Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 18 begint drielandentoernooi met nipte zege op Zweden

Willem Korenromp
KNVB Media
9 oktober, 18:30

Ilyas El Moussaoui zorgde voor de enige treffer. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 18 jaar is het drielandentoernooi in Oostenrijk begonnen met een overwinning. In Bad Wimsbach was het team van KNVB-coach Martijn Reuser met 1-0 te sterk voor Zweden.

Zweden bleek een taaie tegenstander. Het speelde zeer gedisciplineerd en goed georganiseerd en was bovendien fysiek sterk. "Echt de eigenschappen die je van een Scandinavisch team verwacht", sprak Reuser, die zag dat zijn team het in de beginfase lastig had. "We begonnen afwachtend, verloren vaak de tweede bal. Op het middenveld beschikte Zweden bovendien over een paar handige spelers die ons op dat moment de baas waren."

Verdedigend gaf Onder 18 echter weinig weg. Dat was mede de verdienste van het goede optreden van de achterhoede, die bestond uit Sem Dekkers, Maxim Dekker, Wouter Goes en Koen Jansen. Gedurende de eerste helft speelde Nederland de onzekerheid ook van zich af en kreeg het steeds meer de overhand. Het leidde tot een aantal kansen, onder meer voor Jamal Gonzaga, die zijn kopbal over zag gaan.

Maxim Dekker speelde achterin, samen met Sem Dekkers, Wouter Goes en Koen Jansen een prima wedstrijd.

Meer vertrouwen

"We hebben de jongens in de rust ook het gevoel meegegeven dat ze steeds beter in de wedstrijd kwamen en dat we daarop voort moesten borduren", sprak Reuser. Die woorden namen de spelers mee het veld op. Want in de tweede helft speelde Onder 18 van meet af aan met meer vertrouwen. Nederland had het meeste balbezit en dook verschillende keren gevaarlijk op voor het doel van Zweden.

Onder meer via Ilyas El Moussaoui kreeg Onder 18 een aantal mogelijkheden. "We klopten wel op de deur, maar het laatste zetje ontbrak nog", zei Reuser. Tot de 72ste minuut. Daarin werd een crosspass richting de linkerflank gestuurd. De bal werd vervolgens voorgegeven, waarna El Moussaoui voor zijn tegenstander kroop en de bal in de verre hoek schoot: 1-0. 

Grote kans in laatste minuut

Zweden stelde daar niet bijster veel tegenover. Echt grote kansen noteerden de Scandinaviërs niet. Maar door de magere voorsprong bleef het oppassen geblazen voor Onder 18. "Het was een beetje vergelijkbaar met de wedstrijd van Oranje gisteren tegen Letland", vond Reuser. "Ook wij kregen in de laatste minuut nog een kans tegen die er zomaar in had kunnen gaan." 

KNVB-coach Martijn Reuser langs de lijn tijdens een eerdere interland van Onder 18.

Tot opluchting van alles en iedereen met een Oranjeshirt hield de prima spelende doelman Mikki van Sas zijn doel echter schoon, met de overwinning tot gevolg. "Als Nederland willen we graag dominant zijn en vaak scoren. Maar 1-0 was vandaag ook prima", vond Reuser. "Dit soort tegenstanders zijn deze jongens nog niet eerder tegengekomen. Het was fijn om dat nu een keer mee te maken. Ik denk dat we  best tevreden mogen zijn over deze wedstrijd. De grootste winst was dat we na die afwachtende beginfase rustig zijn gebleven en langzaam de wedstrijd naar ons toe hebben getrokken."

Echte finale

Dinsdag speelt Onder 18 opnieuw. Dan is Oostenrijk de tegenstander. Het gastland begon het toernooi donderdag met een 4-1 zege op Zweden. De winnaar van het duel mag zich dinsdag kronen tot de winnaar van het toernooi. Een echte finale dus. "We gaan er ons rustig op voorbereiden", aldus Reuser, die al aangaf dat er waarschijnlijk elf andere spelers aan de aftrap zullen verschijnen. Of Koen Jansen er dan ook bij is, is nog niet zeker. Hij viel in de tweede helft uit met een hoofdwond.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van Nederland - Zweden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen