Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranjevrouwen zetten reuzenstap met overwinning op Rusland

Ruud Scheper
KNVB Media
8 oktober 2019, 21:45
2:51

Vivianne Miedema wordt geknuffeld door haar teamgenoten nadat ze Oranje op een 2-0 voorsprong heeft gezet. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen hebben dinsdagavond een reuzenstap gezet richting het EK 2021 in Engeland. De equipe van bondscoach Sarina Wiegman versloeg in sfeervol Philips Stadion naaste belager Rusland met 2-0 en is daardoor als enige in de poule nog zonder puntenverlies.

Na een spetterende show voorafgaand aan het duel, de huldiging van Daniëlle van de Donk, die de mijlpaal van honderd interlands bereikte, en de volksliederen van beide landen, was het de jubilaris zelf die de wedstrijd in beweging zette.

Vertrouwen betaalt zich uit

Wiegman had ervoor gekozen geen wijzigingen door te voeren ten opzichte van het uitduel bij Slovenië van vier dagen eerder en dat vertrouwen betaalde zich al snel uit. Niet alleen pakte een fanatiek spelend Nederland vanaf minuut één het initiatief, maar ook de openingstreffer liet niet lang op zich wachten.

Daniëlle van de Donk speelde haar honderdste interland.

Net nadat het hele stadion in de tiende minuut een minuut lang Van de Donk massaal had toegezongen, sloeg Oranje toe. En natuurlijk, hoe kon het ook anders op deze avond, was het de jubilaris zelf die het vonnis voltrok. Een afgeslagen bal belandde pardoes voor haar voeten en zonder aarzelen haalde ze de trekker over; 1-0.

Spitse mist strafschop

Na een kwartier hield heel het Philips Stadion de adem even in toen Marina Fedorova het doel van Sari van Veenendaal onder vuur nam, maar gelukkig voor de keepster spatte het projectiel naast haar uiteen op de paal. Niet veel later was het aan Sherida Spitse om de marge te vergroten, nadat Lineth Beerensteyn uitermate knullig onderuit was gelopen binnen de zestien. De normaal zo trefzekere recordinternational vond echter keepster Tatjana Sjtsjerbak op haar pad.

Sarina Wiegman zag hoe haar OranjeLeeuwinnen met 2-0 te sterk waren voor Rusland.

Bijna was het op slag van rust alsnog 2-0. Een vrije trap van Spitse werd door Anouk Dekker met het hoofd verlengd en miste op een haar na het doel. Na de pauze veranderde aan dat beeld niets. De OranjeLeeuwinnen hadden de bal en zochten naar een opening, terwijl de Russinnen op hun beurt bleven loeren op een counter.

Miedema verdubbelt de score

Die counter kwam er niet, de opening die Oranje zocht wel. Daarvoor was een uitstekende actie nodig van Liza van der Most, die al voor de pauze de geblesseerde Desiree van Lunteren had vervangen. De rechtsback passeerde stijlvol haar tegenstandster en legde de bal precies op het hoofd van Vivianne Miedema. Haar tegendraadse kopbal was Sjtsjerbak te machtig; 2-0.

Renate Jansen was goed op dreef dinsdagavond.

In de slotfase was Van de Donk nog dicht bij de 3-0, maar na uitstekend voorbereidend werk van Jansen kreeg de middenveldster de bal niet langs de graaiende armen van Sjtsjerbak, waardoor het bij 2-0 bleef.

Zonder puntenverlies

Door de overwinning op Rusland zijn de Oranjevrouwen na vier duels nog altijd zonder puntenverlies. De ploeg van Wiegman vervolgt in november de EK-kwalificatiereeks met een uitduel in Turkije op vrijdag 8 november. Vier dagen later, op dinsdag 12 november, staan de OranjeLeeuwinnen tegenover Slovenië. Dat duel wordt gespeeld in het GelreDome in Arnhem en begint om 20:00 uur.

'Dit was de mooiste' 'Dit was de mooiste' Lees hier de reactie van jubilaris Daniëlle van de Donk.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland - Rusland.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen