Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

OranjeLeeuwinnen ook te sterk voor Kosovo: 0-6

Francis Grondhuis
KNVB Media
27 oktober 2020, 20:45

Drie treffers voor Katja Snoeijs in Pristina. - Foto: KNVB Media

Met een 6-0 zege in en tegen Kosovo heeft het Nederlands vrouwenelftal de ongeslagen status in de EK-kwalificatie voortgezet. Vier goals vielen voor rust in het eenzijdige treffen. Katja Snoeijs scoorde driemaal, terwijl Daniëlle van de Donk, Lieke Martens en Vivianne Miedema voor de overige treffers zorgden.

Met het EK-ticket in de tas - afgelopen vrijdag plaatste Nederland zich middels een 7-0 zege op Estland definitief voor het EK 2022 in Engeland - vloog Oranje richting de Balkan voor de voorlaatste wedstrijd van de kwalificatiereeks. Een interland zonder druk of spanning, eerder een veredelde oefenpartij. Maar daar wilde bondscoach Sarina Wiegman niets van weten. Als regerend Europees kampioen én WK-finalist torst Oranje een bepaalde status met zich mee. Die van topland. En dat betekent dat Wiegman van haar ploeg eist dat alle groepswedstrijden in deze kwalificatie winnend worden afgesloten. Wie zoveel beter is dan de rest, moet dat altijd laten zien, aldus de filosofie van Wiegman.

Er kwam dan ook geen fantasieopstelling uit de koker van de bondscoach die een dag eerder haar 51e verjaardag vierde. De sterkst mogelijke ploeg stond in lijn toen de klanken van het Wilhelmus door het lege Stadiumi Fadil Vokrri van Pristina schalden. Echter, daar stond Vivianne Miedema niet tussen. De topscorer werd onvoldoende fit bevonden voor een complete wedstrijd. Daardoor verkaste rechtsback Lineth Beerensteyn naar de punt van de aanval en kreeg Lynn Wilms rechts achterin een basisplaats. 

Het basisteam van Oranje voor het duel met Kosovo.

Vroege openingsgoal

Net als vier dagen eerder tegen Estland was het Daniëlle van de Donk die al vroeg in de wedstrijd met een bekeken schot de ban brak. Een zeer welkome treffer, gelet op de ultradefensieve stellingen die de Kosovaarse vrouwen meteen vanaf de aftrap betrokken. Het jonge (voetbal)land - in 2017 speelden de vrouwen hun eerste interland ooit - is uiteraard nog volop in ontwikkeling, maar wenste zich niet als een naïef schaapje naar de slachtbank te laten leiden.

Met vijf verdedigers, vier verdedigende middenvelders ervoor en een eenzame aanvaller (althans, op papier) probeerde Kosovo de ruimtes zo klein mogelijk te houden. Ook theater en tijdrekken behoorde tot het repertoire. Het haalde weinig uit. Oranje speelde niet eens in de hoogste versnelling, maar kon wel het geduld opbrengen om verzorgd positiespel te spelen en kansen te creëren.

Daniëlle van de Donk zorgde na 11 minuten voor de openingstreffer.

Tevredenheid

Dat leverde na ruim een half uur de tweede treffer van de avond op. Een knap uitgespeelde aanval die door Katja Snoeijs tot treffer werd gepromoveerd. Nadat Lieke Martens met een simpel intikkertje voor de 3-0 zorgde, stemde de vierde treffer op slag van rust ook tot tevredenheid. Op de rechterflank werd Wilms goed vrijspeeld, die op haar beurt met een strakke voorzet op maat Snoeijs bereikte: 0-4. 

Met die stand halverwege leek Oranje hard op weg om opnieuw een monsterscore neer te zetten. Toch zakte het tempo in de tweede helft en leek de scherpte verdwenen. Een vrije trap van Sherida Spitse beukte nog op de paal, maar in het restant van de wedstrijd viel er weinig meer te genieten in de Kosovaarse hoofdstad.

Katja Snoeijs op weg naar de eerste van haar drie goals.

Miedema valt in...en scoort

Na een uur spelen besloot Wiegman nieuw elan in te brengen. Geen jonge talenten, maar een flinke portie routine. Vivianne Miedema, Shanice van de Sanden en Merel van Dongen namen de plaats in van respectievelijk Beerensteyn, Wilms en Janssen. Een kwartier later kwamen ook Renate Jansen en Inessa Kaagman nog binnen de lijnen. Veel maakte het allemaal niet meer uit. Kosovo bleef verdedigen, Oranje speelde de wedstrijd plichtmatig uit. Er werd wel gezocht naar de goals, maar de ploeg was veel te slordig en kon geen tempo meer ontwikkelen. Het was natuurlijk ook niet meer echt nodig, hoewel Miedema en Snoeijs diep in blessuretijd de score alsnog naar 0-6 tilden. Voor Miedema was het haar 70e treffer in 91 interlands.

Begin december staan OranjeLeeuwinnen en de Kosovaarse vrouwen opnieuw tegenover elkaar. Dat duel in Zwolle vormt tevens de afsluiting van de kwalificatiecampagne voor WEURO 2022. Met tien zeges uit tien duels zou Oranje daar een perfecte reeks kunnen neerzetten.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-kwalificatieduel Kosovo - Nederland. EK 2022 EK 2022 Hier vind je de veelgestelde vragen over de plaatsing van de OranjeLeeuwinnen voor het EK 2022.

Geplaatst! Geplaatst! OranjeLeeuwinnen verdedigen Europese titel op WEURO2022

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen