Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Beloning blijft uit voor dominant Onder 16 tegen België

Willem Korenromp
KNVB Media
25 november, 14:00

Onder 16 begon in vergelijking met de interland van dinsdag met elf andere spelers aan de wedstrijd. - Foto: KNVB Media

Ondanks een 2-0 voorsprong is het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar er niet in geslaagd ook het tweede duel tegen de leeftijdsgenoten uit België te winnen. Na twee keer veertig minuten speeltijd stond er in Veldwezelt een 2-2 eindstand op het scorebord.

Trots en teleurstelling vochten na afloop om voorrang bij KNVB-coach Pieter Schrassert Bert. Trots vanwege het spel dat zijn team grote delen van de wedstrijd liet zien, maar tegelijkertijd ook de teleurstelling vanwege de voorsprong die uit handen werd gegeven. “Dit is een wedstrijd die we gewoon moeten winnen”, sprak de oefenmeester. “Een 2-0 voorsprong mag je niet weggeven. Buiten dat waren we de betere partij. Met name in de eerste helft waren we erg goed, domineerden we op het veld. Alleen hebben we nog moeite om dat vol te houden.”

Voor het gros van de spelers die donderdag op het veld stond in Veldwezelt, betekende het een debuut in Onder 16. Veel tijd het team voor te bereiden op het tweede treffen met de zuiderburen hadden Schrassert Bert en zijn staf echter niet. “We speelden met een compleet andere ploeg, die over andere kwaliteiten beschikt dan het team van dinsdag. Die kwaliteiten vragen om een andere organisatie op het veld. Na het duel van dinsdagavond hadden we maar één dag om de jongens voor te bereiden op de wedstrijd. Dat is erg kort. We hebben ze verteld wat we van ze verwachten, maar na één keer horen kan je niet verwachten dat de jongens andere handelingen uitvoeren dan wat ze bij hun club gewend zijn.”

Dominant

KNVB-coach Pieter Schrassert Bert.

De korte voorbereiding ten spijt kwam Onder 16 goed voor de dag in Veldwezelt. “Maar door de korte voorbereiding had dit team wel iets meer moeite om goed vanuit de opgelegde taken te spelen”, vond Schrassert Bert. “We hebben daardoor iets meer moeten sturen vanaf de zijlijn, maar toen het eenmaal stond hebben de jongens echt heel goed gespeeld.”

Het duurde alleen even voordat dat goede spel werd beloond met een doelpunt. Nederland domineerde voor rust zonder echt grote kansen te creëren, omdat in de laatste fase van de aanval vaak net niet de juiste keuzes werden gemaakt. Een aanval die wel goed liep, mondde ook direct uit in een doelpunt. Spits Onesime Zimuangana kwam goed tussen de linies en werd vrijgespeeld door Timo Land. Zimuangana gaf de bal mee aan Aymen Sliti. Zijn schot belandde via de binnenkant van de paal in de verre hoek, 0-1.

Na rust bleef Onder 16 de betere ploeg en kwam het terecht op 0-2. Een vrije trap vanaf de flank bleef hangen voor het Belgische doel. Dies Janse reageerde alert en verdubbelde de voorsprong. Nederland zat in een zetel en leek om weg naar de tweede overwinning in drie dagen tijd. Onder 16 riep vervolgens echter de problemen over zichzelf af. Een fout in de laatste linie werd keihard afgestraft door Robin Mirisola.

Gelijkmaker

“Daarmee hielpen we België terug in de wedstrijd”, vond Schrassert Bert. “We joegen nog wel op de 3-1, wilden vooruit voetballen, maar hadden onze restverdediging niet op orde. Na een Belgische counter kregen we een vrije trap tegen. Die werd voor ons doel gegeven, waarna België de gelijkmaker binnen werkte.”

Het was een flinke domper voor Onder 16. “We hebben nagelaten onszelf te belonen”, sprak Schrassert Bert. “Daardoor voelt het als een teleurstelling. Maar bovenal vind ik dat we trots op onszelf mogen zijn. Het was voor veel van deze gasten hun eerste interland. Zij hebben een groot deel van de wedstrijd heel goed gespeeld en hun land op een goede manier hun land vertegenwoordigd.”

Statistieken

België - Nederland 2-2 (0-1).

Score: 27. Sliti 0-1, 48. Janse 0-2, 53. Mirisola 1-2, 71. Delaporte 2-2.

Gele kaart: Nuozzi (België).

Opstelling Nederland: Janssen, Dijkstra, Atikallah, Janse, Hato (51. Kuhn), Appiah, Ulutas (69. Oerip), Land, Jager (51. Vink), Zimuangana (69. Smit), Sliti (62. Wolff).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen