Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranjevrouwen beginnen uitstekend aan EK-kwalificatie

Ruud Scheper
KNVB Media
30 augustus 2019, 20:00

Sherida Spitse was twee keer trefzeker. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen zijn uitstekend aan de EK-kwalificatie begonnen. In en tegen Estland werd met 0-7 gewonnen. Een hoofdrol was er voor Sherida Spitse en Vivianne Miedema, die beiden twee keer het net vonden.

Het was een wereld van verschil; het kolkende Parc Olympique Lyonnais tijdens de WK-finale krap twee maanden geleden of het halfgevulde Lilleküla-stadion op een vrijdagavond in augustus. De boodschap van captain Sari van Veenendaal vlak voor de aftrap was evenwel kraakhelder. Leuk zo’n finale, maar om er te komen moet je je eerst wel zien te plaatsen voor zo'n eindtoernooi. “Het start hier vandaag”, zo hield ze haar teamgenotes voor.

Martens ontbreekt

Die goede start moest gerealiseerd worden zonder Lieke Martens. De vleugelspeelster was nog niet voldoende hersteld van de teenkwetsuur die haar in Frankrijk ook al parten speelde. Zodoende begon Jill Roord in haar plaats op de linkerflank, waar Lineth Beerensteyn andermaal vanaf rechts mocht starten. Achterin kreeg Stefanie van der Gragt nog wat rust van Wiegman. Haar plaats in de defensie werd overgenomen door Merel van Dongen, waardoor Dominique Bloodworth weer naar het centrum verkaste.

De basiself voorafgaand aan het duel.

Veel kregen de speelsters in de achterste linie overigens niet te doen. Slechts sporadisch kwam de nummer 99 van de FIFA-wereldranglijst op de helft van de Oranjevrouwen, sinds kort de nummer drie op diezelfde lijst. Verwonderlijk was het dan ook niet dat Nederland het duel vanaf minuut één stevig in handen nam en al na drie minuten had het bijna een doelpunt te pakken. Met wat geluk én hulp van de lat wist de Estse keepster Getriin Strigin de knal van Roord echter te keren.

Verzet gebroken

Na een kwartier was Vivianne Miedema twee keer vlak achter elkaar dicht bij een doelpunt. Belandde haar eerste inzet vanuit een moeilijke hoek nog in het zijnet, bij de volgende kans was ze nog dichterbij, maar weer stond het aluminium Nederlands succes in de weg. Bij poging nummer drie was het wel raak. Op de rand van de zestien kapte Miedema zichzelf vrij om vervolgens met haar mindere linkerbeen de bal prachtig in de rechter bovenhoek te plaatsen.

Vivianne Miedema breekt de ban; 0-1.

Direct was het verzet van de thuisploeg gebroken. Een knal van afstand van Dekker spatte niet veel later nog boven Strigin op de lat, maar de rebound bleek een prooi voor Roord. Met een bekeken vrije trap tilde Sherida Spitse de stand nog voor de pauze naar 0-3.

Specialist Spitse

Vijf minuten na de pauze mocht Spitse andermaal van afstand aanleggen. Met een timmermansoog bekeek de vrijetrappenspecialist de situatie om de bal vervolgens perfect in de linkerhoek langs de opnieuw kansloze Strigin te schieten; 0-4.

Oranje had heel wat te juichen vrijdagavond in Estland.

Daarmee bleek de honger van de Oranjevrouwen nog niet gestild. Uit een prachtig uitgespeelde aanval wist Miedema op aangeven van de ingevallen Shanice van de Sanden twintig minuten voor tijd de 0-5 aan te tekenen, waarna Bloodworth en de ingevallen Ellen Janssen in de slotfase beiden nog trefzeker waren met het hoofd. Een goede start dus voor Wiegman en haar OranjeLeeuwinnen, die dinsdag een vervolg moet krijgen. Dan wacht in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen Turkije, de nummer 62 op de wereldranglijst. De aftrap is om 20:00 uur.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Estland - Nederland.

'Moeten gewoon eerste worden in de poule' 'Moeten gewoon eerste worden in de poule' Lees hier het artikel met vrijetrappenspecialist Sherida Spitse.

KOM OOK BIJ DE JONGE LEEUWEN!

Jonge Leeuwen is dé fanclub voor Oranjefans tussen de 4 en 14 jaar oud. Dichter bij Oranje kom je niet!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen