Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen tanken vertrouwen met 5-0 zege op Australië

Francis Grondhuis
KNVB Media
13 april, 20:15

Technisch hoogstandje van Lieke Martens die een van de vijf goals voor haar rekening nam. - Foto: KNVB Media

Hoe neem je revanche na een slechte beurt tegen Spanje? Het Nederlands vrouwenelftal gaf dinsdag in Nijmegen meteen het antwoord. Mede-Olympiër Australië werd met liefst 5-0 aan de kant gezet. Met vijf goals van vijf verschillende Leeuwinnen.

Ja, die 1-0 nederlaag vrijdag in Marbella was best een flinke dreun in voorbereidende route naar de Olympische Spelen van Tokio. Met name de manier waarop Oranje continu door de Spaanse vrouwen op de huid werd gezeten en niet in staat was de bal in de ploeg te houden, zorgde bij de buitenwacht voor vraagtekens. Bondscoach Sarina Wiegman sprak relativerende woorden door te melden dat ze 'nog nooit een ploeg was tegengekomen die zo goed positiespel speelt'. Ook haar speelsters lieten zich geen paniek aanpraten. De huidige Oranjeselectie is te ervaren om zich door één off-day van de wijs te laten brengen.  

Maar, zoals onze vaderlandse voetballegende ooit op zijn Cruijffiaanse wijze verwoordde: elk nadeel heeft zijn voordeel. De Leeuwinnen hoefden namelijk niet maandenlang te wachten op een nieuwe kans. Die ontnuchterende avond in Marbella kreeg zodoende geen kans om lange tijd als een vervelende sluier over de Olympische voorbereiding te dwarrelen. Na vier dagen stond immers met Australië alweer de volgende oefenopponent voor de deur. Dé kans om meteen revanche te nemen, met dezelfde basiself als afgelopen vrijdag. En ook nog eens precies 100 dagen voor de start van de Spelen van Tokio.

Digitale line-up Digitale line-up Elf jonge voetballers met een beperking waren dankzij KNVB, ING en Fonds Gehandicaptensport digitaal aanwezig bij de line-up van de OranjeLeeuwinnen.

Getergd Oranje

Wie de coronapersconferentie van het demissionaire duo Rutte/De Jonge aan zich voorbij liet gaan, zag op het andere net bij Veronica een getergd Oranje. Met de scherpe slidings van recordinternational Sherida Spitse als treffende illustratie. Nederland speelde niet groots, maar was wel weer in staat het positiespel te spelen en was vooral uiterst attent en efficiënt in de afwerking.

Met als resultaat dat er na een half uur al een 3-0 voorsprong op het scorebord stond. Twee goals waarbij Oranje er als de kippen bij was om onzekerheden in de Australische defensie af te straffen. Bij de 1-0 onderschepte Lieke Martens eerst een slappe breedtepass en heroverde Vivianne Miedema razendsnel de bal nadat haar eigen schot door keeper Arnold was gestopt. De assist op Jill Roord was op maat: 1-0.

Recordinternational Sherida Spitse zette met felle slidings de toon.

Klassieke Lieke

Ook bij de derde treffer in 27e minuut was Miedema de aangever. Nadat Spitse met een agressieve sliding op de rand van het zestienmetergebied de bal veroverde, legde Miedema bekeken af op de inkomende Jackie Groenen. Tussendoor scoorde Martens haar 49e interlandgoal op klassieke wijze. Vanaf de linkerflank dribbelde ze naar binnen en beproefde vanaf 20 meter haar geluk. Keeper Arnold liet zich door de verraderlijke stuit verrassen.

Oranje trof in Australië een tegenstander die ook wat goed te maken had. De Matildas verloren vrijdag in Wiesbaden met 5-2 van Duitsland, met een selectie die vanwege reisrestricties alleen uit in Europa spelende internationals was samengesteld. In Nijmegen had Nederland voor rust niet al te veel last van Australië. In de tweede helft werd de formatie van Wiegman meer onder druk gezet en moest het laten zien dat het had geleerd van vrijdagavond.

5-0 en een knipoog van Daniëlle van de Donk.

Mooiste goal van Beerensteyn

Dat lukte niet altijd, maar zeker wel halverwege de tweede helft toen Aniek Nouwen de oplossing vooruit vond en Martens de ruimte voor Lineth Beerensteyn zag. Met een subtiel tikje werkte invaller Beerensteyn de bal prachtig over de uitkomende goalie heen. Het was met afstand de mooiste treffer van de Nijmeegse avond. Drie minuten later maakte Daniëlle van de Donk de 5-0. Daar bleef het bij, qua doelpunten. Een ietwat geflatteerde uitslag tegen de nummer 7 van de FIFA-ranking, maar het maakte het revanchegevoel van Oranje zelf er niet minder zoet om.

Al met al was het een bijzonder nuttige interlandperiode voor de Leeuwinnen. 'Spanje' leverde stof tot nadenken op, 'Australië' herstelde het vertrouwen. Het waren wedstrijden die Oranje verder helpen op weg naar een hopelijk succesvol Olympisch avontuur. Over ruim een week kan de technische staf de details van de voorbereiding verder verfijnen. Dan, woensdag 21 april, vindt op het FIFA-hoofdkantoor in Zürich de loting voor de Olympische voetbaltoernooien plaats.

Reacties Oranje Reacties Oranje Reacties van Lieke Martens en Vivianne Miedema na de 5-0 overwinning op Australië. "We moeten ons nu naar een hoger niveau tillen."

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Nederland - Australië.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen