Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje

Jong Oranje

Voor veel spelers van het Nederlands elftal is Jong Oranje de ideale opstap. Het elftal is echter meer dan alleen een opleidingsteam. Ook het resultaat telt. Nederland heeft internationaal een goede repuatie opgebouwd. Jong Oranje werd Europees Kampioen in 2006 en 2007.

Het succes van de teams van Foppe de Haan is bij vele liefhebbers bekend. In Portugal versloeg Oranje in de finale Oekraïne met 3-0, door twee goals van Klaas Jan Huntelaar en een treffer van Nick Hofs. Een jaar later was Nederland gastheer. Opnieuw werd er gewonnen. In de Euroborg in Groningen was Jong Oranje met 4-1 te sterk voor Servië. Otman Bakkal, Ryan Babel, Maceo Rigters en Luigi Bruins scoorden. Aan het einde van het jaar werd Jong Oranje zelfs uitgeroepen tot sportploeg van het jaar.

Ryan Babel scoorde in de finale van Jong Oranje tegen Servië  in 2007.

Daarnaast leverde de toernooiwinst kwalificatie op voor de Olympische Spelen een jaar later in Peking. Oranje strandde in de kwartfinale tegen de uiteindelijke winnaar Argentinië.

Verder terug

De geschiedenis van het elftal gaat verder terug. Op 17 april 1968 speelde Jong Oranje zijn eerste duel. Bulgarije was de tegenstander. De Bulgaren waren op dat moment de houders van de European Challenge Cup. De houder daarvan lootte steeds tegen een nieuwe tegenstander. Bulgarije won tegen Jong Oranje met 3-1 en behield de cup.

Europese Kampioenschappen zijn er pas sinds 1978. In 1988 kwalificeerde Oranje zich voor het eerst. De ploeg strandde in de halve finale. Ook in 1998 en 2013 werd de laatste vier gehaald.

Jong Oranje bereikte in 2013 de halve finale op het EK.

Helaas kwalificeerde Jong Oranje zich niet voor de EK's in 2015, 2017 en 2019. Voor het EK 2021 plaatste Jong Oranje zich wel. In Hongarije bereikte het team van coach Erwin van der Looi de halve finale. Daarin bleek Duitsland met 2-1 te sterk.