Oranje in 2021 (3): Een roerig jaar voor de OranjeLeeuwinnen

30 december 2021, 16:00

De OranjeLeeuwinnen vieren de 0-1 van Daniëlle van de Donk tegen IJsland in september 2021 - Foto: KNVB Media

Olympische records geboekt maar vroegtijdig uitgeschakeld, een bondscoachwissel en een moeizame start van de WK-kwalificatie: 2021 was een roerig jaar voor de OranjeLeeuwinnen.

Grofweg kan 2021 voor wat betreft de OranjeLeeuwinnen in drie delen gesplitst worden: de voorbereiding op de Olympische Spelen, de Spelen zelf en de kwalificatie voor het WK 2023, onder leiding van een nieuwe bondscoach.

Deel 1: De voorbereiding

Nadat in december 2020 de kwalificatie voor WEURO 2021 (inmiddels verplaatst naar 2022) als groepswinnaar is afgesloten, verschuift het vizier naar de Olympische Spelen. Oefeninterlands tegen zes toplanden in het mondiale vrouwenvoetbal moeten bondscoach Sarina Wiegman voldoende informatie opleveren voor zowel tactiek als selectie voor de Spelen in Japan. Dat valt echter niet mee. Monsteroverwinningen op Australië (5-0) en België (6-1) worden afgewisseld met kansloze nederlagen tegen Spanje en Italië (twee keer 0-1). Tot overmaat van ramp valt Sherida Spitse in de aanloop naar de Spelen uit met een blessure. De 7-0 winst in de laatste oefenwedstrijd tegen Noorwegen biedt daarentegen wel weer wat vertrouwen voor de Olympische campagne.

Sherida Spitse ontbrak wegens een blessure op de Olympische Spelen.

Deel 2: De Olympische Spelen

Victoria Pelova maakte de 10-3 tegen Zambia.

Records, records, records. Dat is een accurate samenvatting van de eerste deelname van de Oranjevrouwen aan de Spelen. Het begint al met de wedstrijd tegen Zambia. Dat land heeft in Barbra Banda een fantastische aanvaller in de gelederen, maar verder is onduidelijk wat er van Zambia verwacht mag worden. Niet veel, zo blijkt al snel. Binnen een kwartier hebben de OranjeLeeuwinnen een 3-0 voorsprong en de wedstrijd eindigt na 90 doldwaze minuten in een 10-3 overwinning voor Nederland.

Niet eerder zijn er dertien doelpunten gemaakt tijdens een Olympische voetbalwedstrijd, het is de eerste keer dat een deelnemend land tien keer scoort in één wedstrijd en Vivianne Miedema evenaart met haar vier treffers de prestatie van de Duitse Birgit Prinz, de eerste speelster die ooit vier keer scoorde in een Olympisch duel. Enig minpuntje zijn de drie tegentreffers van Zambia, allemaal gemaakt door, jawel, Barbra Banda.

Miedema: 3 x 2

In het tweede duel met Brazilië komt Nederland dankzij Vianne Miedema twee keer op voorsprong, maar zorgt Dominique Janssen er uiteindelijk met een magistrale vrije trap voor dat Nederland niet verliest (3-3). In het laatste groepsduel wacht China, een tegenstander waar de OranjeLeeuwinnen het normaliter moeilijk mee hebben. Dat is deze keer niet het geval. Lineth Beerensteyn, Lieke Martens en Vivianne Miedema scoren ieder twee keer en dragen zo bij aan een 8-2 overwinning.

Lieke Martens miste bij 2-2 een penalty.

Kwalificatie voor de kwartfinale is een feit. Daarin wacht Team USA, de regerend wereldkampioen en in de laatste twee ontmoetingen (waaronder de WK-finale) met 2-0 te sterk voor de Oranjevrouwen. Na een lastige beginfase, waarin Nederland 2-1 achter komt, vecht het elftal van Sarina Wiegman zich terug in de wedstrijd. Vivianne Miedema maakt gelijk (haar tweede treffer van de wedstrijd) en vlak voor tijd krijgt Lieke Martens de kans om de OranjeLeeuwinnen naar de halve finale te schieten, wanneer ze een penalty mag nemen. Helaas schiet ze de strafschop te slap in en dat geldt ook voor Vivianne Miedema en Aniek Nouwen tijdens de afsluitende penaltyreeks.

Nederland kan naar huis. Met het gevoel dat er meer in zat en dat er vele records gebroken zijn: meeste doelpunten gescoord door een deelnemend land (23), meeste doelpuntrijke duel (10-3 tegen Zambia), meeste doelpunten gescoord door een speelster in het toernooi (10, Vivianne Miedema). Het zijn kleine pleisters op de wonde. Een wond die extra schuurt omdat de verloren kwartfinale ook het afscheid betekent van bondscoach Sarina Wiegman. De coach onder wiens leiding de OranjeLeeuwinnen zijn opgeklommen naar de wereldtop en die een leukere afscheidswedstrijd (of in ieder geval met een beter resultaat) had verdiend.

Deel 3: De WK-kwalificatie

Nog geen anderhalve maand na de uitschakeling op de Olympische Spelen moeten de OranjeLeeuwinnen alweer aantreden voor de eerste wedstrijd in de kwalificatiecyclus voor het WK 2023. Dat gaan ze doen onder leiding van een nieuwe bondscoach, de Engelsman Mark Parsons. Aangezien Parsons ook nog een baan heeft bij de Portland Thorns in de VS, zal hij tot en met december heen en weer vliegen.

Bondscoach Mark Parsons in gesprek met Merel van Dongen.

De eerste wedstrijd eindigt in een teleurstelling. Thuis tegen Tsjechië komen de OranjeLeeuwinnen niet verder dan een 1-1 gelijkspel, de gelijkmaker van Miedema valt pas zeven minuten voor tijd. In de daaropvolgende uitwedstrijden laten de Oranjevrouwen zien dat ze beter kunnen: het altijd lastige IJsland, Cyprus en Wit-Rusland worden simpel opzij gezet. De laatste uitwedstrijd, tegen Tsjechië, levert meer problemen op. Nederland kijkt lang tegen een achterstand aan, maar Stefanie van der Gragt kopt in de derde minuut van de blessuretijd de gelijkmaker binnen. Daarmee hebben de Oranjevrouwen, met thuiswedstrijden tegen IJsland, Wit-Rusland en Cyprus nog op de agenda, alles in eigen hand.

Speelminuten

De bondscoaches Sarina Wiegman en Mark Parsons maakten in de zestien wedstrijden van 2021 gebruik van 31 speelsters. Geen enkele speelster kwam in al die zestien interlands in actie. Daniëlle van de Donk en Jill Roord waren bij vijftien interlands van de partij, acht speelsters kwamen slechts een duel in actie. Keepster Sari van Veenendaal maakte de meeste minuten: 1290 in totaal. Aniek Nouwen speelde slechts 21 minuten minder in evenveel wedstrijden. Marisa Olislagers maakte van alle internationals de minste minuten: in de laatste wedstrijd van het jaar viel zij in de 76e minuut in en speelde 14 minuten bij elkaar.

Doelpunten

De eerste treffer van 2021 kwam voor rekening van - wie anders dan - Vivianne Miedema. De spits van Arsenal en topscorer van de OranjeLeeuwinnen maakte de 0-1 in de uitwedstrijd tegen België op 18 februari. Stefanie van der Gragt zorgde voor de laatste goal van 2021, de hele belangrijke 2-2 tegen Tsjechië op 27 november. In de tussenliggende periode konden liefst 56 doelpunten worden genoteerd. Een daarvan was overigens van Cypriotische makelij: Chara Charalambous werkte op 22 oktober de bal in eigen doel. In slechts drie van de zestien duels kwamen de Oranjevrouwen niet tot scoren. Gelukkig betroffen dit alle drie oefeninterlands (tegen respectievelijk Italië, Japan en Spanje), zodat dit verder geen schade opleverde.

Vivianne Miedema haalt uit en maakt de eerste treffer voor de OranjeLeeuwinnen in 2021.

Niet geheel onverwacht voert Vivianne Miedema het topscorersklassement aan, met vijftien doelpunten in slechts dertien interlands. Daarmee is de spits goed voor een vierde van de totale productie van de OranjeLeeuwinnen. Daniëlle van de Donk levert als middenvelder met 8 doelpunten ook een belangrijke bijdrage, net als Lieke Martens en Jill Roord (allebei 7 goals).

Slechts twee speelsters maakten een (onzuivere) hattrick: Vivianne Miedema tegen Zambia en Jill Roord tegen Cyprus. De snelste treffer van het jaar komt eveneens op naam van Miedema: zowel tegen Cyprus als Brazilië scoorde ze al in de derde minuut.