Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal feiten over OranjeLeeuwinnen tegen Team USA

KNVB Media
KNVB Media
27 november 2020, 10:00

Lineth Beerensteyn gooit ziel en zaligheid in de strijd tijdens de WK-finale tegen Team USA. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands vrouwenelftal speelt vrijdag 27 november een oefeninterland tegen Team USA in Breda. Wat. Een. Affiche. Een reprise van de WK-finale in 2019. En zo jammer dat er geen publiek bij mag zijn om de beste voetbalsters van de wereld te bewonderen. Veronica zendt de wedstrijd gelukkig wel uit om 18.35. Hieronder een elftal feiten om alvast in de stemming te komen.

1. De OranjeLeeuwinnen - momenteel vierde op de FIFA-ranglijst - zijn sinds de verloren WK-finale met negen gewonnen interlands en drie gelijke spelen al twaalf wedstrijden op rij ongeslagen. Hiermee komt het oude record, in de periode oktober 2009 tot en met december 2010 onder de bondscoaches Roger Reijners en Vera Pauw (10 x winst, 4 x gelijk), in zicht. 

2. Team USA is het meest succesvolle vrouwenvoetbalelftal in de historie. De Amerikaanse vrouwen waren aanwezig op alle WK-edities en stonden altijd op de podium. Vier keer op de bovenste trede. Een keer ging de finale verloren. Drie keer pakte het team brons. Ook bij de Olympische Spelen was er al vier keer goud voor de VS. 

— Na de teleurstelling van de verloren volgde in de kleedkamer de trots op een prachtig toernooi. Met de koning en kroonprinses. 

3. De laatste wereldtitel van Team USA in 2019 kunnen wij ons maar al te goed herinneren. In het Parc Olympique Lyonnais waren de Amerikaanse vrouwen met 2-0 te sterk voor Nederland dat voor het eerst was doorgedrongen tot de WK-finale en zich een waardig Europees kampioen toonde.

4. Sari van Veenendaal was in die wedstrijd de uitblinker aan Nederlandse zijde. Ze werd later ook gekroond tot beste keeper van het toernooi. Uiteindelijk moest ze zwichten voor een penalty van de beste speler van het toernooi Megan Rapinoe. Zij is met Alex Morgan de ster van Team USA en staat ook buiten het veld bekend om haar uitgesproken standpunten. Onlangs bracht ze haar eerste boek uit: 'One Life'. Rapinoe is er in Breda helaas niet bij. De andere superster van het vrouwenvoetbal Alex Morgan zal wel spelen. Ook zij heeft de pen ter hand genomen en schreef een vierdelige boekenserie voor de jeugd over vier voetballende vriendinnen. 'Om jonge meisjes te inspireren en om mijn liefde voor voetbal te vieren.'

— De twee beste spelers van het WK 2019: Megan Rapinoe (links) en Alex Morgan.

5. Nederland moet het juist doen zonder een van haar vedetten. Topscorer aller tijden Vivianne Miedema moest afzeggen met een heupblessure. Bondscoach Sarina Wiegman heeft Ajax-speelster Victoria Pelova opgeroepen als vervanger. Een kans voor aanstormende talenten om zich op het allerhoogste niveau te laten zien.

Selectie OranjeLeeuwinnen Selectie OranjeLeeuwinnen Ga naar de selectie van de OranjeLeeuwinnen voor de duels met Team USA en Kosovo.

6. Sarina Wiegman kwam als international vier keer in actie tegen de Verenigde Staten. Drie duels gingen verloren, maar op 18 april 1996 won Nederland in San Diego met 1-3. Daniëlle Korbmacher speelde de wedstrijd van haar leven. Ze viel in en scoorde een hattrick. 

7. Ook in de allereerste wedstrijd tussen beide landen was Nederland met 4-3 de sterkste. De wedstrijd werd gespeeld bij amateurclub Brederodes in Vianen. Een iets andere ambiance dan nu…. Bert van Lingen was bondscoach, Vera Pauw kwam als invaller in het veld. Beide teams speelden nooit gelijk tegen elkaar. Na de eerste twee overwinningen, verloor Nederland de volgende zeven interlands op rij. Het doelsaldo luidt: 9-28.

8. Shanice van de Sanden is de laatste international die gescoord heeft in een wedstrijd tegen Team USA. Op 18 september 2016 maakte ze de openingstreffer in Atlanta. Het was niet genoeg voor een resultaat. Team USA won uiteindelijk met 3-1.

Shanice van de Sanden maakte op 18 september 2016 de openingstreffer tegen Team USA in Atlanta.

9. Helaas krijgt de wedstrijd tussen de nummer 1 en de nummer 4 van de FIFA-ranglijst niet de ambiance die het verdient: een kolkend Rat Verlegh-stadion. De OranjeLeeuwinnen speelden twee keer eerder in Breda. Een oefeninterland tegen Japan ter voorbereiding op het EK 2017 ging met 1-0 verloren. Het play-off-duel met Denemarken voor het WK 2019 werd met 2-0 gewonnen 

10. Toch zullen de speelsters van Oranje met een goed gevoel het veld opstappen. De Jonge Leeuwinnenfans hebben namelijk massaal tekeningen ingestuurd, die zullen worden opgehangen in de spelerstunnel. Zo zijn ze er toch een beetje bij. 

—Jonge Leeuwinnenfans stuurden massaal tekeningen in voor de spelerstunnel. En er zitten pareltjes bij. 

11. Het duel met Team USA markeert ook de start van de voorbereiding op de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Sarina Wiegman: 'Nu de EK-kwalificatie binnen is, kan onze focus volledig op de Olympische Spelen in 2021. En we kunnen ons met zo’n toptegenstander geen betere start van die voorbereiding wensen; het is echt een meetmoment om te kijken waar we staan. Natuurlijk is het ook nog eens extra speciaal omdat het de herhaling is van de WK-finale van vorig jaar.'

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen