Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Groenen en Wiegman prijzen vechtmachine Oranje: 'Als team kun je meer'

Ruud Scheper
KNVB Media
4 juli 2019, 0:15

Jackie Groenen juicht na het eindsignaal. - Foto: KNVB Media

Vaak scoort ze niet, Jackie Groenen, maar uitgerekend in de halve finale van het WK kroont de middenvelder zich tot matchwinner door in de verlenging de Oranjevrouwen naar een 1-0 zege op Zweden te schieten. Ze lacht. “Ik bewaar ze voor dit soort momenten.”

Vlak na de zege kan de doelpuntenmaakster het nog maar nauwelijks bevatten. “We hebben moeilijke momenten gehad, we hebben goede momenten gehad”, vat ze de wedstrijd treffend in één zin samen voor de camera van de NOS. “Maar we gaan gewoon naar de finale van het WK. Ongelofelijk.”

'Fijn team om in te voetballen'

De kansen in die finale? Groenen haalt haar schouders op. “Het is maar één wedstrijd. We gaan er alles aan doen om die te winnen. Maar we staan er, dat is niet normaal. Ik ben zo trots op al die meiden, we werken zo hard iedere dag. Het is echt fijn om in dit team te voetballen.”

“Het is gewoon een vechtmachine”, stelt bondscoach Sarina Wiegman. En ja, in die typering kan ook Groenen zich wel vinden. “We hebben een team dat er voor elkaar is, en dat werkt.” Ook Wiegman ziet dat zo. “Er zit een enorme drive in dit team, voor iedere meter wordt er samen gestreden. En als je echt als team gaat functioneren, dan kun je meer. Dan hoef je niet altijd beter te zijn dan een tegenstander, maar dan kun je wel van iedereen winnen.”

Drie dagen herstellen

“In de eerste helft hadden we het hartstikke moeilijk”, zag ook de bondscoach. “Maar aan het einde van de wedstrijd kregen we meer grip.” Het besef dat de finale echt is bereikt? Nee, dat moet nog even komen, bekent Wiegman. “Het mooiste van vanavond? Kijk om je heen; het publiek, het stadion, wat die meiden presteren op het veld… We zijn helemaal gesloopt, dus dat wordt drie dagen herstellen. Maar zondag staan we er weer!”

OranjeLeeuwinnen naar WK-finale! OranjeLeeuwinnen naar WK-finale! Lees hier het wedstrijdverslag.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen