Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Perfecte EK-kwalificatiereeks Oranjevrouwen na zege op Kosovo

Francis Grondhuis
KNVB Media
1 december, 20:15

Met drie goals in tien minuten braken de OranjeLeeuwinnen de ban tegen Kosovo. - Foto: KNVB Media

Met een 6-0 zege op Kosovo heeft het Nederlands vrouwenelftal de kwalificatie voor het EK in Engeland winnend afgesloten. Vlekkeloos liep het allemaal niet in Breda waar alle doelpunten pas na rust vielen. Katja Snoeijs (3), Jill Roord (2) en Lieke Martens waren trefzeker in de laatste interland van het bijzondere kalenderjaar 2020.

Nederland - Kosovo was een interland die eigenlijk alleen relevant was voor de statistieken. Al lang en breed verzekerd van deelname aan het EK - in de zomer van 2022 - hoefde Oranje in Breda slechts de sportieve plicht te doen en de kwalificatie te voltooien. Toch, op het vlak van de cijfertjes viel daadwerkelijk nog iets te winnen, want voor het eerst in de historie kregen de Oranjevrouwen de kans om de perfecte score neer te zetten in de kwalificatiereeks van een EK of WK. En dat lukte. Tien wedstrijden gespeeld, tien gewonnen en een doelsaldo van 48-3. Poulegenoten Rusland, Estland, Turkije, Slovenië en Kosovo stonden erbij en keken ernaar. 

Kosovo-thuis was de laatste wedstrijd en duidelijk niet de meest uitdagende. Zeker niet vergeleken met de oefeninterland die Oranje vier dagen eerder eveneens in Breda speelde tegen wereldkampioen Verenigde Staten. Van het veld in het Rat Verlegh Stadion had er ditmaal best een metertje of 50 afgeknipt mogen worden. Kosovo had geen moment de intentie om de kwaliteiten van de Nederlandse achterhoede te testen en kroop massaal terug op eigen helft. Met als clichématige opdracht: linies dicht bij elkaar en de boel compact houden. Nee, van de Balkanbewoners viel weinig spektakel te verwachten. Daar moest Oranje, weliswaar voor lege tribunes maar wel met honderdduizenden voetballiefhebbers voor de buis, geheel zelf voor zorgen.

Lieke Martens was bij vlagen niet af te stoppen.

3-3-4 opstelling

Assistent-bondscoach Arjan Veurink had daarvoor een ietwat experimentele 3-3-4 opstelling uit de hoed getoverd, met basisplaatsen voor goalie Lize Kop, Inessa Kaagman, Kika van Es, Katja Snoeijs en de weer fitte Stefanie van der Gragt. Net als afgelopen vrijdag in de met 0-2 verloren oefeninterland tegen de Verenigde Staten nam Veurink de honneurs waar voor bondscoach Wiegman die wegens persoonlijke familieomstandigheden verstek moest laten gaan. 

Een belangrijke rol in deze tactische opstelling was voor de flanken weggelegd. Het veld breed houden en de bal snel rond laten gaan, dan zou er vanzelf ruimte moeten ontstaan. Van dat idee kwam in de praktijk echter weinig terecht. De passing was veel te slordig en het ontbrak Oranje ook aan creativiteit om de ultradefensieve Kosovaarse amateurs op de kniëen te krijgen. De 0-0 ruststand werd door de blauwe Balkanformatie zelfs als een overwinning gevierd. Begrijpelijk, want meer dan schoten van Roord, Spitse en Kaagman (alle over) en een kopbal van Van der Gragt kon Oranje niet presenteren tegen de nummer 125 van de FIFA-ranking. Hoewel, de Oostenrijkse arbiter Poxhofer verzuimde halverwege de eerste helft de bal wegens hands op de stip te leggen en ontnam Oranje daarmee een zuivere penalty.

Katja Snoeijs: opnieuw drie goals tegen Kosovo.

Tien trefzekere minuten         

In de tweede helft stelde Oranje razendsnel orde op zaken. Of beter gezegd: Kosovo hielp een handje mee in de persoon van Edona Kryeziu die in de 49e minuut onbeholpen over de bal maaide en Snoeijs in staat stelde van dichtbij raak te schieten: 1-0 Twee minuten later verdubbelde Roord de score door een vrije trap in de korte hoek te mikken. Roord maakte daarbij handig gebruik van het feit dat twee Kosovaarse speelsters om onbegrijpelijke redenen uit het opgestelde muurtje wegrenden. En weer zeven minuten nadien deed Martens geheel eigenhandig een duit in het zakje met een mooi geplaatst schot: 3-0. 

Tien trefzekere minuten waarin Oranje het verzet van Kosovo brak en de buit definitief binnenhaalde. Snoeijs prikte er een kwartier voor tijd nog eentje bij. Het was Oranjes mooiste aanval, waarbij invaller Victoria Pelova op de rechterflank werd weggestuurd en een panklare voorzet afleverde. In de slotfase zorgde Roord voor de 5-0 en tekende Snoeijs voor de zesde en laatste treffer. Daarmee evenaarde de 24-jarige spits haar prestatie van een maand geleden toen Oranje in de uitwedstrijd in Pristina eveneens met 6-0 zegevierde en Snoeijs driemaal scoorde.

Op naar 2021

Opdracht voldaan, missie voltooid. Niets meer of minder dan dat. Dit was het laatste optreden van de OranjeLeeuwinnen in het kalenderjaar 2020. Een jaar dat gedomineerd werd door de coronapandemie en diverse interlands en eindtoernooien (Olympische Spelen voor de Leeuwinnen) lamlegde. Waarin de stadions leeg bleven en de Oranjefans hun helden niet van dichtbij in actie konden zien. Hopelijk zal dit in het nieuwe jaar snel anders zijn. Hoe het programma er voor de Leeuwinnen precies uit zal zien is nog niet bekend, maar het doel is duidelijk: de Olympische Spelen van 23 juli tot en met 8 augustus 2021in Tokio.

Reacties Oranje Reacties Oranje Lees de reacties van Katja Snoeijs en Sherida Spitse op het duel met Kosovo (6-0).

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-kwalificatieduel Nederland - Kosovo.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen