. Een ander gedeelte nam plaats op het veld, wat ervoor zorgde dat de wedstrijd een kwartier later begon dan gepland. Het treffen eindigde uiteindelijk in een overwinning voor de bezoekers, mede door twee goals van Abe Lenstra.

In stadion De Vijverberg worden tijdens het EK vijf wedstrijden gespeeld. Op 16 juli ontmoeten Denemarken en België elkaar in hun openingswedstrijd, drie dagen later is het de beurt aan Spanje en Portugal, weer drie dagen later nemen IJsland en Zwitserland het tegen elkaar op, terwijl de laatste groepswedstrijd op 25 juli gaat tussen Zweden en Italië. Op zaterdag 29 juli wordt de laatste wedstrijd gespeeld in De Vijverberg. De winnaar van poule A neemt het dan op tegen de nummer twee van poule B.

DatumTijdstipWedstrijdPoule
Zondag 16 juli20:45 uurDenemarken - BelgiëPoule A
Woensdag 19 juli18:00 uurSpanje - PortugalPoule D
Zaterdag 22 juli18:00 uurIJsland - ZwitserlandPoule C
Dinsdag 25 juli20:45 uurZweden - ItaliëPoule B
Zaterdag 29 juliNTBKwartfinale-

Koning Willem II-stadion, Tilburg

Het Koning Willem II-stadion in Tilburg is sinds 1995 de thuishaven van voetbalclub Willem II en biedt plaats aan 14.500 toeschouwers. In 2009 werd de toevoeging ‘Koning’ aan de naam van het stadion toegevoegd. Voor 1995 speelde Willem II zijn thuiswedstrijden op het Gemeentelijk Sportpark, dat in 1992 moest wijken voor het nieuwe stadion. Begin 21e eeuw werd het hoofdgebouw verbouwd, waardoor er onder meer plaats kwam voor zestien extra businessrooms.

De Oranjevrouwen namen het eind november 2016 in het Koning Willem II-stadion op tegen Engeland. Oranje verloor met 0-1.

Op 20 oktober 1999 volgde een van de meest memorabele wedstrijden in het stadion. Door een tweede plaats in het seizoen 1998-1999 kwam Willem II in het daaropvolgende seizoen uit in de Champions League. Thuis werd uiteindelijk een verdienstelijk puntje gepakt tegen het Franse Girondins Bordeaux, maar vooral de thuiswedstrijd tegen Sparta Praag bleef op het netvlies achter. De Tilburgers namen een 3-1 voorsprong kort na de pauze en leken op weg naar een historische zege, maar moesten uiteindelijk in blessuretijd toch het hoofd buigen voor de Tsjechische opponent; 3-4.

In het Koning Willem II-stadion worden tijdens het EK vijf wedstrijden gespeeld. Op 18 juli staan Frankrijk en IJsland tegenover elkaar in Tilburg, drie dagen later is het de beurt aan Duitsland en Italië, weer drie dagen later wordt de Derby der Lage Landen gespeeld, terwijl de laatste groepswedstrijd gaat tussen Portugal en Engeland. Op 30 juli wordt de laatste wedstrijd van het toernooi gespeeld in het Koning Willem II stadion. De winnaar van poule C neemt het dan op tegen de nummer twee van poule D.

DatumTijdstipWedstrijdPoule
Dinsdag 18 juli20:45 uurFrankrijk - IJslandPoule C
Vrijdag 21 juli20:45 uurDuitsland - ItaliëPoule B
Maandag 24 juli20:45 uurBelgië - NederlandPoule A
Donderdag 27 juli20:45 uurPortugal - EngelandPoule D
Zondag 30 juliNTBKwartfinale-

Stadion Galgenwaard, Utrecht

Stadion Galgenwaard in Utrecht is sinds 1970 de thuishaven van Eredivisieclub FC Utrecht en heeft een capaciteit van 23.750 toeschouwers. De openingswedstrijd van WEURO 2017 tussen Nederland en Noorwegen zal in dit stadion worden gespeeld. Eén van de meest memorabele wedstrijden in het oude Stadion Galgenwaard was de Europacupwedstrijd tegen het Portugese Sporting Lissabon in 1958, hetzelfde jaar dat DOS het landskampioenschap behaalde.

Sinds 2004-2005 biedt het stadion plaats aan een kleine 24.000 toeschouwers.

Nadat in april 1982 de laatste wedstrijd in het oude stadion had plaatsgevonden, werd in augustus van datzelfde jaar Stadion Nieuw Galgenwaard in gebruik genomen. Begin 21e eeuw werd het stadion opnieuw verbouwd. De hoofdtribune werd verplaatst naar de noordzijde en later werd de oude hoofdtribune onder handen genomen. Sinds 2004-2005 biedt het stadion plaats aan een kleine 24.000 toeschouwers. In het seizoen 2010-2011 volgde een reeks nieuwe Europese hoogtepunten in het stadion. Zo werd het grote Celtic na een 2-0 uitnederlaag in Galgenwaard in een heerlijke wedstrijd met 4-0 verslagen en werden internationale topploegen als Liverpool en Napoli twee keer op een gelijkspel gehouden.

In stadion Galgenwaard worden tijdens het EK vier wedstrijden gespeeld. Op 16 juli gaat het toernooi hier van start met de wedstrijd tussen Nederland en Noorwegen. Vervolgens komen achtereenvolgens Engeland en Schotland, Frankrijk en Oostenrijk en Rusland en Duitsland in Utrecht in actie.

DatumTijdstipWedstrijdPoule
Zondag 16 juli18:00 uurNederland - NoorwegenPoule A
Woensdag 19 juli20:45 uurEngeland - SchotlandPoule D
Zaterdag 22 juli20:45 uurFrankrijk - OostenrijkPoule C
Dinsdag 25 juli20:45 uurRusland - DuitslandPoule B

Stadion De Adelaarshorst, Deventer

Stadion De Adelaarshorst in Deventer is al sinds 1920 (!) de thuishaven van Eredivisieclub Go Ahead Eagles. Het stadion heeft een capaciteit van 9.800 toeschouwers. Ooit, heel lang geleden, werd er één interland gespeeld in De Adelaarshorst. Nederland nam het in de kwalificatiereeks richting het WK 1974 in Duitsland op tegen IJsland en zegevierde in Deventer met 8-1. Onder meer Johan Cruijff maakte in dat duel twee doelpunten voor Oranje.

Stadion De Adelaarshorst in Deventer is al sinds 1920 (!) de thuishaven van Eredivisieclub Go Ahead Eagles.

Een ander opvallend duel in stadion De Adelaarshorst was de komst van de Schotse grootmacht Celtic in 1965. Maar liefst 22.000 supporters verzamelden zich om het veld om onder het net nieuw aangelegde kunstlicht te zien of The Eagles voor een stuntje kon zorgen tegen The Bhoys. Teleurgesteld keerden zij terug naar huis. Het werd 0-6 voor de Schotten. 

In De Adelaarshorst worden tijdens het EK vijf wedstrijden gespeeld. Op 18 juli staan Oostenrijk en Zwitserland tegenover elkaar in Deventer, drie dagen later is het de beurt aan Zweden en Rusland. Weer drie dagen later wordt de Scandinavische derby gespeeld tussen Noorwegen en Denemarken, terwijl de laatste groepswedstrijd gaat tussen Schotland en Spanje. Op 30 juli wordt de laatste wedstrijd gespeeld in De Adelaarshorst. De winnaar van poule D neemt het dan op tegen de nummer twee van poule C.

DatumTijdstipWedstrijdPoule
Dinsdag 18 juli18:00 uurOostenrijk - ZwitserlandPoule C
Vrijdag 21 juli18:00 uurZweden - RuslandPoule B
Maandag 24 juli20:45 uurNoorwegen - DenemarkenPoule A
Donderdag 27 juli20:45 uurSchotland - SpanjePoule D
Zondag 30 juliNTBKwartfinale

Rat Verlegh Stadion, Breda

Het Rat Verlegh Stadion in Breda is sinds 1996 de thuishaven van voetbalclub NAC Breda. Het stadion biedt plaats aan 19.000 toeschouwers. Op 11 augustus 1996 werd het stadion geopend door een vriendschappelijk potje tussen NAC en het Braziliaanse Gremio, de ploeg die een jaar eerder van Ajax had verloren in de strijd om de Wereldbeker. De eerste tien jaar stond het stadion bekend als het Fujifilm-stadion. In 2006 werd de naam veranderd in de huidige naam, het Rat Verlegh, vernoemd naar Antoon Verlegh, één van de beste voetballers uit de clubhistorie die de bijnaam ‘de rat’ droeg.

De bank van het Nederlands elftal tijdens een interland tegen België, waarin Rat Verlegh namens de ploeg uit Breda meedeed bij Oranje.

Befaamd is het ‘Avondje NAC’ dat ontstond in de jaren zeventig toen de KNVB van de clubs eiste dat er kunstlicht werd geïnstalleerd om zo plaats te bieden aan alle wedstrijden op de steeds drukkere voetbalagenda. De eerste wedstrijd onder het kunstlicht werd zo speciaal dat kort daarna werd besloten om alle wedstrijden op de zaterdagavond te spelen in plaats van op de zondagmiddag. Het publiek ging op die avonden massaal achter de fanatiek spelende thuisploeg staan en een nieuwe traditie was geboren.

In het Rat Verlegh Stadion worden tijdens het EK vijf wedstrijden gespeeld. Tijdens de poulefase staan eerst Duitsland en Zweden tegenover elkaar in Breda op maandag 17 juli, waarna drie dagen later Noorwegen en België hun onderlinge wedstrijd in het stadion spelen. Vervolgens is het de beurt aan Engeland en Spanje en tot slot treffen ook Zwitserland en Frankrijk elkaar in het Rat Verlegh Stadion. Op 3 augustus wordt de laatste wedstrijd gespeeld in het stadion. In de halve finalestrijd strijden twee landen in het Rat Verlegh Stadion om een plek in de finale, die gespeeld wordt in De Grolsch Veste in Enschede.

DatumTijdWedstrijdPoule
Maandag 17 juli20:45 uurDuitsland - ZwedenPoule B
Donderdag 20 juli18:00 uurNoorwegen - BelgiëPoule A
Zondag 23 juli20:45 uurEngeland - SpanjePoule D
Woensdag 26 juli20:45 uurZwitserland - FrankrijkPoule C
Donderdag 3 augustusNTBHalve finale-