Olympische droom Leeuwinnen voorbij na thriller tegen VS

Francis Grondhuis
30 juli 2021, 16:00

Het basisteam van de OranjeLeeuwinnen voor de kwartfinale tegen de VS. - Foto: KNVB Media

De Olympische droom van de OranjeLeeuwinnen is voorbij. Nederland verloor vrijdag in de kwartfinale na strafschoppen van de Verenigde Staten. Daarmee neemt Oranje niet alleen afscheid van de Spelen in Tokio, maar ook van bondscoach Sarina Wiegman.

Het verdriet van de OranjeLeeuwinnen na de met 4-2 verloren penaltyserie deed pijn. De tranen van Lieke Martens waren de bitterste van allemaal. De Limburgse dacht terug aan haar gemiste strafschop in de slotfase van de reguliere speeltijd. Martens kreeg bij een stand van 2-2 de uitgelezen kans om Oranje zo goed als zeker naar de halve finale te schieten, maar schoot vanaf de stip te slap in.

Betere ploeg

Oranje moest daardoor de verlenging in, kreeg daarin ook enkele mogelijkheden, maar werd uiteindelijk toch veroordeeld tot de loterij van de strafschoppenserie. Vivianne Miedema miste de eerste, Anouk Nouwen de vierde. Dominique Janssen en Stefanie van der Gragt mikten wel raak. Maar omdat het geroutineerde Amerikaanse viertal Lavelle, Morgan, Press en Rapinoe geen fouten maakte, ging het Olympische toernooi voor Oranje als een nachtkaars uit.

Dat was niet nodig geweest. Naarmate het kwartfinaleduel in Yokohama vorderde, namen de kansen voor Oranje aanzienlijk toe. Nederland had de wedstrijd in de tweede helft na de gelijkmaker van Miedema (2-2) in handen en probeerde door te drukken. De gemiste penalty van Martens in de 80e minuut was een enorme domper, maar Oranje bleef ook in de verlenging geloven in een goede afloop. Dat in het de elfmeterserie alsnog misging was ontzettend zuur. Dit Team USA was vandaag, in deze kwartfinale, namelijk te verslaan.

Reacties Reacties Sarina Wiegman: 'Dit doet pijn, we zijn nog nooit zo dichtbij geweest'.

Fysieke strijd

Vooraf had Oranje daar al alle vertrouwen in. Dat was in de beginfase van de wedstrijd meteen te zien. Van der Gragt won een paar stevige kopduels, Jackie Groenen beukte erop los en Daniëlle van de Donk dichtte alle gaten. De boodschap was duidelijk: de OranjeLeeuwinnen waren bereid de fysieke strijd aan te gaan. De ruimtes klein houden en van daaruit vaker aan de bal komen en de weg naar voren zoeken.

Na een lastige openingsfase lukte het de ploeg op die manier om in de wedstrijd te komen, al kreeg keeper Sari van Veenendaal wel de helpende hand van de paal bij een kopbal van Lindsey Horan. De zo vurig gewenste voorsprong kwam na 18 minuten. Door wie anders dan Vivianne Miedema die feitelijk haar eigen kans creëerde nadat een schot van Van de Donk werd geblokt. Oranjes superspits pikte in haar 100e interland de bal op, legde met een halve draai Kelley O'Hara in de luren en rondde op haar eigen koelbloedige manier af: 1-0.

De kwartfinale werd gespeeld in het Yokohama Stadion in Yokohama.

Opnieuw Miedema

Voor Miedema alweer de negende treffer van het toernooi. En belangrijker, het was voor Oranje de bevestiging dat de Amerikaanse vrouwen op deze Spelen inderdaad kwetsbaarder dan ooit waren. De viervoudig Olympisch kampioen had in de poulefase al een flink pak slaag gekregen van Zweden en was zoekende qua ideale opstelling. Oranje voelde vooraf al goed aan dat dit het moment was om het lang onaantastbare Team USA eindelijk over de knie te leggen.

En nu, door die vroege treffer van Miedema, was daar ook echt perspectief. Nederland ging wat makkelijker voetballen en hield de bal langer in de ploeg. Het vertrouwen groeide en groeide. Totdat de zaken binnen drie minuten weer volledig omgedraaid waren. Twee momenten van onachtzaamheid op verdedigend vlak kosten Nederland meteen twee goals. In de 28e minuut kon Samantha Mewis volledig vrij vallend inkoppen, waarna Lynn Williams drie minuten later van dichtbij raak schoot nadat Oranje een corner niet goed weg kreeg.

Kneiterhard gewerkt, maar toch weer op achterstand. Met die wetenschap stapten de Leeuwinnen halverwege de kleedkamer in. Nog 45 minuten om de Olympische droom levend te houden. Alleen door keihard te blijven knokken en te vertrouwen op het surplus aan aanvallende kwaliteiten zou het nog kunnen lukken. En een beetje opportunisme, moet Miedema hebben gedacht toen ze in de 54e minuut besloot van buiten de zestien een poging te wagen. Een ogenschijnlijk houdbaar schot, maar niet voor keeper Alyssa Naeher: 2-2.

Lineth Beerensteyn zorgde met haar invalbeurt voor veel dreiging en elan.

IJzersterke Beerensteyn

Die onverwachte ontwikkeling noopte de Amerikaanse coach Vladko Andonovski tot een drievoudige wissel. Met Rose Lavelle, Alex Morgan en Christen Press kwamen niet de minste speelsters binnen de lijnen. Even later gevolgd door Megan Rapinoe. Wiegman liet op haar beurt de onzichtbare Shanice van de Sanden aflossen door Lineth Beerensteyn. Een wissel die Oranje enorm ten goede kwam. Beerensteyn viel ijzersterk in. De aanvaller bracht nieuw elan en zorgde voor dreiging, waardoor Oranje voetballend veel beter voor de dag kwam en zelfs in de rest van de wedstrijd het initiatief te pakken had. Ook forceerde Beerensteyn tien minuten voor tijd de strafschop die helaas niet aan Martens was besteed.

In de reguliere speeltijd volgden nog kansen voor Roord en Van de Donk. In de verlenging namen Miedema (driemaal) en Beerensteyn het Amerikaanse doel nog onder vuur. Een goal van Martens werd wegens nipt buitenspel afgekeurd. Aan de andere zijde ging er ook een (VAR)streep door de goals van Morgan en Press. Waarna de strafschoppen de beslissing moesten forceren.

Tijdperk Wiegman voorbij

Het ging helaas mis voor de Leeuwinnen. Na een toernooi waarin ze fluitend door de poulefase gingen, liefst 21 keer scoorden en aanvallend enorme kwaliteiten toonden. Ook in deze kwartfinale toonde Oranje aan dat het tot de beste teams van de wereld behoort. Na een Europese titel, een WK-finale en een Olympische kwartfinale is het tijdperk Wiegman na 4,5 jaar ten einde. Ditmaal zonder eremetaal. Wiegman vertrekt naar Engeland en wordt opgevolgd door de Brit Mark Parsons.

Dag Tokio, op naar nieuwe mooie toernooien.

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de kwartfinale van de Olympische Spelen tussen Nederland en de Verenigde Staten.