Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nederlands vrouwenelftal

Nederlands vrouwenelftal

De afgelopen jaren heeft het Nederlands vrouwenelftal een enorme groei doorgemaakt. Met als absoluut hoogtepunt natuurlijk het winnen van de EK-titel tijdens het EK Vrouwen 2017 in eigen land.

Op 23 september 1956 speelde het Nederlandse vrouwenelftal voor het eerst een wedstrijd. In Essen won Duitsland met 2-1. Officieel was het nog niet. Datzelfde gold voor een duel tegen Frankrijk op 17 april 1971 (4-0 verlies). Op 9 november 1973 speelde Oranje voor het eerst onder de vlag van de KNVB. Engeland won met 1-0. De eerste overwinning volgde een half jaar later tegen Zwitserland: 0-3.

Het Nederlandse vrouwenelftal in 1971.

Eindtoernooien

Oranje kwam op dat moment enkel tijdens oefeninterlands in actie. In 1982 kwam er ook een EK voor vrouwen. Op 25 september 1982 speelde Nederland voor het eerst een EK-kwalificatiewedstrijd. België won met 3-2. Oranje werd uiteindelijk tweede in de kwalificatiegroep achter Denemarken. Het was niet voldoende voor kwalificatie.

In 1991 introduceerde de FIFA ook het wereldkampioenschap voor vrouwen. Oranje verloor in het beslissende kwalificatieduel met 1-0 na verlenging van Denemarken en liep hierdoor zowel het EK als WK mis.

Voor het eerst op het EK

In 2009 waren de OranjeLeeuwinnen voor het eerst op het EK van de partij. In Finland steeg de ploeg van bondscoach Vera Pauw boven zichzelf uit. Oranje eindigde als tweede in de poule, won vervolgens na strafschoppen van Frankrijk en boog pas in de verlenging van de halve finale voor Engeland. Het was een enorme stimulans voor het vrouwenvoetbal in Nederland.

De OranjeLeeuwinnen eindigden in 2009 knap als derde op het EK.

Dat Nederland twee jaar later het WK misliep, was een grote teleurstelling. Gelukkig herstelde de ploeg zich en lukte het wel om zich te kwalificeren voor het EK in 2013. Succes bleef echter uit. De OranjeLeeuwinnen overleefden de groepsfase niet.

Naar het WK in Canada

De kwalificatie voor het WK in 2015 was een prima prestatie. Onder Roger Reijners eindigde Oranje als tweede in de kwalificatiegroep. Via de play-offs, met zeges op Schotland en Italië, bereikte Oranje alsnog het WK in Canada. Hierin bereikte het de achtste finale. Oranje won met 1-0 van Nieuw-Zeeland, verloor in blessuretijd (1-0) van China en speelde 1-1 tegen Canada. In de achtste finale was titelverdediger Japan met 2-1 te sterk.

Oranje bereikte de achtste finale op het WK van 2015.

EK in eigen land

Twee jaar later blijft het daar niet bij. Tijdens het EK in eigen land bereiken de Oranjevrouwen na overwinningen op Noorwegen, Denemarken en België de kwartfinale. In die kwartfinale stuit Oranje op het sterke Zweden. Een stevige kluif, maar de OranjeLeeuwinnen blijken niet te stoppen. Het wordt 2-0, waarmee de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zich plaatst voor de halve finale.

Voor het eerst in de geschiedenis kronen de Oranjevrouwen zich tot Europees kampioen.

In die halve finale neemt Oranje het op tegen Engeland. Het wordt een memorabele wedstrijd. Via goals van Vivianne Miedema en Daniëlle van de Donk neemt Oranje een 2-0 voorsprong. In het slot wordt het zelfs nog 3-0, waarna het thuisland zich mag opmaken voor de finale.

Europees kampioen

Door een overwinning op Oostenrijk mag Denemarken zich eveneens opmaken voor de finale. Was de halve eindstrijd al een memorabel moment, dan geldt dat helemaal voor de finale. In een zinderend en meeslepend duel weet Oranje de Denen met 4-2 te verslaan. Voor het eerst in de geschiedenis kronen de Oranjevrouwen zich daarmee tot Europees kampioen.

Een dag na het toernooi werden de Oranjevrouwen in Utrecht gehuldigd voor het oog van duizenden enthousiaste fans.

WK-finale

In 2019 doen de OranjeLeeuwinnen voor de tweede keer mee aan het WK. De massaal meegereisde Oranjefans zien hoe het team wint van achtereenvolgens Nieuw-Zeeland, Kameroen, Canada, Japan, Italië en - na verlenging - Zweden, waarmee het team de finale bereikt van het Wereldkampioenschap. Daarin verliest het team helaas met 0-2.

De OranjeLeeuwinnen met hun zilveren WK-medaille.