Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrije trappen Spitse bezorgen Oranjevrouwen zege in Slovenië

Ruud Scheper
KNVB Media
4 oktober 2019, 20:45
3:56

Sherida Spitse (midden) kroonde zich met twee rake vrije trappen tot matchwinner. - Foto: KNVB Media

Na de overtuigende overwinningen op Estland en Turkije hadden de OranjeLeeuwinnen vrijdagavond in en tegen Slovenië duidelijk meer moeite met de nummer 53 van de FIFA-wereldranglijst. Twee vrije trappen van specialiste Sherida Spitse bezorgden Oranje in het laatste kwartier uiteindelijk toch de volle buit; 2-4.

Voorafgaand aan de derde EK-kwalificatiewedstrijd moest bondscoach Sarina Wiegman wat improviseren met haar beginopstelling. Zonder de afwezige Jackie Groenen, Stefanie van der Gragt, Kika van Es, Lieke Martens en Shanice van de Sanden was er weer eens een plekje in de basis voor Renate Jansen. Jill Roord, in de voorgaande duels vaak de vervanger van Martens op de linkervleugel, zakte een linie terug en ook Merel van Dongen mocht starten van Wiegman.

Brutaal begin Slovenië

Vanaf minuut één zou het eenrichtingsverkeer richting het doel van Slovenië worden, zo was de algemene verwachting. Maar in de eerste minuten van het treffen beet het thuisland brutaal van zich af. Het leidde na tien minuten zelfs tot een verrassende achterstand voor Oranje. Sari van Veenendaal, sinds vorige week officieel de beste doelvrouw van de wereld, had nog een antwoord op de poging van Lara Prašnika, maar de rebound viel voor de voeten van Mateja Zver, die de bal hard in het dak van het doel knalde; 1-0.

De basiself voorafgaand aan het treffen met Slovenië.

De vroege achterstand leek Nederland nog verder te verlammen, maar na een minuut of twintig begon de defensie van Slovenië toch wat haarscheurtjes te vertonen. Nadat Jansen eerst nog een grote kans op de gelijkmaker had laten liggen was het vervolgens net binnen het half uur wel raak en natuurlijk was het Vivianne Miedema die de treffer maakte. De goaltjesdief prikte randje buitenspel een voorzet van Lineth Beerensteyn bij de tweede paal binnen.

Vlotlopende aanval

Gesterkt door die gelijkmaker volgde binnen mum van tijd opnieuw een grote kans, maar na een vlotlopende aanval die door Daniëlle van de Donk werd teruggetrokken naar Jansen, bleef een treffer ditmaal achterwege. Dat het wel degelijk oppassen bleef voor de Sloveense tegenstoot bleek toen Dominika Čonč kort voor de pauze gevaarlijk voor Van Veenendaal opdook, maar een teen tekort kwam om de bal aan te nemen en ook daadwerkelijk aan schieten toe te komen.

Lineth Beerensteyn zette vlak na de pauze Oranje op een 1-2 voorsprong.

Na de pauze kwam Oranje een stuk slagvaardiger uit de kleedkamer. Nauwelijks rolde de bal weer of een prachtige voorzet van Van Dongen werd bij de tweede paal binnengeknikt door Beerensteyn; 1-2.

Bijna beslist

Direct een derde maken, zo luidde de opdracht voor de bezoekers, om zo alle Sloveense dadendrang definitief de kop in te drukken. Kansen daarvoor waren er ook zeker, maar achtereenvolgens Miedema, Dekker en weer Miedema wisten in zeer kansrijke positie prima voorbereidend werk van Jansen, Beerensteyn en Sherida Spitse niet te verzilveren.

Jill Roord baalt nadat Kaja Korošec Slovenië op gelijke hoogte heeft geschoten.

Beetje bij beetje dommelde Oranje zichzelf daarna weer in slaap, waarna het ruw wakker schrok toen Kaja Korošec de Nederlandse defensie haar hielen liet zien en van randje zestien Van Veenendaal voor de tweede keer deze avond kansloos liet; 2-2.

Spitse toont haar klasse

De wake-upcall bleek precies op tijd te komen, want kort daarna besliste Oranje het duel alsnog. Of Spitse, beter gezegd. Twee keer liet de captain nog maar eens zien over een geweldig rechterbeen te beschikken. Twee keer legde ze aan uit een vrije trap, even zo vaak was het raak. En vooral de tweede treffer was een lust voor het oog. Ziedend hard vloog de bal precies in de kruising; 2-4. Het bleek de eindstand.

Dinsdag vervolgt Oranje de EK-kwalificatie met een thuiswedstrijd tegen Rusland. Op die avond zal er om 20.00 uur worden afgetrapt in het Philips Stadion te Eindhoven.

Spitse blij: 'Maar we kunnen veel beter' Spitse blij: 'Maar we kunnen veel beter' Lees hier de reactie van captain Sherida Spitse.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Slovenië - Nederland.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen