Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zaid El Morabiti kijkt terug op prachtige tijd

KNVB Media
KNVB Media
26 september 2018, 14:30

Zaid El Morabiti haalt uit tijdens een interland tegen België. - Foto: KNVB Media

Hij speelde 119 interlands, maakte daarin 42 doelpunten en speelde twee EK’s voor het Nederlands zaalvoetbalteam. Aan die periode van 13 jaar is nu een einde gekomen. Zaid El Morabiti (34) speelde dinsdag op Malta zijn laatste wedstrijd in het Oranje-shirt. “Ik heb een prachtige tijd gehad.”

Een combinatie van factoren brachten hem tot de beslissing om te stoppen bij het Nederlands zaalvoetbalteam. “Ik heb er in de zomer veel en goed over nagedacht. Ik zaalvoetbal nog bij ASV Lebo, ik werk, heb een gezin en ben sinds vorig seizoen assistent van Jong Oranje. Daar liggen allemaal mooie kansen op het trainersvlak. Het blijven presteren bij Oranje vergt veel tijd en energie. Bovendien duurt de cyclus richting het volgende eindtoernooi nog anderhalf jaar. Het is daarom goed zo. Het is tijd voor een nieuwe generatie spelers.”

Met genoegen denkt hij terug aan 2005, toen hij debuteerde voor Oranje. In de tijd dat huidig bondscoach Max Tjaden zijn medespeler was en Vic Hermans zijn bondscoach. “Dat we nu toevallig tegen Malta speelden, waar Vic nu de coach van is, zie ik als een teken. Alsof het zo moest zijn.”

Zaid El Morabiti speelde dinsdagavond tegen Malta zijn laatste interland voor Oranje.

Hele wereld gezien

Het is daarom goed zo. Het is tijd voor een nieuwe generatie spelers

En dus werd de trip naar Malta zijn laatste in een lange reeks. “Ik heb zo ongeveer de hele wereld gezien. Ben in Brazilië geweest, in Maleisië. In heel Europa. Ik heb met heel veel goede spelers mogen spelen en tegen de beste spelers van de wereld.”

In 2005 en in 2014 speelde hij met Nederland op het Europees kampioenschap. Het zijn de absolute hoogtepunten uit een rijk zaalvoetbalbestaan. “Zeker het EK van 2014, omdat we daar twee jaar keihard voor hebben geknokt. Maar ook het feit dat ik aanvoerder mocht zijn, vond ik een hoogtepunt op zich. Een grote eer.”

Bondsridder

Twee jaar geleden werd El Morabiti benoemd tot Bondsridder van de KNVB. Samen met zijn maatje Jamal El Ghannouti. Destijds naar aanleiding van hun 100e interland.

Zaid El Morabiti en Jamal El Ghannouti werden na hun 100e interland benoemd tot bondsridder.

De 0-8 overwinning op Malta was dan daadwerkelijk zijn 119e en allerlaatste wedstrijd voor Oranje. De dinsdag was een bijzondere dag. “Het was heel mooi, maar toch ook wel emotioneel”, bekent El Morabiti.

Het werd een afscheid om van te dromen, inclusief drie treffers en twee assists. “Bondscoach Max Tjaden zei vooraf: ‘deze wedstrijd is voor Zaid.’ Dat het dan zo uitpakt, is geweldig. Na afloop ben ik gejonast door de spelers en werd ik door iedereen bedankt. Ze vonden het een eer om met mij te spelen, zeiden ze. Dan heb ik toch wel iets goeds gedaan.”

Gedroomd slotakkoord voor El Morabiti Gedroomd slotakkoord voor El Morabiti Lees het verslag van de wedstrijd tussen Malta en het Nederlands zaalvoetbalteam.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen