Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Geplaatst! OranjeLeeuwinnen verdedigen Europese titel op WEURO2022

Francis Grondhuis
KNVB Media
23 oktober 2020, 21:15
4:24

Klus geklaard! De Leeuwinnen plaatsen zich na een 7-0 zege op Estland voor het EK in Engeland. - Foto: KNVB Media

Vijf jaar lang mogen de OranjeLeeuwinnen zich regerend Europees kampioen noemen. En wie weet duurt die aangename status nog een paar jaar langer, want Oranje is op WEURO2022 van de partij om de Europese titel te verdedigen. Dankzij een probleemloze 7-0 zege op Estland, vrijdagavond in Groningen, verzekerde de ploeg zich van de eindronde in Engeland.

Geen fans in het stadion vanwege de coronamaatregelen, maar wel veel aanmoedigingen via 'shout outs' op de spandoeken. 

Met de achtste overwinning en een doelsaldo van 36-3 zetten de Oranjevrouwen tot dusver een vlekkeloze kwalificatiereeks neer. Daardoor zijn de resterende twee duels, beide tegen Kosovo, niet meer van belang met het oog op de winst in groep A.

Alleen tegen Rusland had Oranje het soms lastig, maar in de overige interlands walste de ploeg veelal over de tegenstander heen. De krachtsverhoudingen op het Europese continent liggen vaak nog ver uiteen tussen toplanden en landen in ontwikkeling.

Snelle goals

Geen levend wezen op aarde twijfelde er daarom aan of Oranje vrijdagavond in Groningen het karwei zou klaren. Ook bondscoach Sarina Wiegman sprak zich vooraf kristalhelder uit. "Wij gaan ons vanavond kwalificeren", sprak ze ruim een uur voor de aftrap. Realistische zelfverzekerdheid, gelet op de povere kwaliteiten van voetbaldreumes Estland dat bij de start van de kwalificatiecampagne al op een 0-7 nederlaag werd getrakteerd en ook in Groningen een heel zwakke ploeg bleek te zijn.

Tegen de 'kleintjes' zo snel mogelijk een goal maken, luidt dan de aloude voetbalwet. En die kent Daniëlle van de Donk ook. Na een kwartier had de Brabantse alleskunner de bal al twee keer tegen de touwen gewerkt. Een ferme kopbal en een simpel intikkertje zorgde voor de gewenste snelle marge. Een perfecte start dus en de opmaat naar veel meer goals, mits Oranje het tempo hoog zou houden en het surplus aan snelheid, kracht en techniek zou benutten.

Daniëlle van de Donk zette Oranje al vroeg op het scorende spoor.

Kop foutloos, Snoeijs trefzeker

Dat lukte, ook zonder het geblesseerde viertal Roord, Van Veenendaal, Dekker en Geurts. Ook Shanice van de Sanden ontbrak - vanwege familie-omstandigheden - in de groene kathedraal van FC Groningen. Daardoor mochten keeper Lize Kop en aanvaller Katja Snoeijs hun opwachting in het basisteam maken. Kop deed dat foutloos, al moet daarbij gezegd worden dat Estland tot geen enkele doelpoging kwam. En ook Snoeijs vulde haar rol als tweede spits naast Vivianne Miedema prima in. 

Eerste interlandgoal voor Katja Snoeijs.

Jackie Groenen en Sherida Spitse (strafschop) waren voor rust wel trefzeker, waardoor Oranje halverwege met een 4-0 voorsprong de kleedkamer opzocht. In de tweede helft zakte Oranje iets terug in niveau, al bleef het naarstig zoeken naar meer goals.

Groenen pakte in de 65e minuut haar tweede goaltje mee, waarna centrale verdediger Aniek Nouwen tien minuten later een brede lach op haar gezicht toverde nadat ze haar eerste interlandtreffer binnen kopte. Dat feestje kon ook Snoeijs vieren. Nadat de speelster van Bordeaux voor rust al dichtbij haar eerste Oranjegoal was (paal), schoot ze nu wel raak voor de zevende treffer van de avond.

Olympische Spelen en EK

Een bijna voorspelbare uitslag, want ook de twee eerdere ontmoetingen met de Baltische vrouwen leverden een 7-0 zege op. Al met al een mooie afsluiting van een week die begon met het nieuws dat Nederland, samen met buurlanden Duitsland en België, de organisatie van het WK 2027 in huis wil halen. Maar eerst kunnen de Leeuwinnen zich focussen op de twee toernooien waarvan het al zeker is dat ze erbij zijn: de Olympische Spelen van Tokio in 2021 en een jaar later WEURO 2022. Na 2009, 2013 en 2017 plaatst Oranje zich deze avond voor de vierde keer op rij voor het EK. Opnieuw strijden om de titel, tegen de Europese elite. Dat was een goed feestje waard!

Reacties Oranje Reacties Oranje Sarina Wiegman: "Jullie gaan naar het EK en ik ook."

EK 2022 EK 2022 Het EK vindt in Engeland plaats van 6 juli tot 31 juli 2022. Lees hier alles over speelsteden, toeschouwers, tickets etc.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Estland.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen