Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Knappe zege Onder 18 op Oostenrijk na 2-0 achterstand

Francis Grondhuis
KNVB Media
12 oktober, 21:00

Het basisteam van Onder 18 voor het duel met Oostenrijk. - Foto: KNVB Media

Een wedstrijd met twee gezichten. Dat komt vaker voor in het voetbal, maar Oranje onder 18 toonde daar dinsdag in de oefeninterland tegen Oostenrijk wel een heel expliciet voorbeeld van. Kansloos in de eerste helft - met een terechte 2-0 achterstand tot gevolg - waarna de ploeg van coach Martijn Reuser erin slaagde de zaken na rust compleet om te draaien. Met een knappe 2-4 zege stapten de spelers van Onder 18 uiteindelijk uitgelaten de bus in.

Die vrolijkheid viel natuurlijk goed te begrijpen. De derde interlandzege van dit prille seizoen was een bijzondere, want de meeste aanwezigen in de Huber Arena in Wels gaven halverwege nog geen halve stuiver voor de kansen van de Oranjetalenten. 

In die eerste 45 minuten dolven ze tactisch het onderspit, vooral omdat ze geen goed antwoord konden vinden op het 4-4-2 systeem van de Oostenrijkers. "Het middenveld sloot niet goed door en onze laatste linie had moeite met de twee spitsen van Oostenrijk. De centrale verdedigers kwamen te vaak 1 op 1 te staan met die spitsen en dat pakte niet goed uit", zag Reuser.

Ook moest zijn ploeg de tweede bal telkens aan de tegenstander laten, waardoor er steeds een man tekort kwam op het middenveld. Dat kwam halverwege de eerste helft ook op het scorebord tot uitdrukking. Binnen vier minuten kreeg Onder 18 twee dreuen te verwerken na fraaie treffers van de Oostenrijkse aanvallers Moritz Wels en Enes Tepecik.

Prince Aning zorgde kort na rust voor de belangrijke aansluitingstreffer.

Red Bull

Reuser had wel een zekere mate van bewondering voor. "Twee goede breaks. Schitterende goals. De intensiteit waarmee deze Oostenrijkse ploeg speelde was van een gigantisch hoog niveau. Op een Red Bull-achtige manier omschakelen en meteen volle bak sprinten. Het hielp natuurlijk ook niet mee dat wij zelf aan de bal veel balverlies leden."

Aan de aftrap stonden 11 andere spelers dan drie dagen geleden tegen Zweden (1-0 winst). Met middenvelder Philip Brittijn en keeper Thom de Graaff telde de ploeg zelfs twee debutanten. Zij bleven in de tweede helft allemaal staan en kregen zo de kans zich te herstellen van die matige eerste 45 minuten. "In de vorige duels hadden we de wind in de zeilen. Nu wachtte ons een grote uitdaging", verwoordde Reuser het treffend.

3-4-3

Met een tactische wijziging - drie man achterin, vier op het middenveld - ging Onder 18 opnieuw de strijd aan. Het geluk was meteen aan de zijde van de Oranjetalenten, want al binnen 19 seconden hadden ze via Prince Aning de Anschlußtor te pakken. Reuser: "Dat bracht meteen de schwung erin, waarna we de rest van de wedstrijd konden domineren en zeker tien kansen creëerden." Nog binnen het uur zorgde spits Devin Haen voor de gelijkmaker. Met Maxim Dekker, Livano Comenencia, Iggy Houben en Jamal Gonzaga kwamen er vier verse krachten binnen de lijnen, waarna Onder 18 in de ultieme slotfase de volle buit over de streep via goals van opnieuw Haen en Ro-Angelo Daal: 2-4.

Spits Devin Haen scoorde tweemaal.

'Super knap'

"Ik vind het super knap", zei een trotse Reuser. "Vooral omdat we in de rust geen wissels hebben doorgevoerd. Op het hoogste niveau word je soms tactisch verrast. Dat is niet erg. Het mooie is dat de jongens het zelf hebben hersteld. We hebben ze op weg geholpen met wat tactische wijzigingen en dat hebben ze vervolgens fantastisch opgepakt. En ook de jongens op de bank hadden hun aandeel. Dit soort duels zijn zo goed voor het teamproces."   

Onder 18 geldt als opleidings- en ontwikkelingsteam en is het voorportaal voor Onder 19. In deze leeftijdscategorie staan er geen kwalificatiewedstrijden voor het EK op het programma. Wel een aantal nuttige oefeninterlands tegen landen met verschillende speelstijlen. De ploeg begon het seizoen begin september in 's-Gravenzande met een prachtige wedstrijd tegen Italië (5-0). Deze week bood het drielandentoernooi in deelstaat Oberösterreich interessante affiches én winstpartijen tegen Zweden (1-0) en Oostenrijk (4-2). "Een topweek", aldus Reuser. "Mooi weer, goede wedstrijden en zo afsluiten als vandaag. Dat is heerlijk." 

Coach Martijn Reuser zag een duel met twee gezichten.

In november naar Spanje

Volgende maand kunnen spelers en staf opnieuw aan de bak. Dan op Spaanse bodem waar het vierlandentoernooi in de Pinatar Arena, aan de Costa Blanca, op het programma staat. Dit jaar zijn in zes dagen tijd Engeland, Portugal en België de tegenstanders. Pittige klussen om de ongeslagen status te behouden, maar Reuser kan niet wachten. "Ik kijk er erg naar uit. Dit team blijft zich maar doorontwikkelen. Vanuit Onder 15 en Onder 16 en nu in Onder 18. Het voelt als een warm bad, vooral omdat de bereidheid van de spelers om te investeren en aan de slag te gaan super hoog is."

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstelling en statistieken van de oefeninterland Oostenrijk - Nederland (2-4).

Eerste duel Eerste duel Onder 18 begint drielandentoernooi met nipte zege op Zweden.

Trainen op de KNVB Campus

De plek waar onze nationale selecties trainen, eten en slapen. Ook voor amateurverenigingen biedt de KNVB Campus volop mogelijkheden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen