Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 met speels gemak langs Noorwegen: 4-0

Francis Grondhuis
KNVB Media
26 november, 20:00

Fleur Stoit (midden) is blij met haar treffer en krijgt de felicitaties van Dieke van Straten en Rosa van Gool. - Foto: Domingues Gomes

Noorwegen geldt traditioneel als 'Angstgegner' voor Nederlandse vrouwenteams. Lastig te verslaan, altijd stug en sterk. Voor Vrouwen onder 19 gold dat vrijdag niet. De ploeg van coach Roos Kwakkenbos had geen kind aan de Noorse leeftijdsgenoten en zegevierde tijdens de oefenweek in de Portugese Algarve met 4-0.

Een stevig resultaat en dat kon de ploeg goed gebruiken. Een maand geleden liep de EK-kwalificatieronde in eigen land niet helemaal soepel. De schlemielige 1-0 nederlaag tegen Oostenrijk zorgde ervoor dat Oranje naast de groepswinst greep. Als nummer twee kon het kwalificatietraject uiteraard wel worden voortgezet, maar een teleurstelling was het wel. In de Algarve, met de oefeninterlands tegen Noorwegen en Engeland in het vooruitzicht, kon Onder 19 verder werken aan de ontwikkeling.

Het basisteam van Vrouwen onder 19 voor het duel met Noorwegen. — Foto: KNVB Media

Droomstart

Het eerste optreden in Vila Real de Santo Antonio zorgde voor grote tevredenheid. Terwijl in Nederland opnieuw een deprimerende coronapersconferentie van start ging, stapte Vrouwen onder 19 met een brede glimlach van het veld. "Ja, dit is een uitstekend resultaat", reageerde coach Kwakkenbos. "Vooral in de tweede helft hebben we het goed opgepakt met veel diepe loopacties, passes door de as en buitenspelers die aan het werk werden gezet. Een goede wedstrijd voor ons teamproces."    

Op Black Friday kende het in het zwart gestoken Onder 19 een droomstart. Binnen drie minuten kwam het talententeam op voorsprong, al kreeg het die wel grotendeels cadeau van de tegenstander. Exact 17 seconden nadat Noorwegen een hoekschop had genomen, lag de bal aan de overzijde tegen de touwen. De interceptie van Danique Noordman leidde een razendsnelle counter in, die via Sji-jona Martina en Emmeke Henschen voor de voeten van Nikée van Dijk had moeten eindigen. Dat lukte net niet, maar de Noorse Ingeborg Lye Kretting voelde de hete adem van Oranjes spits zodanig in haar nek dat ze onbedoeld haar terugspeelbal in eigen doel werkte: 1-0.

Wellicht waren de Noorse speelsters nog niet helemaal bekomen van de dreun die ze tijdens hun eerste wedstrijd in de Algarve incasseerden, afgelopen woensdag tegen Engeland. Daarin stonden ze na 20 minuten op een 3-0 voorsprong, maar gaven uiteindelijk alles uit handen en verloren met 3-4. Aan de andere kant deden ze er alles aan om Oranje zo snel mogelijk onder druk te zetten. "We hadden wel wat moeite om daar onderuit te spelen", zag Kwakkenbos. "De onderlinge afstanden waren soms te groot."

Tess van Bentem sterk aan de bal. - Foto: Domingues Gomes.

Wondergoal Martina

Desondanks creëerde Nederland genoeg gevaarlijke momenten voor de Noorse goal. Bij een daarvan, in de 28e minuut, was Martina trefzeker. Een prachtige goal, puur op individuele klasse. De linksbuiten speelde eerst haar tegenstander uit, trok naar binnen en krulde de bal bekeken met rechts in de verre kruising: 2-0. Daarmee was het Noorse verzet gebroken en kwam Oranje in de rest van de wedstrijd eigenlijk niet meer in problemen.

Zeker na rust zocht de ploeg comfortabel naar een grotere marge. Kwakkenbos bracht in drie fases zes nieuwe speelsters in, maar die wissels veranderden niets aan de overmacht en controle van Onder 19. De speelsters wisten elkaar steeds beter te vinden en er kwamen grote kansen voor Van Dijk en de invallers Charlotte Hulst (debutant), Lena Mahieu en Dieke van Straten. Zij misten net de scherpte, maar de marge werd in de slotfase alsnog opgeschroefd via goals van Fleur Stoit (droge schuiver) en Henschen (via een Noorse schoen). Verdedigend werd er niets weggegeven.

Danique Noordman wint het gevecht om de bal. - Foto: Domingues Gomes.

Norm neerzetten

Een uitstekende start dus van de oefenweek in de Algarve. Die begon met het 'neerzetten van een norm die past bij Vrouwen onder 19'. Kwakkenbos: "We zijn hier heel nadrukkelijk bezig met het teamproces, qua beleving en positiviteit. Concreet betekent dat dat we spelen om de winst, elkaar positief coachen, maar ook aanspreken op dingen en het goede bij elkaar naar boven halen. Zodat we in april klaar zijn om ons in de beslissende kwalificatieronde te meten met welke tegenstander dan ook. Vandaag kwam dat in de tweede helft goed naar boven. We hebben het samen opgepakt en dat is een mooie groei in ons teamproces."

Een nieuwe stap kan komende maandag worden gezet als het duel met Engeland op het programma staat. Opnieuw een topwedstrijd, tegen een ploeg die een topspits in de persoon van Grace Clinton binnen de lijnen brengt. Buitencategorie, zag Kwakkenbos eerder al. "Als zij aan de bal komt, wordt het gevaarlijk. We zullen er dus voor moeten zorgen dat we de passlijn afsluiten. Een mooie uitdaging."

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Noorwegen - Nederland.

Jonge Leeuwen Clubcard

De Jonge Leeuwen is de coolste fanclub van Nederland voor Oranjefans van 4 tot en met 14 jaar. Wil jij uitgenodigd worden voor unieke fan-activiteiten, meedoen met gave winacties en jouw heldinnen ontmoeten? Met de Jonge Leeuwen Clubcard kom je dichter bij de jouw Oranjehelden dan ooit! 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen