Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje in 2021 (1): Prima herstart nationale jeugdteams

KNVB Media
KNVB Media
28 december 2021, 15:30

Jong OranjeLeeuwinnen Nikita Tromp en Moïsa van Koot vieren de 1-0 tegen Italië. Het duel eindigde in een 6-0 overwinning voor Nederland - Foto: KNVB Media

Anderhalf jaar, zo lang duurde de coronapauze voor de meeste nationale jeugdteams. Tussen februari 2020 en juli 2021 kwamen alleen Jong Oranje en de Jong OranjeLeeuwinnen nog in het veld voor enkele interlands.

Het was dus even afwachten hoe de Oranjetalenten uit die lange winter - of beter gezegd corona - slaap zouden komen. Kijkend naar de resultaten in 2021 viel dat niet tegen. Op de beide Onder 15 teams na, kwamen alle nationale jeugdelftallen in actie en dat leverde prima resultaten op.

66% winst

Liefst vijf teams - Jong OranjeLeeuwinnen, Jongens onder 18, Speelsters onder 17, Jongens onder 16 en Speelsters onder 16 - bleven ongeslagen, terwijl ook de overige teams qua resultaten aan de positieve kant van de score bleven. Van de 53 interlands werden er 35 winnend afgesloten (66%), terwijl er negen keer een gelijkspel genoteerd kon worden. Eveneens negen duels leverden een nederlaag op.

 

Resultaten nationale jeugdteams

ElftalDuelsWinstGelijkVerliesDoelsaldo
Jong Oranje1063131-9
Jong OranjeLeeuwinnen651-24-5
Mannen onder 1974-318-11
Vrouwen onder 1975-220-4
Jongens onder 18651-16-6
Jongens onder 17832315-11
Speelsters onder 17321-7-1
Jongens onder 16211-4-3
Speelsters onder 1644--21-0
Totaal533599156-50

156 Doelpunten

De nationale jeugdteams scoorden in 53 interlands samen 156 doelpunten, een gemiddelde van 2,94 doelpunt per wedstrijd. Topscorer in 2021 is Joshua Zirkzee. De spits van Jong Oranje maakte zeven  goals en had daar slechts vijf duels voor nodig. Ook Fenna Kalma, spits bij de Jong OranjeLeeuwinnen, had het vizier op scherp: in de drie duels dat ze van de partij was wist ze zes keer te scoren, waaronder een hattrick tegen Zweden.

In dat duel - op 19 september - maakte Kalma ook de snelste treffer van het jaar: al binnen drie minuten lag de bal in het Zweedse doel. Een record dat geëvenaard wordt door Ingeborg Lye Skretting, met dien verstande dat de Noorse op 26 november, tijdens Nederland-Noorwegen voor vrouwen onder 19, in eigen doel schoot en daarmee Nederland aan een goedkope 1-0 voorsprong hielp. In totaal werkten vier tegenstanders de bal in eigen doel, naast Noorwegen gingen ook Cyprus, Faeröer en Zweden de mist in.

Een speciale vermelding is er verder voor Hanna Huizenga. De aanvaller van sc Heerenveen wist zowel bij Speelsters onder 17 als onder 16 drie keer het net te vinden, en dat in slechts vijf interlands in totaal. 

 

Topscorers nationale jeugdteams

ElftalTopscorerDoelpuntenWedstrijden
Jong OranjeJoshua Zirkzee75
Jong OranjeLeeuwinnenFenna Kalma63
Mannen onder 19Emanuel Emegha57
Vrouwen onder 19Shi-jona Martina47
Mannen onder 18Devin Haen/Ilyas El Moussaoui/Iggy Houben34/4/5
Jongens onder 17Jaden Fernando Slory36
Speelsters onder 17Hanna Huizenga32
Jongens onder 16Mark Verkuijl21
Speelsters onder 16Hanna Huizenga33

Joshua Zirkzee maakte zijn eerste doelpunt voor Jong Oranje tegen Moldavië. 

Samenvatting 2021 - Mannen

Jong Oranje

Onder leiding van Erwin van de Looi verloor Jong Oranje slechts één wedstrijd in 2021. Helaas was dit wel een pijnlijke nederlaag: de halve finale van het EK in Hongarije en Slovenië. Jong Oranje begon moeizaam aan dit EK met twee gelijke spelen tegen Roemenië en Duitsland, maar maakte in de derde groepswedstrijd gehakt van gastland Hongarije: 6-1.

Erwin van der Looi zag Jong Oranje op het EK net de finale missen

In de kwartfinale, die pas twee maanden later werd gespeeld, nam Frankrijk een 1-0 voorsprong, maar twee doelpunten van Myron Boadu (waarvan een in de 95e minuut) zorgden voor de verrassende overwinning van Nederland. In de halve finale was een treffer van Perr Schuurs niet voldoende om de in de beginfase van de wedstrijd opgelopen 2-0 achterstand goed te maken. De Duitsers pakten vervolgens ook de titel door Portugal in de finale met 1-0 te verslaan.

In de tweede helft van 2021 startte Jong Oranje de kwalificatie voor het EK 2023 in Roemenië en Georgië. Van de vijf duels die dit jaar op het programma stonden wonnen de Oranjetalenten er vier, bij de resterende wedstrijd werden de punten gedeeld met medekoploper Zwitserland. De Zwitsers komen op 29 maart 2022 naar Nederland, voor wat het beslissende gevecht om de eerste plaats lijkt te worden.

Onder 19

Het elftal van Bert Konterman kende in 2021 met nederlagen in oefenduels tegen Italië, Slowakije en Duitsland een stroeve start, maar wist zich op het juiste moment op te richten. In de eerste ronde van het EK-kwalificatietoernooi in november werden achtereenvolgens Moldavië, Cyprus en Israël met ruime cijfers aan de zegekar gebonden. In maart 2022 staat de tweede kwalificatieronde op het programma, met Noorwegen, Servië en Oekraïne als opponenten.

Onder 18

Liefst vijf van de zes wedstrijden in 2021 werden door Onder 18 in winst omgezet. En als winst na strafschoppen bij het enige gelijkspel ook als winstpartij geteld mag worden, zelfs allemaal. Na een imponerende 5-0 overwinning op de leeftijdsgenoten van Italië, gingen vervolgens ook Zweden, Oostenrijk, Engeland en België voor de bijl. Coach Martijn Reuser zal vooral met veel tevredenheid  terugkijken op de 4-2 winst (na een 2-0 achterstand) op Oostenrijk. 

Martijn Reuser wist met Onder 18 in 2021 ongeslagen te blijven.

Onder 17

Het elftal van coach Mischa Visser begon het jaar sterk met de winst in het vriendschappelijke toernooi om de Styrenka Cup. De finale tegen Engeland was een echte thriller, met drie doelpunten in de laatste vijf minuten. Vervolgens werden wisselende resultaten geboekt tegen Spanje, Mexico en Tsjechië. Onder 17 had een bye voor de eerste EK-kwalificatieronde, maar kan zich opmaken voor de eliteronde in maart 2022. Daarin zijn Hongarije, Slowakije en Griekenland de tegenstanders.

Onder 16

Voor het team van Pieter Schrassert Bert stond in november een mooi toernooi in Spanje op het programma. Helaas gooide COVID-19 roet in het eten. Gelukkig wilde België wel aantreden voor een tweetal oefeninterlands. Daarin had Onder 16 beide keren de overhand, maar wist het slechts één van de wedstrijden in winst om te zetten. 

Samenvatting 2021 - Vrouwen

Jong Oranje Leeuwinnen

Kerstin Casparij debuteerde bij de OranjeLeeuwinnen.

De Jong Oranje Leeuwinnen draaiden in meerdere opzichten een uitstekend jaar. Niet alleen bleef het elftal van coach Stefan Hoogsteder in 2021 ongeslagen, ook debuteerden maar liefst acht speelsters met een carrière bij de Jong OranjeLeeuwinnen bij het nationale elftal. Waarmee het nut van dit elftal, als brug tussen de jeugdteams en de OranjeLeeuwinnen, weer werd bewezen. Meest opmerkelijke uitslag was toch wel de 6-0 tegen Italië, normaal gesproken voor elk nationaal (jeugd)elftal een lastige tegenstander. Ook België, Portugal en Zweden kregen met ruime cijfers aan de broek.

Onder 19

Het Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar begon het interlandjaar 2021 overtuigend: Mexico onder 20 kreeg op bezoek in Oldenzaal met 7-0 klop. Tijdens de eerste EK-kwalificatieronde waren Oekraïne en Schotland eveneens geen partij voor het elftal van Roos Kwakkenbos. Oostenrijk bleek echter met 1-0 te sterk, zodat Vrouwen onder 19 nu in april 2022, tijdens de eliteronde, moet zien af te rekenen met topland Spanje. De resultaten tegen Engeland (1-0) en Noorwegen (4-0), tijdens een drielandentoernooi in november, laten zien dat dat niet als een onmogelijke opgave hoeft te worden gezien.

Speelsters onder 17

Coach Thomas Oostendorp speelde met zijn elftal in 2021 slechts drie interlands, waar er zeven op het programma stonden. Nadat een toernooi in Frankrijk in augustus wegens COVID-19 al niet doorging, moest Schotland zich wegens enkele coronagevallen in de selectie afmelden voor het EK-kwalificatietoernooi in september en annuleerde Frankrijk twee oefeninterlands in december. België bleek bereid om in augustus als sparringpartner op te treden, zodat de voorbereiding op het kwalificatietoernooi nog enigzins vorm kreeg. Onder 17 plaatste zich als groepswinnaar voor de volgende ronde van de EK-kwalificatie en zal in maart 2022 afreizen naar Portugal voor ronde 2.

Coach Thomas Oostendorp kwam met Speelsters onder 17 slechts drie keer in actie in 2021.

Speelsters onder 16

Niet alleen wist Speelsters onder 16 dit jaar alle vier duels winnend af te sluiten, dat gebeurde ook nog eens zonder tegendoelpunten. Hoewel de interlands bij het Nordic Tournament in juli voor de meeste speelsters de eerste internationale ervaring betekenden, was op het veld weinig van zenuwen of onzekerheid te merken: gastland Denemarken (4-0), Faeröer (5-0) en Zweden (eveneens 5-0) kregen met ruime cijfers klop. De nieuwe lichting, die in november aantrad voor de eerste interland, deed daar niet voor onder: de leeftijdsgenoten uit buurland België moesten liefst zeven tegentreffers slikken.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen