Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen machteloos in oefenduel met USA: 0-2

Francis Grondhuis
KNVB Media
27 november 2020, 20:15

Lineth Beerensteyn strijdt met Kelley O'Hara om de bal. - Foto: KNVB Media

In de reprise van de WK-finale van 2019 heeft het Nederlands vrouwenelftal opnieuw zijn meerdere moeten erkennen in de Verenigde Staten. Net als in de eindstrijd in Lyon kwamen de OranjeLeeuwinnen simpelweg tekort en opnieuw was de eindstand 0-2. Rose Lavelle en Kristie Mewis maakten in Breda de goals.

Het oefentreffen met de nummer één van de FIFA-ranking was voor Oranje min of meer het startsein van de voorbereiding op de Olympische Spelen in de zomer van 2021. Het traject van de EK-kwalificatie, dat dinsdag met een thuiswedstrijd tegen Kosovo wordt afgesloten, bood de afgelopen maanden nauwelijks enige uitdaging. Alleen het taaie Rusland kwam enigzins in de buurt, maar de overige landen in de poule bleken dusdanig zwak dat Oranje nooit werkelijk op niveau werd getest.

Voor de Leeuwinnen was er dan ook geen betere tegenstander denkbaar dan de Verenigde Staten. Uitgerekend het land dat hen ruim anderhalf jaar geleden in de WK-finale (2-0) de voet dwars had gezet. Het oefenduel in Breda werd aangekondigd als 'rematch' van die eindstrijd in Lyon, maar daarvoor waren de omstandigheden niet helemaal vergelijkbaar. Natuurlijk vanwege het ontbreken van publiek en de status van oefeninterland, maar ook de basisopstellingen van beide ploegen verschilden ten opzichte van de WK-finale.

Lieke Martens dribbelt weg van doelpuntenmaker Rose Lavelle.

Wiegman afwezig

Te beginnen met bondscoach Sarina Wiegman die vanwege persoonlijke familieomstandigheden niet in Breda aanwezig was. Haar assistent Arjan Veurink nam de honneurs waar. Binnen de lijnen ontbraken Vivianne Miedema, Anouk Dekker, Stefanie van der Gragt (allen geblesseerd) en Desiree van Lunteren (gestopt). Hun posities werden overgenomen door Jill Roord, Aniek Nouwen, Merel van Dongen en Lynn Wilms. Team USA stond in het Rat Verlegh Stadion zonder WK-vedetten Alex Morgan (bank) en Megan Rapinoe (niet geselecteerd) aan de aftrap, maar was voor de rest op volle oorlogsterkte.

Ons voetbal is van iedereen #OneLove.

Een echte sportieve test dus voor de OranjeLeeuwinnen die de wedstrijd volgens Veurink benaderden als een meetmoment. Waar staat de ploeg nu? Dat was de centrale vraag in aanloop naar het toptreffen met de viervoudig wereld- en Olympisch kampioen. Na een aantal sociaal-maatschappelijke statements vooraf - Nederland met de anti-racismecampagne #OneLove, Team USA met Black Lives Matter - en de minuut stilte voor de woensdag overleden Diego Maradona - volgde het antwoord in de eerste helft al snel.

Snelheid en power

Oranje kon geen vuist maken tegen de Amerikaanse vrouwen die in maart hun laatste interland speelden. Twee afgedwongen corners waren de enige aanvallende wapenfeiten in de eerste 45 minuten. Het lukte de OranjeLeeuwinnen slechts bij vlagen om onder de hoge druk uit te voetballen, maar ze konden geen reële kans creëren. Ze hadden hun handen vol aan de verdedigende taken, met name op de vleugels waar de Verenigde Staten meer snelheid en power etaleerde.

Dankzij een paar goede reddingen van Sari van Veenendaal en het troebele vizier van de Amerikaanse aanvallers was de stand halverwege 'slechts' 0-1. Nederland kwam goed weg bij schoten van Lynn Williams (3), Christen Press (3), Tobin Heath en Sam Mewis, maar boog in de 41e minuut voor Rose Lavelle, misschien wel 's werelds beste voetbalster. De 25-jarige middenvelder, die ook in de WK-finale trefzeker was, strafte op sublieme wijze balverlies van Lieke Martens af. Lavelle omspeelde eerst Dominique Janssen en krulde de bal vervolgens loepzuiver met links in de kruising.

Daniëlle van de Donk in duel met Abby Dahlkemper (7) en Margaret Purce (14).

Meer balbezit

De winst van de tweede helft zat hem in het feit dat Oranje de gelederen veel beter gesloten hield. Tot aan de 70e minuut werd er niets meer weggegeven en bij de tweede Amerikaanse treffer had Oranje een beetje pech. Aniek Nouwen verlengde onbedoeld een verre uittrap van keeper Alyssa Naeher, waarna Williams met een kort tikje invaller Kristie Mewis vrijspeelde: 0-2. De OranjeLeeuwinnen kropen in het restant van de het duel iets meer uit hun schulp. Met beter positiespel, meer balbezit en meer tijd op de aanvalshelft. Dat resulteerde in de slotfase tot de eerste doelpoging van een Oranje-speelster in deze wedstrijd; het schot van gelegenheidsspits Jill Roord in de 87e minuut ging echter naast.  

Zo eindigde de oefeninterland in Breda met exact dezelfde cijfers op het scorebord als op 7 juli 2019 in het Parc Olympique Lyonnais. En kan Oranjes technische staf concluderen dat het gat tussen de nummer vier en één van de FIFA-ranking nog steeds evident is. Met het oog op de Olympische Spelen van Tokio een wijze les. Er is nog werk aan de winkel.

Te beginnen aanstaande dinsdag als Nederland de EK-kwalificatie afsluit tegen Kosovo, de nummer 125 van de wereld. Dan zullen de rollen ongetwijfeld weer zijn omgedraaid.

Reacties Oranje Reacties Oranje Jackie Groenen: "Ook goede dingen laten zien, maar het spel moet sneller." Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Nederland - Verenigde Staten.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen